Conte je znovu ve hře o premiérskou funkci. Salvinimu by uštědřil tvrdou porážku

Horizont ČT24: Conte se může znovu stát italským premiérem (zdroj: ČT24)

Giuseppe Conte zůstává klíčovým hráčem v italské politické krizi. Hnutí pěti hvězd by ho rádo opět vidělo v roli předsedy vlády. Středolevá Demokratická strana se tomu dosud bránila, podle výsledků posledních jednání ale své stanovisko zřejmě mění. Conteho navíc nečekaně podpořil i americký prezident Donald Trump.

„Začíná to vypadat dobře pro vysoce respektovaného premiéra Italské republiky Giuseppa Conteho,“ napsal Trump na Twitteru s překlepem v politikově křestním jméně. „Velice talentovaný muž, který, doufejme, zůstane premiérem.“

Z nouzového řešení nejoblíbenějším politikem

Ve vrcholné politice se přitom Conte objevil zcela nečekaně. Nestraník a profesor práv se stal premiérem coby kompromisní řešení za patové situace po volbách. Mnozí mu vyčítali nedostatek politických zkušeností, kritici v něm viděli jen loutku vládních partnerů. Dvě nesourodé strany – protestní Hnutí pěti hvězd a populistickou Ligu – ale dokázal usměrňovat více než rok.

Věděl, kdy se za členy své vlády postavit i kdy je zkritizovat. Stále populárnějšího šéfa Ligy Mattea Salviniho podpořil ve chvíli, kdy ho úřady trestně stíhaly mimo jiné pro nezákonné zadržování migrantů. A když ministr vnitra vyvolal politickou krizi s vidinou, že se sám stane premiérem, oznámil Conte rezignaci.

„Půjdu prezidenta republiky oficiálně informovat o konci této vlády a nabídnu mu svou rezignaci na post premiéra. Je jasné, kdo za vládní krizi nese zodpovědnost,“ prohlásil.

Respekt si Conte vydobyl i v mezinárodních kruzích. Také díky tomu, že se s Bruselem dokázal dohodnout na výši deficitu italského rozpočtu.

Nová koalice by Salviniho vyšachovala ze hry

A v kurzu zůstává dál. Hnutí pěti hvězd, se kterým dříve spolupracoval, ho chce opět prosadit na post premiéra. Úplně proti už není ani dosud opoziční Demokratická strana, která Conteho zatím kritizovala. „Pokračujeme v našem snažení a pracujeme na tom, abychom Itálii dali novou vládu,“ oznámil lídr Demokratické strany Nicola Zingaretti po obnovení rozhovoru obou partají.

Matteo Salvini
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Pokud by se Hnutí pěti hvězd a Demokratická strana na koaliční spolupráci domluvily, Salvinimu by tím uštědřily tvrdou porážku. Ten se ovšem svého snu o volebním vítězství a vládě nad Itálií nevzdává. „Těm, kteří si nyní rozdělují křesla a ministerstva, vzkazujeme, že mohou volbám v Itálii utéct na měsíc, dva, půl roku nebo rok. Ale nebude to navždy,“ tvrdí dosavadní ministr vnitra, který si zakládá na protiimigrační politice.

Kdysi neznámý právník Conte přeskočil v oblibě všechny politiky. Podle posledního průzkumu veřejného mínění agentury ANSA by předčasné volby vyhrála Liga s asi 33 procenty. Ještě před vypuknutím vládní krize jí ale odhady slibovaly až 40 procent. I tak ovšem jasně vede, což by mohlo ostatní politiky donutit k dohodě a nové vládě v čele s Contem.