Spojené státy mají více obětí než Itálie. Britského premiéra propustili z nemocnice

Počet mrtvých s koronavirem v USA už překročil množství zemřelých v Itálii, kde bylo dosud registrováno nejvíce obětí pandemie nemoci COVID-19, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse, která publikuje statistiky z celého světa. Britský premiér Boris Johnson, jehož zdravotní stav se zlepšil, byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Předtím poděkoval personálu za záchranu života. Británie věnuje rozvíjejícím se zemím 200 milionů liber ve snaze zajistit, aby ji nedostihla druhá vlna smrtící pandemie. V Bogotě budou moci lidé chodit ven podle toho, zda se cítí být mužem nebo ženou. Australané k nařízením přistupují s kreativitou, táboří na zahradách.

  • Počet potvrzených nákaz ve světě přesáhl 1,7 milionu. Nejvíc nemocných hlásí USA, a to téměř 530 tisíc. Druhým nejsilněji zasaženým státem je Španělsko s přibližně 163 tisíci případy, následuje Itálie s více než 152 tisíci, Francie se zhruba 130 tisíci a Německo se 125 tisíci.
  • USA už mají více obětí nákazy koronavirem než Itálie, přes 20 tisíc.
  • Britský premiér Boris Johnson, který musel být kvůli těžkému průběhu nemoci COVID-19 přechodně umístěn na jednotku intenzivní péče, byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Británie věnuje rozvíjejícím se zemím nad rámec běžné pomoci také dalších 200 milionů liber. Londýn si tak chce zajistit, aby jej nedostihla druhá vlna smrtící pandemie.
  • Saúdská Arábie prodloužila stávající zákaz vycházení vyhlášený 23. března na neurčito.
  • Předsedkyně Evropské komise (EK) pohrozila Maďarsku, že pokud jeho opatření přijatá v boji proti šíření koronaviru překročí povolenou mez, hrozí mu řízení pro porušování unijních smluv. Premiér Viktor Orbán může díky novému zákonu zemi v době nouzového stavu řídit pomocí dekretů.
  • Rakousko zavede po Velikonocích kontroly na hranicích s Českem a Slovenskem.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Britský premiér Boris Johnson, který musel být kvůli těžkému průběhu nemoci COVID-19 dočasně umístěn na jednotku intenzivní péče, byl v neděli propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Podle agentury Reuters to oznámil premiérův úřad. Podle jeho sdělení Johnsonův stav stále vyžaduje zotavení, proto se ministerský předseda prozatím k řízení vlády nevrací, jeho povinnosti po hospitalizaci převzal šéf britské diplomacie Dominic Raab.

„Neexistují slova k vyjádření díků. Zachránili mi život,“ řekl ještě před propuštěním britský premiér Boris Johnson na adresu personálu londýnské Nemocnice svatého Tomáše. Informovala o tom agentura Reuters, která premiérova slova označila za jeho první komentář poté, co byl propuštěn z jednotky intenzivní péče. Johnsonův stav se výrazně zlepšil, nadále ale potřebuje klid k zotavení.

Premiér se po nákaze koronavirem nejprve uchýlil do domácí karantény, jeho stav se ale výrazně zhoršil, což si vyžádalo hospitalizaci. V pondělí 6. dubna byl umístěn na jednotku intenzivní péče (JIP), kde dostával podpůrnou kyslíkovou terapii. Oddělení JIP opustil 55letý ministerský předseda ve čtvrtek; v pátek už absolvoval krátké procházky, jeho stav ale nadále vyžaduje klid na lůžku a plné zotavení ještě nějaký čas potrvá.

V Británii se dosud podle americké Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo 80 tisíc lidí, z nichž deset tisíc komplikacím souvisejícím s koronavirem podlehlo. Země také věnuje rozvíjejícím se zemím nad rámec běžné pomoci dalších 200 milionů liber (přes šest miliard korun) na boj proti šíření koronaviru, oznámila tamní vláda. Londýn si tak chce zajistit, aby jej nedostihla druhá vlna smrtící pandemie.

