USA zjišťují, zda virus pochází z laboratoře ve Wu-chanu. Putin odložil oslavy výročí konce války

Americký prezident Donald Trump oznámil, že se jeho vláda snaží zjistit, zda koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. Podle ministra zahraničí USA Mikea Pompea by Peking „měl jít s pravdou ven“ a sdělit, co ví. Počet úmrtí v USA druhý den v řadě překročil dosavadní maximum, ve středu tam onemocnění COVID-19 podlehlo nejméně 2371 lidí, celková bilance mrtvých překonala 31 tisíc. Dosud nejvíc nově nakažených hlásí Slovensko, ve Velké Británii přesáhl počet infikovaných sto tisíc. Epidemie se dál rychle šíří také v Rusku, které kvůli tomu odložilo květnové oslavy 75. výročí konce druhé světové války.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse byla nákaza koronavirem celosvětově potvrzena u více než dvou milionů lidí. Nejvíce případů, 640 tisíc je ve Spojených státech amerických. Uzdravilo se přes půl milionu lidí, téměř 138 tisíc jich nemoci COVID-19 podlehlo.
  • V USA překonal počet úmrtí druhý den v řadě dosavadní maximum. Americký prezident Donald Trump však věří, že Spojené státy mají vrchol pandemie za sebou. Zároveň oznámil, že USA prověřují, zda koronavirus nepochází z laboratoře v Čínském Wu-chanu.
  • Nákaza koronavirem se dál rychle šíří v Turecku a také v Rusku. Šéf Kremlu Vladimir Putin proto ozhodl o odkladu slavnostní vojenské přehlídky 9. května a zrušil veškeré veřejné oslavy 75. výročí ukončení druhé světové války.
  • Dosud největší počet obětí za jeden den zaznamenalo Slovensko. V Polsku platí od čtvrtka povinnost nosit na veřejnosti roušky, země ale od pondělí uvolní některá opatření. Otevřou se například parky.
  • Počet infikovaných ve Velké Británii přesáhl sto tisíc, karanténní opatření tam potrvají ještě nejméně tři týdny.
  • Devětadevadesátiletý veterán Tom Moore vybral na pomoc britskému zdravotnickému systému 14 milionů liber. Moore původně slíbil, že do svých 100. narozenin na konci dubna přejde stokrát zahradu a vybere tisíc liber.
  • Ve Španělsku procento nově nakažených i mrtvých klesá. V Itálii počet nových obětí dále klesá, nově nakažených je ale více.

Čína už dříve obvinila z rozšíření viru Američany

Zdroj viru zůstává nejasný. Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley v úterý oznámil, že velení americké armády se přiklání k názoru, že původ nákazy je přírodní a že koronavirus nebyl vyvinut v čínských laboratořích, ale nelze to říct s naprostou jistotou.

Americká televize Fox News ve středu uvedla, že koronavirus pochází z wuchanské laboratoře. Za jeho vývojem podle ní nestála snaha Pekingu vytvořit biologickou zbraň, ale Čína se spíše snažila dokázat, že má stejné či větší schopnosti identifikovat a likvidovat viry jako USA. Podle Fox News se v laboratoři někdo koronavirem nakazil a nákaza se pak objevila na nedalekém tržišti, kde se prodávají divoce žijící zvířata.

Wuchanský institut virologie, který je podporovaný státem, už v únoru odmítl tvrzení, že byl koronavirus uměle vytvořen v jedné z jeho laboratoří. Mluvčí čínské diplomacie pak v první polovině března napsal, že za pandemií možná stojí americká armáda. USA to označily za propagandu a předvolaly si čínského velvyslance ve Washingtonu. Podle vědeckých poznatků jsou zdrojem nového koronaviru SARS-CoV-2 netopýři.

V úterý list The Washington Post napsal, že již v lednu 2018 varovala americká ambasáda v Číně před nedostatečnou bezpečností ve wuchanském institutu. V hlášení velvyslanectví přímo zmínilo riskantní výzkum koronavirů u netopýrů, poznamenal deník.

