Pákistán zaútočil na balúčské povstalecké skupiny v Íránu

Horizont ČT24: Pákistánská odveta za íránský útok (zdroj: ČT24)

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v Íránu, exploze bylo slyšet na jihovýchodě této blízkovýchodní země. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při úderech zahynulo nejméně devět lidí, včetně čtyř dětí a tří žen. Íránská státní média v úterý večer informovala o tom, že Teherán podnikl vzdušné údery na území Pákistánu. Islámábád to tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky.

Zdroj z pákistánských zpravodajských služeb AFP sdělil, že cílem útoku byly balúčské povstalecké skupiny v oblasti na jihovýchodě Íránu. Pákistán útoky potvrdil a zdůvodnil je národní bezpečností. Při úderech zemřelo množství teroristů, tvrdí.

Teherán zatím informoval jen o úmrtí civilistů, ze čtyř dětí a tří žen podle něj nikdo neměl íránské občanství. „Při raketovém útoku v jedné z pohraničních vesnic zahynuli také dva muži, čímž se počet obětí zvýšil na devět,“ uvedla íránská státní tisková agentura IRNA s odkazem na místního představitele.

Zdroj z pákistánských zpravodajských služeb AFP sdělil, že se útok zaměřil na balúčské povstalecké skupiny v oblasti. Pákistánská armáda popsala útok jako „sérii vysoce koordinovaných a specificky cílených přesných vojenských úderů“, které podle ní zasáhly teroristické skupiny. Dodala, že při útoku použila bezpilotní letouny, rakety, drony a další typy zbraní odpalované ve velké vzdálenosti od cíle, aby se zabránilo obranné palbě z cílové oblasti. Podle agentury AP je tak pravděpodobné, že pákistánské stíhačky nevstoupily do íránského vzdušného prostoru.

Pákistánská armáda je ve stavu pohotovosti. Vyzvala k dialogu

Armáda také uvedla, že věnovala maximální pozornost tomu, aby se zabránilo vedlejším škodám, a vyzvala k „dialogu a spolupráci“ při řešení problémů mezi oběma „bratrskými zeměmi“. S odkazem na pákistánského bezpečnostního představitele uvedla agentura Reuters, že pákistánské ozbrojené síly jsou v „extrémně vysoké pohotovosti“, na jakékoli „pochybení“ z íránské strany budou tvrdě reagovat.

Pákistánský premiér Anvar Hakk Kakar po útocích na cíle na íránském území zkrátí návštěvu Světového ekonomického fóra v Davosu.

Írán požaduje od Pákistánu ohledně útoků okamžité vysvětlení, řekl agentuře Tasnim nejmenovaný íránský představitel. Teherán si předvolal pákistánského chargé d'affaires, uvedla tisková agentura YJC, která je napojená na íránskou státní televizi. Pákistán ve středu odvolal svého velvyslance z Teheránu v souvislosti s úterními vzdušnými údery Íránu. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání rovněž uvedl, že Teherán pákistánské útoky důrazně odsuzuje.

Hranice je v posledních dnech neklidná

Írán předtím v týdnu útočil na území Pákistánu na dvě základny balúčské militantní skupiny Džajš al-Adl. Podle Islámábádu přišly o život dvě děti, tři dívky utrpěly zranění.

Militantní sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravedlnosti) byla založena v roce 2012 a v poslední době stupňuje přeshraniční útoky proti íránským bezpečnostním silám, a to včetně pumových útoků a únosů. Džajš al-Adl tvrdí, že usiluje o širší práva a lepší životní podmínky pro menšinu Balúčů v převážně šíitském Íránu. Teherán proti ozbrojencům v pohraničí dlouhodobě bojuje, ale úder pomocí raket a dronů byl bezprecedentní.

Írán v posledních dnech útočil také na cíle v Sýrii a Iráku, který se kvůli tomu obrátil na OSN. „Pákistán má 220 milionů obyvatel, je větší než Írán a disponuje jadernými zbraněmi. Útok konvenčního charakteru je podle mě v této chvíli nepředstavitelný,“ podotkl Vlastislav Bříza z katedry mezinárodních vztahů z Univerzity Karlovy. Íránu se ale daří v oblasti vývoje balistických raket, dodal expert. Zhruba tři roky vyvíjí nosiče balistického charakteru, upozornil.

Turecko a Čína vyzývají k uklidnění situace

Poté, co odvetný pákistánský úder na cíle v Íránu zabil několik lidí, vyzvalo turecké ministerstvo zahraničí obě země, aby postupovaly zdrženlivě. Šéf turecké diplomacie Hakan Fidan podle Reuters uvedl, že mluvil se zástupci obou zemí. „Jsme přesvědčeni, že tyto problémy by se měly urovnat přátelským a bratrským přístupem, založeným na vzájemné úctě ke svrchovanosti a územní celistvosti zemí,“ cituje Reuters turecké komuniké.

Čína, která je partnerem Íránu i Pákistánu, předtím dala najevo ochotu sehrát roli prostředníka „v zájmu uklidnění situace“, uvedla agentura AFP. Podle televize al-Džazíra také mluvčí čínského ministerstva zahraničí obě země vyzvala, aby se vyvarovaly kroků, které by vedly k eskalaci napětí.

K situaci se vyjádřila také afghánská vláda islamistického hnutí Taliban, která rovněž vyzvala ke zdrženlivosti a diplomatickému urovnání sporů.

Vlastislav Bříza z katedry mezinárodních vztahů FSV UK o útocích Pákistánu na íránské cíle (zdroj: ČT24)

Vzájemné údery mezi Íránem a Pákistánem přišly ve výjimečně neklidné době, ve které je právě Írán hybatelem nové blízkovýchodní krize. Jím podporovaný palestinský Hamás loni v říjnu napadl Izrael, který teď vede proti teroristům v Gaze válku.

„Írán v posledních týdnech ukazuje svou asertivitu v plném měřítku. Atakoval cíle v Sýrii, v Iráku a na území v Pákistánu. Írán se cítí jako regionální velmoc a ukazuje to útoky. Snaží se ten status prokázat, je to vzkaz celému světu, že je třeba s Íránem počítat,“ poznamenal Bříza.