Počet obětí nákazy v Itálii za posledních 24 hodin vzrostl o 431, což je nejnižší mezidenní nárůst od 19. března. Italská policie o Velikonocích zpřísnila kontrolu dodržování karantény. Jen na Velký pátek bylo podle agentury DPA zkontrolováno na 300 tisíc osob a s více než deseti tisíci lidmi bylo zahájeno řízení kvůli porušení zákazu vycházení.

Ve Španělsku, druhé nejhůře postižené evropské zemi co do počtu mrtvých, zemřelo za poslední den 619 nakažených koronavirem. Je to o stovku více, než oznámily úřady v sobotu, kdy byl tento údaj nejnižší za skoro tři týdny. Počty nových případů nákazy jsou ale v neděli asi o sedmset nižší oproti sobotě. Španělsko však nadále zůstává po Spojených státech druhou nejvíce postiženou zemí, pokud jde o počet infikovaných. 

Počet nakažených v Německu se už druhý den po sobě snížil. Země má přes 120 tisíc potvrzených případů nákazy, informoval německý Institut Roberta Kocha.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval k trpělivosti, ukázněnosti a solidaritě. V mimořádném sobotním projevu ocenil Němce za to, jakým způsobem k omezujícím nařízením přistoupili. Rovněž zdůraznil, že o jejich uvolnění nerozhodují jen politici a zdravotní experti, ale především svým chováním každý z občanů. Ohradil se proti srovnání pandemie s válkou, naopak ji vnímá jako zkoušku lidskosti. 

V Polsku v souvislosti s nákazou zemřelo dalších 24 lidí

Nákaza koronavirem se v sousedním Polsku nově potvrdila u 318 lidí, celkem se tak počet případů v zemi vyšplhal na 6674. V souvislosti s onemocněním zemřelo dalších 24 lidí, celková bilance je tak už 232 mrtvých, informovalo polské ministerstvo zdravotnictví. 

Nové případy nákazy jsou hlášené ve všech šestnácti polských vojvodstvích. Nejpostiženějším regionem v Polsku je nadále Mazovské vojvodství, které tvoří hlavní město Varšava a okolí.

Předsedkyně Evropské komise (EK) pohrozila Maďarsku, že pokud jeho opatření přijatá v boji proti šíření koronaviru překročí povolenou mez, hrozí mu řízení pro porušování unijních smluv. Ursula von der Leyenová to podle agentury DPA uvedla v rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag.

Evropská komise nyní přezkoumává nouzová opatření ve všech členských zemích, kterých se to týká, aby zjistila, jestli některá nejdou proti demokratickým hodnotám a základním právům. Kritizované zatím v tomto ohledu bylo především Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán může díky novému zákonu zemi v době nouzového stavu řídit pomocí dekretů.

Podle komise je v pořádku, pokud členské státy EU reagují na krizi pomocí mimořádných opatření. Ta ale musí být „přiměřená, časově omezená a demokraticky kontrolovaná“. Komise to sleduje ve všech zemích, „ale na Maďarsko se z důvodu minulých kritických zkušeností zaměřujeme zvlášť důkladně“, zdůraznila předsedkyně EK.

Počet zemřelých na nákazu koronavirem se v USA snížil

Spojené státy jsou co do počtu nakažených nejhůře zasaženou zemí na světě, úřady jich tu hlásí už přes půl milionu. USA se zároveň staly první zemí na světě, kde za jediný den zemřelo na COVID-19 přes dva tisíce lidí. Počet zemřelých na nákazu koronavirem se ale za uplynulých 24 hodin mírně snížil.

Nejvíce postiženou oblastí v zemi je stát New York, odkud pochází zhruba polovina zemřelých. Ale nákaza začíná pronikat i na americký středozápad do velkých měst, jako je Chicago, kde zřizují márnici, která bude přechodně schopna pojmout přes dva tisíce těl.

