Íránské revoluční gardy zaútočily v Iráku a v Sýrii. Tvrdí, že cílily na zpravodajce a teroristy

Íránské revoluční gardy uvedly, že zaútočily balistickými raketami na „špionážní centra a shromáždění protiíránských teroristických skupin“ u iráckého Irbílu a v Sýrii zaútočily raketami na „pachatele teroristických operací“ v Íránu. Podle agentury Reuters o tom informovala íránská státní média. Letiště v metropoli iráckého Kurdistánu zastavilo provoz poté, co byly nad městem slyšet exploze, sdělily Reuters irácké bezpečnostní zdroje.

Výbuchy bylo slyšet v oblasti zhruba čtyřicet kilometrů severovýchodně od Irbílu v poloautonomním iráckém Kurdistánu, uvedly podle Reuters tři bezpečnostní zdroje. Oblast je blízko konzulátu USA a obydlí civilistů.

Čtyři mrtví a několik raněných civilistů bylo po explozích převezeno do místní nemocnice, uvedly podle Reuters dva lékařské zdroje. Dva americké oficiální zdroje Reuters řekly, že údery nepostihly žádná americká zařízení a mezi Američany nejsou žádné oběti.

Irácké bezpečnostní zdroje uvedly, že jedna raketa dopadla na dům vysoce postaveného kurdského zpravodajce a další na kurdské rozvědné centrum. Tři střely pak údajně zasáhly dům významného kurdského podnikatele a zabily ho.

„Balistické střely byly pozdě v noci použity ke zničení špionážních center a shromáždění protiíránských teroristických skupin v regionu,“ uvedly íránské gardy v prohlášení. „Sbory gardistů íránské revoluce oznámily zničení balistickými střelami hlavního ústředí špionáže a protiíránských teroristických skupin, které se shromáždily v určitých částech regionu,“ napsala íránská agentura IRNA. Polooficiální íránská agentura Fars uvedla, že gardy balistickými střelami zničily „ústředí špionáže izraelského Mosadu v iráckém Kurdistánu“.

Írán už v minulosti občas prováděl údery v iráckém Kurdistánu. Teherán tvrdí, že v oblasti působí íránské separatistické skupiny i agenti jeho úhlavního nepřítele Izraele. Bagdád se přitom na základě bezpečnostní dohody s Teheránem z roku 2023 pokusil íránské obavy utlumit přemístěním některých členů separatistických organizací.

Gardy tvrdí, že útočily na teroristy z IS

Revoluční gardy podle státních médií také oznámily, že útočily na teroristickou organizaci Islámský stát (IS) v okupované části Sýrie v reakci na nedávné teroristické útoky IS v Íránu. Revoluční gardy provedly raketové útoky na „pachatele teroristických operací v Islámské republice, zejména na Islámský stát“ v Sýrii, uvedla státní média.

„Gardy identifikovaly a zničily shromaždiště jejich velitelů a klíčové elementy sérií balistických střel v reakci na nedávná teroristická zvěrstva v Íránu,“ stojí v prohlášení gard.

Třetího ledna přišlo při útoku na pietní shromáždění u hřbitova v íránském městě Kermán o život nejméně 84 lidí a téměř tři stovky dalších byly zraněny. Islámský stát se k dvojímu bombovému atentátu přihlásil následující den.