Twitter označil Trumpovy tweety za nepřesné. Potlačení svobody slova, reaguje prezident a hrozí sítím zavřením

Události: Spor Trumpa se sociální sítí Twitter (zdroj: ČT24)

Společnost Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť, poprvé označila tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa za nepřesné. Upozornění se týká Trumpova tvrzení, že korespondenční hlasování způsobí volební podvody. Společnost ho opatřila označením Fact Check, v němž upozorňuje, že toto tvrzení je neopodstatněné, protože jiná korespondenční hlasování nevykazují zvýšené množství podvodů. Upozorňuje i na další faktické chyby. Trump v reakci uvedl, že Twitter potlačuje svobodu slova, a pohrozil sociálním sítím regulací či uzavřením.

Trump se proti korespondenčnímu hlasování, ke kterému se v době nynější pandemie nemoci covid-19 uchýlilo několik amerických států, vymezuje dlouhodobě.

Demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newsom počátkem měsíce oznámil, že pro listopadové prezidentské volby dostanou všichni registrovaní voliči v tomto americkém státě lístky pro korespondenční hlasování. Newsom zároveň zdůraznil, že to neznamená, že Kalifornie ustupuje od prezenčního hlasování ve volebních místnostech, ale že to je jen možnost, kterou chce lidem snadněji poskytnout.

Trump postup Kalifornie opakovaně kritizoval a znovu tak učinil v úterý, kdy napsal, že korespondenční hlasování nebude nic jiného než podvod. „Poštovní schránky budou vykradeny, lístky padělány a dokonce nelegálně vytištěny a podvodně podepsány,“ napsal prezident.

„Guvernér Kalifornie posílá lístky milionům lidí, všem, kdo v tomto státě žijí. Nezáleží na tom, kdo to je a jak se tam dostali, ale lístek dostanou. Poté je vyhledají profesionálové, kteří řeknou těmto lidem, z nichž mnozí ani nepomysleli na to, že by volili, jak a pro koho mají hlasovat. Budou to zmanipulované volby. Ani náhodou!“ napsal Trump v jednom ze dvou tweetů, které jsou nyní Twitterem označené jako nepřesné.

Twitter: Trump psal nepravdivě

„Získejte fakta o korespondenčním hlasování,“ uvádí nyní Twitter pod Trumpovými kontroverzními tweety. Upozornění odkazuje na stránku, kterou Twitter vytvořil v rámci ověřování faktů a která poskytuje širší kontext k tématu. Uvádí se na ní mimo jiné, že Trumpova tvrzení jsou podle televize CNN, deníku The Washington Post či dalších médií nepodložená a že podle expertů se s korespondenčním hlasováním jen zřídka podvádí. 

Twitter dále uvedl, že Trump psal o korespondenčním hlasování nepravdivě, protože nejsou důkazy o tom, že tento způsob voleb souvisí s podvody. Nepravdivé bylo i tvrzení, že lístky dostanou všichni lidé v Kalifornii, protože je obdrží jen registrovaní voliči. Televize NBC News uvedla, že pět států USA již uspořádalo výhradně korespondenční hlasování a že všechny státy USA nabízí možnost korespondenčního hlasování.

Trump: Sociální sítě budeme tvrdě regulovat, nebo je zavřeme

Trump označil postup Twitteru v dalším tweetu za „vměšování do prezidentských voleb v roce 2020“. Napsal také, že zásah „potlačuje svobodu slova“ a že „nedovolí, aby se to stalo!“.

Později zveřejnil další tweet, v němž výhrady vůči korespondenčnímu hlasování zopakoval a napsal, že stejně jako není možné tento druh volení nechat v USA ve velkém zakořenit, není možné nechat sociální platformy umlčovat konzervativní hlasy.

„Viděli jsme, jak se o to (sociální platformy) v roce 2016 pokusily a neuspěly,“ napsal s odkazem na prezidentské volby před čtyřmi lety. Uvedl také, že republikáni mají pocit, že sociální sítě naprosto umlčují konzervativní názory. „Než dovolíme, aby se tak vůbec dělo, tak je budeme tvrdě regulovat, nebo je zavřeme,“ pohrozil sítím.

Další Trumpovy zavádějící tweety společnost neoznačila

Americká média poznamenávají, že Twitter ponechal bez označení Trumpův tweet, který podporuje konspirační teorii, že někdejší republikánský kongresman Joe Scarborough zabil pracovnici své kanceláře Lori Klausutisovou. Smazání těchto Trumpových tweetů požaduje vdovec po Klausutisové. Twitter se rodině omluvil, příspěvky však zatím nesmazal. 

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že Klausutisová trpěla dříve nezjištěnou srdeční komplikací, kvůli které v kanceláři zkolabovala a při pádu se udeřila hlavou o stůl. Někdejší kongresman byl v čase incidentu ve Washingtonu, a ne na Floridě, kde se událost stala. Nyní je Scarborough prezidentovým kritikem.

Twitter obecně do zpráv politických lídrů nezasahuje s tvrzením, že zachovávání kontroverzních příspěvků politiků pomáhá jejich veřejné kontrole a podporuje diskusi.

Minulý rok však toto pravidlo firma upravila a uvedla, že sdělení světových vůdců nestojí zcela nad pravidly platformy a některé příspěvky mohou být označeny varovným sdělením. Týká se to například zavádějících zpráv o koronaviru, které podle společnosti mohou ohrožovat veřejné zdraví.