Pompeo: Víme, že je virus z Wu-chanu

Prezident Donald Trump řekl, že si je zpráv o úniku viru z laboratoře vědom. Na dotaz, zda o tom hovořil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, ale odpověděl, že to nechce komentovat.

Trump se nyní snaží klást důraz na pevné americko-čínské vztahy. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že USA doposud závisely na čínských ochranných pomůckách, kterých byl v amerických zdravotnických zařízeních zoufalý nedostatek.

Šéf diplomacie Mike Pompeo v rozhovoru s Fox News po vyjádření Trumpa uvedl, že americká vláda ví, že koronavirus pochází z Wu-chanu a že inkriminované tržiště se nachází jen několik mil od laboratoře. „Čínská vláda musí jít s pravdou ven,“ řekl šéf americké diplomacie s tím, že by Peking měl pomoci vysvětlit, jak se virus začal šířit. 

Trump věří, že země má vrchol pandemie za sebou

Druhý den v řadě překonal počet úmrtí v USA dosavadní maximum. Podle Reuters překonala celková bilance obětí 31 tisíc, což znamená, že ve středu zemřelo nejméně 2371 lidí. Počet potvrzených případů nákazy v USA se blíží 640 tisícům. Ve středu se zvýšil o třicet tisíc, což je největší nárůst za posledních pět dnů. 

Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) je nyní v USA počet mrtvých o polovinu vyšší než v Itálii nebo ve Španělsku a osmkrát vyšší než v Německu. Nakažených je ve Spojených státech více než ve Španělsku, Itálii, Německu a Francii dohromady, vyplývá z údajů JHU.

Navzdory tomu se v některých částech USA objevují náznaky, že epidemie začíná ustupovat. Prezident Trump uvedl, že USA jsou patrně za vrcholem, pokud jde o nové případy. Během čtvrtka budou po jednáních s guvernéry představeny pokyny pro znovuotevírání ekonomiky. Guvernéři asi dvaceti amerických států, kde se virus šíří nejméně, doufají v postupné zahájení hospodářské obnovy po 1. květnu.

Nejvíce zasažené epidemií jsou státy New York, Kalifornie, Louisiana, New Jersey, Massachusetts a Michigan. Ve státě New York klesl počet hospitalizovaných na nejnižší úroveň za poslední týden a šíření viru se dostalo pod kontrolu, oznámil guvernér Andrew Cuomo. 

Čína hlásí 46 nových nakažených, Japonsko rozšířilo nouzový stav

Trump a další politici také vyjádřili nedůvěru k tvrzení Pekingu, že v Číně koronaviru podlehlo kolem tří tisíc lidí, a domnívají se, že skutečný počet je mnohonásobně vyšší. 

Pevninská Čína hlásí 46 nových případů nákazy koronavirem, stejný počet přitom hlásila i ve středu. Počet potvrzených případů nákazy tak vystoupil na 82 341. Čtyřiatřicet z nových případů zaznamenaných ve středu bylo podle čínských úřadů u lidí, kteří přicestovali ze zahraničí. O den dříve úřady evidovaly zavlečení nákazy ve 36 případech.

Počet potvrzených případů nákazy u lidí, kteří neměli příznaky vystoupil z 57 na 64.Čína do své statistiky nezahrnuje pacienty bez klinických příznaků, jako jsou například horečka či kašel.

Japonský premiér Šinzó Abe rozšířil stav nouze, platný nyní v sedmi prefekturách, na celou zemi. Režim by měl trvat do 6. května a umožňuje guvernérům vyzvat občany, aby nevycházeli ze svých domovů a nesdružovali se. 

Abé připomněl, že na přelomu dubna a května čeká Japonce takzvaný Zlatý týden, na který připadají čtyři státní svátky a který je nejdelším obdobím volna pro pracující. V tu dobu se mnoho lidí vydává do jiných koutů země. Stav nouze by měl podle premiéra přispět k omezení těchto cest.

