Nová Evropská komise bude ve sporu s Polskem možná měkčí. Leyenová mluví o respektu

Budoucí předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová chce sporná témata s Polskem řešit se vzájemným respektem. Podle agentury DPA to prohlásila po jednání s polským premiérem Mateuszem Morawieckým ve Varšavě. Komise současného předsedy Jeana-Claudea Junckera vedla s Polskem ostrý spor ohledně dodržování zásad právního státu.

„Jsou zde složitá témata, která musíme překonat. Například migrace či dodržování zásad právního státu,“ řekla bývalá německá ministryně obrany, kterou minulý týden potvrdil do funkce předsedkyně komise Evropský parlament (EP). „Považuji za důležité vzájemně si naslouchat, vycházet mezi sebou s respektem a nikdy nezapomenout, proč jsme do EU vstupovali,“ dodala.

Von der Leyenová se předsednictví komise ujme 1. listopadu. Za svá klíčová témata, která chce po dobu mandátu prosazovat, označila udržitelnost, blahobyt a bezpečnost. Před příjezdem do Polska navštívila Francii, její příští zastávkou bude Chorvatsko.

Spekulace o obchodu

Polská konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) podle svého vyjádření von der Leyenové pomohla vlastními hlasy v EP při jejím těsném zvolení do čela komise. Média proto spekulovala, že by vůči Varšavě mohla být ústupnější než současná komise. Ta proti Polsku vede řízení na základě článku sedm lisabonské smlouvy o fungování institucí EU kvůli možnému ohrožení principů právního státu. Důvodem kontroverzí je zejména reforma polské justice.

Řízení může skončit odejmutím hlasovacích práv v Radě EU a komise rovněž navrhuje, aby bylo vyplácení evropských fondů v budoucnu svázáno s dodržováním zásad právního státu.

Spor mezi Bruselem a Varšavou se odehrává také nad tématem migrace. Polsko se řadí k odpůrcům migrační politiky EU a jednoznačně odmítá přijímání migrantů na základě kvót.

Polsko spolu s dalšími zeměmi na východě EU, včetně České republiky, odmítlo kandidaturu Nizozemce Franse Timmermanse do čela komise. Timmermans byl jako místopředseda EK zodpovědný za dodržování pravidel právního státu. Varšava si stěžovala, že ve sporu o reformu soudnictví přistupoval k Polsku nespravedlivě.