Plné obnovení přepravy ropy Družbou potrvá dva měsíce, tvrdí běloruská ropná společnost

Plné obnovení přepravy ropy ruským ropovodem Družba po nedávném znečištění suroviny potrvá dva měsíce. Podle ruské agentury TASS to uvedla běloruská státní ropná společnost Belněftěchim. Družbou se přepravuje ropa i do České republiky, která spolu s dalšími zeměmi napojenými na ropovod dovoz ruské ropy zastavila už v dubnu. Ukrajinská distribuční společnost Ukrtransnafta ovšem v úterý zároveň oznámila, že ruská ropa začala po přerušení dodávek opět proudit do Maďarska.

Předseda české Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr večer na dotaz ČTK řekl, že Česká republika zatím drží 28. květen jako termín, kdy by do země měla dotéct čistá ropa. Zatím jinou informaci nemá. Nevyloučil, že se v příštích dnech může situace změnit.

Vedle Česka zastavily dovoz prostřednictvím Družby kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu také Slovensko či Maďarsko.

Podle úterních zpráv už ale začal posílat ukrajinský distributor ropu jižní větví Družby do Maďarska poté, co sousední země potvrdila, že je schopna ji přijímat. Ropa začala proudit potrubím směrem k východní hranici Ukrajiny již v pondělí, po několika hodinách však Ukrtransnafta dodávku přerušila kvůli problémům ohlášeným maďarskou společností MOL.

Zástupci ruské společnosti Transněfť mají podle zdrojů agentury Reuters na čtvrtek naplánovanou schůzku v Polsku. O situaci na ní chtějí jednat s představiteli polské společnost PERN, která je provozovatelem ropovodů, a také s lidmi z polských a německých rafinerií. 

Polské ministerstvo energetiky sice oznámilo, že provoz polských rafinerií nebylo nutné přerušit, ministr Krzystof Tchorzewski však zároveň požádal Rusko, aby okamžitě zapracovalo na rychlém návratu čisté ropy do potrubí.

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak uvedl, že Rusko a Polsko zatím nedospěly k dohodě, jak ropovod Družba vyčistit. 

Běloruský premiér Sjarhej Rumas zase hodlá o věci jednat s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem v pátek. Teď je podle něj hlavním úkolem Běloruska odčerpat kontaminovanou ropu a obnovit její tok, uvedla běloruská agentura Belta.

Obchodníci se snaží „udat“ znečištěnou ropu v Asii

Agentura Reuters v úterý s odvoláním na své zdroje také napsala, že se obchodníci snaží prodávat znečištěnou ropu odmítnutou evropskými zeměmi na asijských trzích. Společnosti Vitol a Unipec poslaly či posílají tankery se zhruba 700 tisíci tun této ropy do čínských rafinerií. Firmy se k informaci odmítly vyjádřit.

Asijské kupce motivuje především předpokládaná výrazně nižší cena. Klade však velké nároky na skladování, neboť nečistou ropu je nutno smísit s dvacetinásobně vyšším objemem nezávadné surové tekutiny, díky čemuž se koncentrace organického chloridu sníží na přijatelnější úroveň.