Japonsko, které má 127 milionů obyvatel, není epidemií tak těžce postiženo jako řada evropských zemí či Spojené státy. Podle bilance agentury Reuters eviduje více než devět tisíc infikovaných a téměř dvě stě obětí nákazy.

Muž ve městě Suej-fen-che ukazuje QR kód, který potvrzuje jeho zdravotní stav
Zdroj: Huizhong Wu/Reuters

Rusko: Oslavy konce války nebudou

Šéf Kremlu Vladimir Putin odložil kvůli pandemii slavnostní vojenskou přehlídku 9. května a zrušil veškeré veřejné oslavy 75. výročí konce druhé světové války. Přípravy k pochodu, který se tradičně koná na moskevském Rudém náměstí, měly začít v těchto dnech. Na oslavy byla pozvána řada zahraničních politiků včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

Rusko za posledních 24 hodin ohlásilo 3448 nově nakažených koronavirem. Jde o další rekordní denní nárůst počtu případů nákazy, ve středu jich úřady registrovaly 3388. Celkově se v zemi již infikovalo bezmála 28 tisíc lidí, z nich přes 230 nákaze podlehlo.

Podle serveru The Moscow Times budí oficiální čísla, která jsou v porovnání s některými evropskými zeměmi stále relativně nízká, pochybnosti. Odborníci varují, že schopnost ruského státu provádět dostatek testů na přítomnost koronaviru snižuje přílišná byrokracie. Skutečná čísla mohou být proto mnohem vyšší.

Vláda zavedla řadu opatření, uzavřela školy, divadla i hranice a vyhlásila režim nepracovního týdne, který nyní platí do konce dubna. V zemi fungují pouze klíčové podniky a úřady, otevřené jsou jen lékárny a obchody s prodejem zboží denní potřeby.

Slovensko: Zatím nejvíc nových nakažených

Na Slovensku ve středu přibylo 114 případů nakažených tedy nejvíce od propuknutí pandemie. Dva lidé zemřeli, celkově tak počet obětí nákazy stoupl na osm. Nakažených je téměř tisíc.

Slovensko sice dosud v porovnání s několika evropskými zeměmi eviduje v přepočtu na obyvatele méně případů nákazy, zaostává ale v počtu prováděných testů například za Českem. Ve středu bylo vykonáno poprvé až tři tisíce testů, což je cíl, jehož dosažení stanovil premiér Igor Matovič.

Bratislava ještě v březnu za předchozího kabinetu zavedla karanténní opatření, ve kterých pak pokračovala i Matovičova vláda. Ta pak nařídila kromě jiného i povinné nošení roušky nebo jiné překrytí úst a nosu při pohybu lidí na veřejnosti.

V Polsku platí od čtvrtka povinnost chodit na veřejnosti s rouškami nebo s jiným způsobem zakrytými ústy a nosem. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že od příštího týdne budou v zemi postupně uvolňována omezující opatření. V pondělí se začne otevřením parků a lesů pro veřejnost.

Zvýší se také přípustný počet zákazníků v obchodech. V prodejnách do 100 metrů čtverečních budou smět být čtyři nakupující na jednu pokladnu. V obchodech nad 100 metrů čtverečních může být maximálně jeden zákazník na 15 metrů čtverečních prodejní plochy. Země eviduje 7918 nakažených a 314 obětí.

Švýcarsko bude pokutovat přeshraniční nákupy

Ve Švýcarsku bylo dosud evidováno 26 732 potvrzených případů onemocnění COVID-19, což znamená denní nárůst o 396. Mrtvých Švýcarsko registruje 1017, oproti středě o 44 více. Počet nových případů infekce se v posledních dnech zpomaloval až na 200 denně. Ještě na konci března ve Švýcarsku činily nárůsty kolem 1500 případů denně.

Švýcarská vláda navíc bude pokutovat lidi, kteří jezdí přes nyní kontrolované hranice nakupovat do sousedních zemí, v nichž je levněji. Švýcarská pohraniční policie uvedla, že pozoruje „přeshraniční nákupní aktivity“, které vyčerpávají policejní kapacity a za které bude hrozit nově pokuta ve výši 100 franků (zhruba 2600 korun).

