Loňský výbuch při projevu Madura byl skutečně pokusem o atentát. Promluvil organizátor útoku

Podle americké televize CNN byl loňský výbuch během proslovu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura pokusem o jeho zabití. O atentát za pomoci dronů se pokusili dezertéři z venezuelské armády. Televizi to potvrdil člověk, který se označil za jednoho z organizátorů neúspěšného bombového útoku.

Proslov Nicoláse Madura v centru Caracasu 4. srpna 2018 přerušila rána. Až po chvíli přítomným došlo, že vybuchla dronem nesená bomba. Tehdejší prezident okamžitě prohlásil, že se ho odpůrci za pomoci Kolumbie a Spojených států snažili zabít.

Lídr opozice Juan Guaidó i dnes útok odsuzuje s tím, že ho zinscenoval sám Maduro. „Myslím, že to bylo něco interního, že za tím stojí vláda,“ prohlásil prozatimní venezuelský prezident. 

Drony koupili z USA, útok si nacvičovali v Kolumbii

Pravdu má ale nakonec nejspíš úřadující prezident. Aspoň podle muže, kterého vystopovala CNN. Vystupuje anonymně. Mluví o sobě jako o jednom z organizátorů útoku a poskytl záběry z přípravy celé akce.

„Zkoušeli jsme všechny nenásilné a demokratické cesty, abychom ukončili tuto tyranii, která se tváří jako demokracie. Naši přátelé jsou v zajetí a mučeni. Bylo to těžké rozhodnutí,“ uvedl údajný organizátor atentátu na Madura. Pokud by útok vyšel, mohly být mrtvých desítky.

Drony si podle CNN venezuelští dezertéři koupili půl roku před útokem přes internet ve Spojených státech. Pronajali si statek na kolumbijském venkově. Ke strojům přidělali podomácku vyrobenou bombu a zkoušeli s ní létat ve dne i v noci. Během nácviku jednu nálož u cíle na zahradě odpálili.

Atentátníci po testech přístroje rozebrali a převezli přes hranice. V Caracasu je několik hodin před útokem složili dohromady. Na shromáždění vyslali dva přístroje. Oba explodovaly předčasně, protože najednou začaly fungovat do té doby vypnuté rušičky mobilního signálu. Proto i Američané nejdřív mluvili o zinscenovaném útoku.

Washington atentát zpochybňoval, pak ale obrátil

„Je to záminka vytvořená Madurovým režimem za nějakým dalším účelem,“ komentoval situaci poradce amerického prezidenta pro bezpečnost John Bolton. Později dospěl Washington k závěru, že se opravdu jednalo o neúspěšný pokus o atentát.

Jeho organizátor přitom tvrdí, že se po něm třikrát sešel s americkými úředníky. „Předpokládám, že chtěli získat informace, aby mohli případ prostudovat. K ničemu dalšímu nedošlo,“ uvedl údajný organizátor.

Americké ministerstvo zahraničí toto tvrzení nekomentovalo. Už dřív jakýkoli podíl na atentátu odmítlo. Teď pouze zopakovalo, že podporuje nenásilnou změnu režimu ve Venezuele.