TÉMA

Davos

Pákistán zaútočil na balúčské povstalecké skupiny v Íránu

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v Íránu, exploze bylo slyšet na jihovýchodě této blízkovýchodní země. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při úderech zahynulo nejméně devět lidí, včetně čtyř dětí a tří žen. Íránská státní média v úterý večer informovala o tom, že Teherán podnikl vzdušné údery na území Pákistánu. Islámábád to tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 22:13|

Putin je predátor, který se nezmění, změnit se musíme my, apeloval v Davosu ukrajinský prezident Zelenskyj

Ruský vůdce Vladimir Putin je predátor, který se nespokojí se zamrzlým konfliktem, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (WEF). Protože se Putin nezmění, změnit se musíme my, dodal ukrajinský prezident. Západ vyzval, aby zvýšil pomoc Ukrajině a pomohl jí získat vzdušnou převahu nad Ruskem. Podotkl, že jeho země žádá o útočné zbraně kvůli obraně, nikoliv proto, aby eskalovala válku. K podpoře Kyjeva vyzvala v Davosu i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 18:32|

Umělá inteligence ovlivní čtyřicet procent pracovních míst. V bohatých zemích dokonce šedesát, předpovídá MMF

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by vzestup umělé inteligence (AI) mohl ovlivnit téměř 40 procent pracovních míst na celém světě. Tento trend podle expertů může silně zesílit nerovnost v mnoha zemích i na globální úrovni.
16. 1. 2024|

Švýcarsko bude hostit mírovou konferenci o Ukrajině. Na Zelenského žádost

Švýcarsko uspořádá mírovou konferenci o Ukrajině na nejvyšší úrovni, oznámila prezidentka alpské země Viola Amherdová. Podle ní se tak stane na základě žádosti hlavy ukrajinského státu Volodymyra Zelenského, který v pondělí přicestoval do Švýcarska. Informovaly o tom světové agentury.
15. 1. 2024|

Letošní sucho v Itálii je hrozivé. Horám chybí sníh, řekám voda

Itálie a další alpské země loni zažily rekordní sucho. Průběh letošní zimy, kdy sníh chybí prakticky všude, je předzvěstí, že se situace může ještě výrazněji zhoršit.
27. 2. 2023|

Z poloviny na jednotky procent dovozu. Ruským palivům se evropský trh zavře

Německo už není odkázáno na dovoz ruských energií, prohlásil letos v lednu spolkový ministr financí Christian Lindner. Zatímco nyní jeho vyjádření nevyvolalo větší pozornost, ještě před rokem by něco takového bylo nemyslitelné. Pouhý měsíc předtím, než Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, Berlín stále řešil povolení pro spuštění ruského plynovodu Nord Stream 2 a zdráhal se připustit, že by třeba projekt kvůli chování Moskvy zcela obětoval. O rok později je ale všechno jinak.
19. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 15:06|

Kerry v Davosu burcuje za odpovědný přístup ke klimatu. Doma však čelí odporu republikánů

Už v pátek končí tradiční ekonomické fórum ve švýcarském Davosu a jedním z klíčových témat je letos opět klimatická změna. Americký zástupce a někdejší ministr zahraničí ve vládě Baracka Obamy John Kerry, varoval, že čas na zmírnění jejích projevů rychle ubývá. Jeho vláda přitom čelí velkému odporu vůči svým ekologickým krokům doma ve Spojených státech.
19. 1. 2023|

Zelenskyj žádal v Davosu o rychlejší dodávky tanků. Duda ho podpořil, Scholz se nevyjádřil

„Tyranie postupuje rychleji než demokracie,“ varoval ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když prostřednictvím VideoMostu oslovil účastníky Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Dodávky tanků a systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu by podle něj měly být rychlejší. V Davosu promluvili ve středu například také německý kancléř Olaf Scholz či polský prezident Andrzej Duda.
18. 1. 2023|

Světová nerovnost se zvýšila. Vzrostl počet velmi chudých i bohatých

Ve světě sílí nerovnost, poprvé za 25 let se extrémní bohatství i extrémní chudoba zvýšily současně. Ve zprávě zveřejněné před začátkem výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to v pondělí uvedla organizace Oxfam, která se snaží pomáhat dostat lidi z chudoby. Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě citelněji.
16. 1. 2023|

Uvalte na Rusko maximální sankce, vyzval Zelenskyj účastníky fóra v Davosu. Putin přiznal potíže

Sankce mezinárodního společenství vůči Moskvě by měly být „maximální“, včetně embarga na ropu či úplného zákazu obchodování s Ruskem. V projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (WEF) to v pondělí řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval také k urychlení dodávek zbraní Ukrajině. Ruský lídr Vladimir Putin posléze v Soči řekl, že země dopady sankcí zvládá, zároveň ale přiznal, že ruská ekonomika je v komplikované situaci, k jejímuž zvládnutí je potřeba zvláštní úsilí vlády.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 15:53|

30 let zpět: „Je třeba cosi udělat pro vědomí evropské duchovní identity,“ měl jasno prezident Havel

Prezident Václav Havel divákům Deníku ČST přibližuje obsah projevu, který přednesl na závěrečném zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu. Hovoří mimo jiné o „paradoxu pyšného novověkého člověka, který dobývá vše, ale zároveň nenahlíží slepou uličku, do níž se svým dobyvačným vztahem ke světu dostává“.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Fórum v Davosu se ruší, Izraelci nesmí do USA a Thajsko zvažuje karanténu pro turisty