Švýcaři mohou nadále překračovat hranice například kvůli práci, péči o nemocné příbuzné nebo kvůli dlouhodobější lékařské léčbě. Země eviduje téměř 27 tisíc nakažených a přes tisíc mrtvých.

Rakousko se chystá otestovat na koronavirus všechny obyvatele domovů pro seniory, oznámil ministr zdravotnictví Rudolf Anschober. Země dosud eviduje zhruba čtrnáct a půl tisíce nakažených a 410 obětí a v úterý začala uvolňovat preventivní opatření. Otevřely se obchody pro kutily a malé obchody, od 1. května je mají následovat větší obchody či kadeřnictví.

Británie: Opatření potrvají další tři týdny

V britských nemocnicích zemřelo za 24 hodin dalších 861 lidí nakažených koronavirem. V tomto týdnu je to zatím nejvyšší počet. Celkem si ve Velké Británii onemocnění vyžádalo téměř čtrnáct tisíc životů. Nákaza se prokázala už u více než sta tisíc lidí, informovaly zdravotnické úřady. Velká Británie je tak šestou zemí, v níž počet infikovaných přesáhl tuto hranici.

Karanténní opatření se v zemi prodlouží nejméně o tři týdny, oznámil ministr zahraničí Dominic Raab. Zmírnit je by bylo podle něj rizikem a stanovit termíny, kdy budou kroky rušeny, považuje v současné situaci za nezodpovědné. Raab vede vládu za premiéra Borise Johnsona, jenž se zotavuje z koronavirové infekce.

Britové mohou nyní vycházet jen kvůli nákupům nezbytných věcí, práci nebo návštěvě lékaře. Venku mohou také jednou denně sportovat. Uzavřené jsou školy i většina obchodů.

Procenta nových nakažených i mrtvých ve Španělsku klesají

Španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa uvedl, že počty nově nakažených v zemi se v posledním týdnu pohybují kolem tří procent, před dvěma týdny to bylo přes sedm procent a koncem března kolem 15 procent. Také počty nových úmrtí v posledním týdnu rostou zhruba o tři procenta, koncem března byly denní nárůsty vyšší než 10 procent.

Ve Španělsku zemřelo za poslední den 551 lidí s nemocí covid-19, o den dříve oznámily úřady 523 nových úmrtí. Počet nakažených vzrostl za předchozí den o 5183, zhruba stejně jako o den dříve. Celkem se od konce ledna ve Španělsku potvrdilo 182 816 případů nákazy, z toho 19 130 lidí zemřelo. 

Ministr Illa nicméně uvedl, že zmírňování přísných opatření zatím není podle něj namístě. Omezení volného pohybu zatím ve Španělsku mají trvat do 26. dubna, už minulý týden se ale premiér Pedro Sánchez vyslovil pro jejich prodloužení o další dva týdny. Španělsko potvrdilo celkem přes 182 tisíc případů nákazy, víc než devatenáct tisíc lidí zemřelo.

V Itálii počet nových obětí dále klesá, nově nakažených je ale více. Za posledních 24 hodin tam zemřelo 525 osob s nemocí COVID-19, ve středu jich bylo 578. Nákazu nově testy potvrdily u 3786 lidí, o den dříve to bylo 2667, v úterý 2972.

Denní přírůstek obětí je nejnižší od neděle, naopak počet nově nakažených je za tento týden nejvyšší. Celková bilance obětí v Itálii činí víc než 22 tisíc, nakažených je téměř 169 tisíc.

Ve Francii se druhým dnem více lidí zotavilo, než kolik jich bylo nově převezeno do nemocnice. Osmým dnem v řadě klesá i počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. Zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon ale varoval, že Francie ještě není za vrcholem epidemie. Země eviduje více než 108 tisíc nakažených a téměř osmnáct tisíc mrtvých.

