Maduro viní z podílu na údajném pokusu o atentát opozičního vůdce Borgese

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obvinil z podílu na údajném sobotním výbuchu dronu, který označuje za atentát vůči své osobě, bývalého opozičního předsedu parlamentu Julia Borgese. Soud následně nařídil jeho zadržení. Tajná služba už dříve zadržela také opozičního poslance Juana Requesense a jeho sestru Rafaelu, která je studentskou vůdkyní.

„V několika výpovědích byl zmíněn Julio Borges. Vyšetřování ukazuje na něj,“ řekl Maduro v televizním projevu s odkazem na výslechy šestice lidí, kteří byli zadrženi v prvních dnech po sobotní události.

Tehdy během oslavy výročí vzniku Národní gardy zazněla při Madurově projevu exploze, k níž se na sociální síti Twitter přihlásila neznámá opoziční skupina, která se označuje za spojení „vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu“. Poslala prý bezpilotní stroje s trhavinou nad shromáždění, kde řečnil Maduro, avšak armáda je sestřelila.

Julio Borges
Zdroj: Marco Bello/Reuters

Několik hasičů na místě incidentu vládní verzi událostí zpochybnilo. Podle nich pouze vybuchla plynová láhev v jednom z blízkých bytů. Z okna budovy následně vycházel dým.

Maduro viní i kolumbijského prezidenta

Maduro už obvinil z údajného útoku krajní pravici i kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose, který to odmítl. V Kolumbii pobývá i Borges, který se do exilu uchýlil po převzetí pravomocí legitimně zvoleného parlamentu ústavodárným shromážděním, které je vybrané z Madurovi poplatných kandidátů.

Opoziční poslanec Requesens a jeho sestra se stali dalšími oběťmi zátahu na údajné strůjce útoku, když si pro ně za dramatických okolností přišla tajná služba SEBIN.

„Čtrnáct mužů SEBIN násilně uneslo poslance Juana Requesense a předsedkyni Federace univerzitních center Rafaelu Requesensovou,“ uvedla v prohlášení opoziční strana Spravedlnost především, k níž zákonodárce patří. Jeho sestra byla podle otce později propuštěna, o osudu Requesense nejsou známy podrobnosti.

Borges i Requesens se sice jako poslanci těší imunitě, předseda ústavodárného shromáždění Diosdado Cabello však podotkl, že o ni mohou přijít. „Spravedlnost přichází, a přichází tvrdě,“ uvedl na Twitteru.

Za krizi mohou podle Madura opozice, Kolumbie a USA

Madurovi v posledních týdnech přibývají vrásky z rostoucího počtu protestů proti vládě kvůli katastrofální ekonomické situaci v zemi. Lidem chybějí základní potraviny, léky, stále častější jsou v řadě regionů mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody. Někde kolabují i veřejné služby.

Prezident však odmítá uznat chyby a viní opozici z cílených útoků na venezuelskou ekonomiku, na nichž podle něho spolupracují i síly v zahraničí, zejména v Kolumbii a USA.