Soros dá miliardu dolarů na globální univerzitu. Má čelit autoritářům a zrychlit reakci na změnu klimatu

Americký miliardář maďarského původu George Soros poskytne jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy korun) pro spuštění projektu globální univerzity, aby tak čelil autoritářským režimům a podpořil úsilí o rychlejší reakci na klimatické změny. Prohlásil to podle agentury Bloomberg ve čtvrtek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s tím, že autoritáře a současný přístup ke klimatické změně považuje za hrozby pro přežití civilizace. Jmenovitě kritizoval Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga.

Soros je zakladatelem Středoevropské univerzity (CEU), která spolu s Bardovou vysokou školou v americkém státě New York vytvoří jádro globální univerzitní sítě. Nová instituce má nabídnout mezinárodní vyučovací a výzkumnou platformu. Ponese jméno Open Society University Network (OSUN).

„Naše největší naděje spočívá v přístupu ke kvalitnímu vzdělání, obzvláště takovému, které posiluje samostatnost jedince rozvojem jeho kritického myšlení a zdůrazňováním akademické svobody,“ řekl filantrop.

Vznikající OSUN považuje Soros za unikátní projekt. „V první fázi těsněji propojí existující síť. Ve druhé fázi tuto síť otevřeme dalším institucím, které se chtějí připojit,“ uvedl. „Abych ukázal náš závazek k OSUN, tak na to přispějeme jednou miliardou dolarů. Globální síť ale nebudeme budovat sami, budeme potřebovat partnerské instituce a podporovatele z celého světa, aby se k nám připojili,“ dodal.

Kritika Trumpa a Si

George Soros na okraj Světového ekonomického fóra varoval před nebezpečím, které pro svět znamenají Donald Trump a Si Ťin-pching. Čínského prezidenta obvinil, že zneužívá umělou inteligenci k totální kontrole obyvatel vlastní země. Uvedl rovněž, že Si se snaží ke svému prospěchu využít Trumpových slabostí.

Trumpa označil za podvodníka a sebestředného člověka, který chce, aby se svět točil kolem něho. Uvedl také, že Trumpova narcistní povaha přerostla ve zhoubnou nemoc, když se jeho sen o získání prezidentského křesla stal realitou.

Problémy v Maďarsku

Zmíněná CEU, která se stane základem nového projektu, loni v listopadu otevřela nové sídlo ve Vídni poté, co maďarská vláda premiéra Viktora Orbána nepovolila další činnost této instituce v Budapešti. Orbán považuje Sorose za svého úhlavního nepřítele.

Kvůli represím ze strany maďarské vlády z Budapešti odešla také miliardářova nadace Open Society Foundation (OSF), která propaguje otevřenou společnost podporou vzdělání, nezávislých médií, veřejného zdravotnictví a sociálních, právních a ekonomických reforem.