Šíření nakažlivější varianty koronaviru vyvolalo ve světě další přivírání hranic. Izrael se rozhodl zakázat cesty do dalších zemí včetně USA, Německa a Maďarska. Opatření začne platit v noci na středu. Na rakouských hranicích začaly v pondělí platit přísnější podmínky – bez omezení smí do země pouze lidé po třetí dávce očkování. Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcínu proti covidu-19 od firmy Novavax. Kvůli zhoršení epidemické situace zrušili pořadatelé Světové ekonomické fórum, které se mělo v lednu konat v Davosu.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 18:05|

Soros dá miliardu dolarů na globální univerzitu. Má čelit autoritářům a zrychlit reakci na změnu klimatu

Americký miliardář maďarského původu George Soros poskytne jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy korun) pro spuštění projektu globální univerzity, aby tak čelil autoritářským režimům a podpořil úsilí o rychlejší reakci na klimatické změny. Prohlásil to podle agentury Bloomberg ve čtvrtek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s tím, že autoritáře a současný přístup ke klimatické změně považuje za hrozby pro přežití civilizace. Jmenovitě kritizoval Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 11:28|

Vláda USA formulovala postoj k digitální dani jasně, říká ambasáda. Země, které ji zavedou, by mohly čelit protiopatření

Vláda Spojených států podle mluvčího ambasády v Praze Eda Findlayho jasně formulovala svou pozici na téma digitální daně. Findlay v aktuálním vyjádření pro ČTK odkázal na prosincový komentář velvyslance Stephena Kinga v Lidových novinách, ve kterém diplomat zmínil, že důsledkem zavedení digitální daně v Česku by mohla být nějaká forma přiměřeného protiopatření vlády USA.
24. 1. 2020|

Francie se s USA dohodla na postupu k digitální dani

Francie se dohodla se Spojenými státy na postupu, jak vyřešit zdanění digitální ekonomiky. V Davosu to ve čtvrtek řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Dohoda předpokládá, že se bude v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jednat o zavedení daně s celosvětovou působností. Digitální daň ve Francii platí už od loňska, ve středu se ale Paříž a Washington dohodly na příměří.
23. 1. 2020|

Trump chystá zásadní změny ve WTO, mají být dramatické

Americký prezident Donald Trump avizoval změny ve fungování Světové obchodní organizace (WTO), které označil za dramatické. Řekl to před odletem ze zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu. Do Washingtonu přijede generální ředitel WTO Roberto Azevedo podle Trumpa zřejmě už příští týden. Prezident si na fungování organizace dlouhodobě stěžuje a dává je do souvislosti s vysokými deficity, jichž Spojené státy dosahují v zahraničním obchodě.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 22:06|

V Davosu začalo jubilejní ekonomické fórum. Leitmotivem je ekologie, promluvila i Thunbergová

Spolupráce mezi politickými špičkami a lídry byznysu je nyní potřebnější vice než kdy dříve, aby se zastavily vážné klimatické hrozby. S touto výzvou přišli ještě před úterním zahájením 50. ročníku Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu pořadatelé této akce. Hned první den přednesl projev americký prezident Donald Trump, který je znám svým odtažitým vztahem k ekologii. Dvakrát vystoupila také ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Akce se zároveň koná v době rostoucího ekonomického soupeření USA a  Číny.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 23:08|
Huawei

Babiš jednal v Davosu se šéfem Huawei. Firma otevře v Bruselu centrum pro kybernetickou bezpečnost

Premiér Andrej Babiš se v pátek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu sešel s předsedou představenstva čínské firmy Huawei, před jejímiž výrobky nedávno varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Po schůzce s Kenem Hu Babiš řekl, že Česko zahájilo analýzu rizik kritické infrastruktury. Uvedl rovněž, že by se kybernetická bezpečnost měla koordinovat na úrovni Evropské unie. Hu podle Babiše na jejich schůzce mluvil o tom, že Huawei klade důraz na bezpečnost a transparentnost svých výrobků.
25. 1. 2019|
Brexit

BBC si chce pojistit vysílání v Unii po brexitu. Ve hře je nové ústředí v Bruselu

Britská zpravodajská stanice BBC zvažuje, že po brexitu založí v Bruselu novou základnu, která by zajistila pokračování vysílání na území Evropské unie. Podle deníku Guardian o této možnosti debatoval belgický premiér Charles Michel s generálním ředitelem BBC Tonym Hallem na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.
25. 1. 2019|

Babiš vidí v Brazílii velké šance pro české firmy. V Davosu se setkal s prezidentem Bolsonarem

Česká republika má zájem o posílení obchodních vztahů s Brazílií, která je nyní jejím druhým nejvýznamnějším hospodářským partnerem v Latinské Americe. Příležitosti jsou jak v tradičních průmyslových odvětvích, tak v moderních technologiích, řekl premiér Andrej Babiš, který se ve čtvrtek na okraj Světového ekonomického fóra v Davosu sešel s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem. Na stejném místě se setkal například i s šéfem americké technologické firmy Apple.
24. 1. 2019|

Carlos Ghosn rezignoval na funkce v Renaultu, firma zvolila jeho nástupce

Francouzská automobilka Renault potvrdila jmenování nového předsedy správní rady Jeana-Dominiqua Senarda a nového výkonného ředitele Thierryho Bollora. Carlos Ghosn, který tyto funkce zastával a který byl loni v listopadu zatčen v Japonsku kvůli údajným finančním deliktům, dnes v noci na oba tyto posty rezignoval.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 15:10|

Problematikou Huawei by se měla zabývat Evropská rada, řekl Babiš

Problematikou technologií čínské firmy Huawei by se měla zabývat Evropská rada, řekl ve středu novinářům premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). S předsedou představenstva firmy bude jednat na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, kterého se Babiš zúčastní ve čtvrtek a v pátek.
23. 1. 2019|