Podmíněné tresty za násilí proti žlutým vestám. Souzení policisté se hájí, že se pouze bránili

Události ČT: Tresty pro policisty za zákroky proti žlutým vestám (zdroj: ČT24)

Dva francouzští policisté dostali podmíněné tresty za násilí během protivládních protestů. Podle soudu nepřiměřeně zakročili proti demonstrantům z hnutí žlutých vest. Policisté se hájili tím, že se pouze bránili před útočníky. Shromáždění, která ve Francii probíhají od loňského listopadu, opakovaně doprovázely nepokoje, při nichž utrpělo zranění na dva a půl tisíce lidí.

Své činy zdůvodňovali oba policisté před soudem tím, že se obávali o své životy. Necítili se v bezpečí, a proto ztratili nervy, uvedli. 

Čtyřiačtyřicetiletý člen zásahového sboru hodil na květnové demonstraci směrem k protestujícím dlažební kostku poté, co takzvané žluté vesty zranily velitele jeho policejní jednotky. Od soudu odešel s dvouměsíčním podmíněným trestem.

„Nerozumí tomuto rozhodnutí stejně jako důvodům, proč se před soudem vůbec ocitl. Nechá si čas na rozmyšlenou pro případné odvolání,“ podotkl k trestu generální sekretář policejních odborů SGP Grégory Joron.

Druhý policista byl odsouzen k čtyřměsíčnímu podmíněnému trestu. Na stejné květnové manifestaci zaútočil dvěma údery na jednoho z demonstrantů a způsobil mu třítýdenní pracovní neschopnost. Hájil se velkým fyzickým a psychickým vypětím, kterému byl vystaven kvůli útokům radikálních skupin žlutých vest.

První tresty za násilí při protestech

Oba muži jsou vůbec prvními policisty, kteří byli souzeni za násilí během demonstrací. Podle vládních zdrojů při nich od listopadu minulého roku utrpělo zranění na osmnáct set členů bezpečnostních sborů. Policejní inspekce řešila i na dvě stovky násilných případů ze strany policistů, osmnáct z nich může mít ještě soudní dohru.

Policejní odbory poukazují na to, že radikální členové žlutých vest a sdružení jako Black Blocks úmyslně vyvolávají střety se strážci zákona, kteří mají velké potíže se s těmito provokacemi vypořádat. Nervy ztrácí často v případech, kdy nemají v místech konfliktů výraznou početní převahu.