V Belgii, která ve středu hlásila rekordní nárůst nových nakažených, je ve čtvrtek počet nově odhalených případů skoro poloviční –⁠ 1236 oproti 2454. Země ale eviduje vyšší nárůst obětí –⁠ 417 oproti středečním 283. Sousední Nizozemsko hlásí podobná denní čísla jako v posledních dvou týdnech.

Německo a Turecko: Vysoký počet nových obětí

V Německu ve středu zemřelo 315 lidí nakažených koronavirem, což je nejvíce za poslední dny. Informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI), který celkem registruje 3569 úmrtí a 130 450 potvrzených infekcí. Dobrou zprávou je, že se podle odhadu RKI jen za poslední den uzdravilo 4500 lidí, celkem pak už na 77 tisíc osob.

Sdružení německých obchodníků kritizují středeční rozhodnutí politiků, podle něhož bude od příštího týdne možné otevřít jen některé obchody. Německý ministr dopravy Andreas Scheuer uvedl, že není spokojen s fungováním přeshraniční dopravy, a to především s Českem a Polskem, kde se kvůli opatřením proti šíření epidemie u hranic tvoří dlouhé kolony.

Dosud největší denní nárůst obětí hlásí i Turecko, a to 125. Celkem se v zemi nákaza potvrdila u téměř 75 tisíc lidí, z toho 1643 zemřelo. Kvůli koronaviru chystá turecká vláda na víkend opět dvoudenní zákaz vycházení ve velké části země, včetně Istanbulu a Ankary, výjimku budou mít zemědělci.

Severomakedonský premiér Oliver Spasovski a tři ministři jsou v domácí izolaci poté, co se zjistilo, že jednali se starostou nakaženým koronavirem. V zemi je asi tisíc nakažených a 45 mrtvých, od března jsou zavřené školy a obchody a platí zákaz shromažďování. Tento týden byl zaveden zákaz nočního vycházení a omezený pohyb bude platit celý nadcházející víkend.

Mešita Al-Aksá bude o ramadánu zavřená

Jeruzalémská mešita Al-Aksá zůstane o postním měsíci ramadánu kvůli koronaviru pro muslimy zavřená. Oznámila to rada, která toto třetí nejposvátnější místo islámu spravuje. Zakázáno bude i modlit se na Chrámové hoře, kterou muslimové nazývají Posvátný okrsek a kde mešita stojí. Opatření začne 23. dubna, na nějž připadá začátek ramadánu. Omezení o ramadánu už oznámilo několik muslimských zemí.

V Íránu za posledních 24 hodin přibylo 92 úmrtí na nemoc COVID-19. Země, která je koronavirem nejpostiženější na Blízkém východě, tak už třetí den hlásí méně než sto nových úmrtí. Virus tam dosud zabil 4869 lidí a nákaza se prokázala u 77 995 pacientů.

O věrohodnosti vládních statistik vznikly v minulých dnech pochybnosti a zpochybnila je i parlamentní zpráva, jež byla zveřejněna tento týden. Náměstek ministra zdravotnictví připustil, že skutečný počet infikovaných a mrtvých může být vyšší, což je dáno omezeným počtem testů. 

Nigérie: Osmnáct mrtvých kvůli porušení karantény

Bezpečnostní složky v Nigérii v posledních týdnech při vymáhání karanténních opatření zabily nejméně 18 lidí, které konfrontovaly kvůli nedodržování nařízených pravidel. Podle agentury AFP to uvedla tamní národní komise na ochranu lidských práv.

Vyšetřovatelé prověřovali přes stovku stížností, které se týkaly policejní brutality a úmrtí civilistů. Policie označila informace od komise za příiš vágní. Dodala ale, že podezřelé případy budou prošetřeny a případní viníci potrestáni. 

Nigérie vyhlásila zákaz vycházení ve velkých městech na konci března, v pondělí pak prezident karanténu prodloužil o další dva týdny. V zemi, kde žije téměř dvě stě milionů obyvatel, z toho téměř polovina v extrémní chudobě, jsou podle úřadů necelé čtyři stovky případů nákazy koronavirem, jedenáct infikovaných zemřelo.