Inflace ve Venezuele poroste k milionu procent. Maduro viní z krize Spojené státy

Inflace ve Venezuele může do konce roku dosáhnout až milionu procent. Předvídá to Mezinárodní měnový fond (MMF). Jihoamerická země, která se dlouhodobě potýká s ekonomickou krizí, by se tak přiblížila situaci v Německu po první světové válce nebo v Zimbabwe v roce 2009. Opozice ze současného stavu viní vládu prezidenta Nicoláse Madura. Podle hlavy státu naopak nesou odpovědnost Spojené státy.

Ekonomika Venezuely do konce roku klesne o 18 procent, uvedl ředitel oddělení MMF pro západní polokouli Alejandro Werner. Obyvatele Venezuely, kterým chybí většina základního zboží včetně léků a potravin, tak čeká další zhoršení životní úrovně.

Ekonomové musí v predikcích spoléhat na údaje z mezinárodních organizací a bank, země totiž makroekonomické ukazatele přestala zveřejňovat. Situace se zhoršuje od roku 2014, kdy došlo k prudkému propadu cen ropy, na jejímž vývozu je Venezuela závislá.

Vláda prezidenta Nicoláse Madura z krize viní Spojené státy a údajnou ekonomickou válku, kterou proti Venezuele Washington vede. Kritické hlasy z řad opozice ale problémy připisují špatným politickým rozhodnutím.

Neustálý tisk nových bankovek, venezuelského bolívaru, a kontrola nad devizami a cenami znemožňují podnikům dovoz zboží a výrobní techniky. Opoziční deník El Nacional informoval o nedostatku elektřiny ve státě Zulia, problém se ale začíná týkat i dalších oblastí. Neschopnost měst vyvážet odpad pak způsobuje na mnoha místech epidemie.

Protesty si vyžádaly nejméně 12 obětí

V zemi se množí protesty: k lékařům a zdravotním sestrám se minulý týden připojili také studenti, univerzitní profesoři a penzisté. „Do téhle krize jsme se nedostali v důsledku přírodní katastrofy ani války, ale kvůli politickým rozhodnutím vlády, která problémy neřeší a pouze se snaží udržet u moci,“ zdůvodnil aktivista Marco Antonio Ponce rostoucí míru demonstrací. Denně podle něj na území Venezuely propuká asi třicet nepokojů.

Za poslední půlrok při demonstracích zemřelo nejméně 12 lidí, z toho 11 bylo zastřeleno pořádkovými silami. Hrozící ekonomický kolaps již přiměl statisíce Venezuelanů k emigraci do sousedních zemí. Jen v Kolumbii jich v současnosti žije asi 800 tisíc.

S hyperinflací se v minulosti potýkalo také Zimbabwe pod vedením prezidenta Roberta Mugabeho. Africký stát byl nakonec donucen svoji měnu zrušit úplně, podobný postup u bolívaru by ale podle ekonomů nebyl úspěšný. Důvodem je zejména historie nepodařených pokusů o obnovu měny a nedostatečná diverzita venezuelské ekonomiky. Konec krize je tak pro místní obyvatele stále v nedohlednu.