Ve státě New York za posledních 24 hodin vzrostl sice počet obětí nákazy koronaviru o 758 na celkových 9385, nadále klesá trend v počtu hospitalizovaných i lidí na jednotkách intenzivní péče, oznámil guvernér státu Andrew Cuomo. Školy ve městě New York podle starosty Billa de Blasio ale zůstanou kvůli pandemii uzavřeny do konce školního roku.

Guvernér Cuomo spolu s republikánským guvernérem státu Maryland Larrym Hoganem zároveň vyzval federální vládu k poskytnutí další pomoci nejvíce zasaženým státům ve výši 500 miliard dolarů (12,4 bilionu korun). Ve společném prohlášení uvedli, že zákazy vycházení „způsobily katastrofální škody ekonomice států“. Cuomo nicméně varoval před příliš brzkým uvolňováním restriktivních opatření s cílem co nejrychleji nastartovat ekonomiku. Uvedl, že si nehodlá vybírat mezi ztracenými životy a vydělanými dolary. „Nejsem připraven tyto dvě věci odlišovat,“ řekl.

Turci o víkendu nesměli ven. Ministr kvůli tomu nabídl rezignaci

Úřad tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana večer podle agentury Reuters oznámil, že hlava státu odmítla rezignaci ministra vnitra Süleymana Soylu. Odstoupit chtěl kvůli okolnostem, které provázely vyhlášení víkendového zákazu vycházení. Turci nesměli ven během víkendu, o čem se dozvěděli jen s krátkým předstihem. V pátek večer proto v Turecku vypukla nákupní panika, informovala agentura AFP.

„I když šlo jen o omezené časové období, incidenty, které se odehrály před zavedením zákazu vycházení, se nedají označit za perfektní zvládnutí pandemie,“ uvedl Soylu ve svém prohlášení.

Počet obětí nemoci COVID-19 v Turecku vzrostl na více než 1100, přes 50 tisíc lidí je podle úřadů nakažených. V souvislosti s pandemií skončil ve funkci turecký ministr dopravy Mehmet Cahit Turhan. Čelil kritice, že bez ohledu na pandemii jeho úřad vypsal výběrové řízení související s výstavbou Istanbulského kanálu, který má být vedle Bosporského průlivu druhou vodní cestou mezi Marmarským a Černým mořem.

Asijské nahoru a dolů

Více než dvojnásobek nových případů oproti předchozímu dni oznámila pevninská Čína. Je jich celkem 99 a podle agentury Reuters 97 z nich jsou lidé, kteří přicestovali z ciziny.

Čínská národní zdravotní komise ve svém prohlášení rovněž uvedla, že kromě těchto případů zachytila virus také u dalších 63 lidí, kteří nevykazovali žádné příznaky nemoci. Dohromady se v pevninské Číně, do níž se nepočítá Hongkong a Macao, nakazilo již 82 052 lidí. K neděli ale nepřibyli žádní noví mrtví.

Počet potvrzených nově infikovaných v Číně v poslední době střídavě stoupá a klesá, výkyvy jsou ale jen v řádu desítek. Většinou jde podle čínských úřadů o takzvané importované případy.

Jihočínské město Kuang-čou také ujistilo, že v prosazování protikoronavirových opatření, které nyní zpřísnilo, přistupuje k cizincům stejně jako k čínským občanům. Prohlášení bezpečnostní činitelé města učinili poté, co několik afrických zemí vyjádřilo obavy o to, jak Čína s Afričany v tažení proti importovaným novým případům jedná, zda s těmito osobami nezachází špatně a zda je cíleně nepronásleduje.

Americký konzulát v Kuang-čou před několika dny upozornil, že místní úřady nařídily barům a restauracím, aby neobsluhovaly návštěvníky afrického původu. Každý, kdo byl v kontaktu s africky vyhlížejícími lidmi, pak musí podstoupit test a odebrat se do karantény, uvedla ambasáda, která černošským Američanům doporučila, aby se této lokalitě vyhnuli.

Severní Korea, která dosud neohlásila jediný případ koronaviru na svém území, chce ještě více zpřísnit opatření proti šíření nákazy. Vyzvalo k tomu vedení státu. Místní tisková agentura KCNA uvedla, že infekce je překážkou ekonomické výstavby země a že KLDR si díky přísným karanténním opatřením zachovává velice stabilní situaci.

Thajsko oznámilo 33 nově infikovaných, čímž se počet případů zvýšil na celkových 2551. Zemřeli také tři další lidé, počet obětí tak nyní činí 38. Thajským ohniskem nákazy se stal turisty oblíbený ostrov Pchúket, který vláda devátého dubna uzavřela a vyzvala obyvatele, aby od 13. do 26. dubna – nebo dokud se situace nezlepší – zůstali doma. 

Téměř polovina z nově nakažených v Rusku je mladší 45 let

Rusko hlásí nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie, počet nakažených v zemi tak stoupl na 15 770, informovala s odvoláním na ruské úřady agentura TASS.

Velká část nově nakažených připadá na oblast hlavního města Moskvy, kde se dosud potvrdilo více jak deset tisíc případů. Téměř polovina z nově nakažených je mladší 45 let, 3,5 procenta tvoří děti.

Australané k nařízením přistupují s kreativitou, táboří na zahradách

Epidemie v Austrálii a na Novém Zélandu ztrácí na síle, což je připisováno karanténním opatřením a přísnému dodržování sociálního odstupu. Lidé se pobožností spjatých s velikonoční nedělí zúčastnili virtuálně přes internet, den pak strávili uzavřeni na zahradách, a kde to zákony a nařízení umožnily, tak i procházkami po plážích s dodržováním fyzického odstupu, napsala agentura Reuters.

Podle policie se ale lidé chovali ukázněně a dodržovali vzájemný odstup. A média uvádějí, že Australané k nařízením přistupují s kreativitou, když táboří na zahradách.

Australské ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo 51 nových případů nákazy, což je nejmenší denní přírůstek v tomto měsíci. Nový Zéland ohlásil 14 nově nakažených s tím, že počet uzdravených překonává počet nově infikovaných.

Obě země shodně prohlašují, že se situace vyvíjí velmi příznivě, ale je nutné omezující opatření zachovat, aby koronavirus opět nezískal na síle. 

Saúdská Arábie prodloužila stávající zákaz vycházení vyhlášený 23. března na neurčito, informovala saúdskoarabská agentura SPA. Vláda je znepokojená tempem, jakým se v zemi šíří koronavirus. Saúdská Arábie dosud zaznamenala 4033 případů nákazy a 52 úmrtí v souvislosti s nemocí COVID-19.

Arabský poloostrov leží také v bezprostředním sousedství Íránu, který je nejhůře zasaženou blízkovýchodní zemí a patří mezi první desítku států s nejvyšším počtem potvrzených případů viru SARS-CoV-2. Na asijském kontinentu má více nakažených pouze Čína.

Počet nakažených koronavirem v Íránu za posledních 24 hodin vzrostl na 71 686, testy virus nově potvrdily u 1657 lidí. Islámská republika v sobotu otevřela některé podniky a úřady, íránský prezident Hasan Rouhání však obyvatele vyzval, aby nadále důsledně dodržovali opatření, která mají zabránit šíření viru. Zdravotnické úřady si již dříve opakovaně stěžovaly, že Íránci vládní nařízení ignorují, což by mohlo vést ke druhé vlně epidemie v zemi.

Originální Nikaragua. Vláda vyzvala obyvatele k účasti na veřejných oslavách

V Latinské Americe zatím není v dohledu zmírnění opatření proti šíření koronaviru, k jejich přísnému dodržování vyzvala tento týden i Panamerická zdravotnická organizace.

Zatímco většina Latinoameričanů si tak Velikonoce připomíná doma a například v Peru měli ve čtvrtek a v pátek zákaz vycházení, v Nikaragui naopak autoritářská vláda vyzvala obyvatele k účasti na veřejných oslavách, ač nikaragujská církev pořádá mše bez věřících a tradiční procesí zrušila.

Nikaragujský turistický institut připravil pro velikonoční týden asi 800 kulturních akcí. Například ve městě Granada na jihozápadě země se i v době koronavirové krize konají tradiční procesí na lodích na jezeru Cocibolca a lidé se baví jako jindy na plážích.

Nikaragua je také jedinou zemí regionu, která v době koronaviru nezavřela školy ani hranice. Podle serveru Infobae se nikaragujská vláda i v těchto krizových dnech stále drží hesla „Jedinečná a originální“, jímž obvykle láká do země turisty.

Oficiálně vláda uvádí, že se v Nikaragui potvrdilo dosud jen devět případů COVID-19, z toho čtyři lidé se uzdravili a jeden zemřel. Podle nevládních organizací jsou ovšem počty vyšší, ve čtvrtek to podle nich bylo 184 případů nákazy. Spekuluje se, zda mezi nemocnými není i prezident Daniel Ortega, už měsíc ho totiž veřejnost neviděla.

Jiná autoritářská vláda regionu, venezuelská, naopak přijala přísná opatření, jimiž omezila pohyb v ulicích na nejnutnější důvody a nařídila hospitalizovat všechny nakažené. Národní karanténu, vyhlášenou od 13. března, prodloužila teď o další měsíc. Oznámila to v sobotu viceprezidentka Delcy Rodríguezová na letišti v Caracasu, když tam dorazilo 30 tun zdravotnického materiálu z Číny. 

Další zpřísnění opatření proti koronaviru oznámila o víkendu také starostka Bogoty Claudia Lópezová. Od pondělka budou moci v osmimilionové kolumbijské metropoli z domu ženy a muži jen v různých dnech.

Podobné opatření už dříve zavedly na národní úrovni Panama či Peru, které jeho dodržování kontrolují na základě občanského průkazu. Problém tak mají transgenderové osoby. V Bogotě budou moci tito lidé chodit ven podle toho, kým se cítí, uvedla starostka. Z domu mohou Kolumbijci do 26. dubna také jen v nejnutnějších případech, tedy pro potraviny, léky, do banky či k lékaři.

Na dodržování opatření dohlížejí v částech Kolumbie ozbrojené gangy

Na dodržování opatření v některých částech Kolumbie dohlížejí i ozbrojené gangy a povstalecké skupiny. Jak napsal server Infobae, v oblastech, které tyto gangy ovládají, se objevily letáky či grafity, které varují před nedodržováním pravidel karantény a jsou podepsány povstaleckými skupinami a kriminálními gangy.

Podle kolumbijského experta Luise Fernanda Trejose mají členové gangů strach ze šíření nemoci COVID-19, na jejíž zvládání nemají zdravotnické vybavení, a stát do oblastí, jež kontrolují, pustit nechtějí. Před porušováním karantény varovaly v předchozích dnech i gangy v Salvadoru či ve favelách v Riu de Janeiro.

Vakcína do konce roku?

Šéfka Evropské komise v rozhovoru pro nedělník Bild am Sonntag uvedla, že dva evropské výzkumné týmy učinily velký pokrok při vývoji vakcíny proti koronaviru. „Plánují, že brzy zahájí klinické testy,“ řekla Ursula von der Leyenová. Je podle ní potřeba učinit ještě spoustu kroků, vakcína by však mohla být hotová koncem roku. Evropská unie už jedná s výrobci, aby mohla spustit rychlou očkovací kampaň. 

Von der Leyenová v rozhovoru rovněž prohlásila, že staří lidé by v rámci ochrany před koronavirem mohli zůstat v izolaci až do příštího roku. „Musíme omezit, co nejvíce to jde, možné kontakty se staršími lidmi, dokud nebude vyrobena vakcína proti nemoci COVID-19,“ doplnila.