Demonstrace síly v Hormuzském průlivu. Írán testuje odpalování raket z nové ponorky

Generál Šedivý: Izrael je v dosahu íránských raket, což je nebezpečné (zdroj: ČT24)

Íránské námořnictvo zahájilo ve strategickém Hormuzském průlivu rozsáhlé cvičení. Během něj bude poprvé odpalovat z nové ponorky rakety s plochou dráhou letu. Třídenních manévrů se podle státních médií účastní stovky plavidel. Průlivem proudí velká část světového transportu ropy. „Je to součást poměřování sil v oblasti,“ uvedl bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

„Cvičení se zaměří na reakci na nejrůznější hrozby, zkoušky zbraní a hodnocení připravenosti výzbroje a lidí,“ sdělil podle agentury Reuters velitel íránského námořnictva Hosejn Chánzádí.

Vlastní technika

Námořníci budou testovat novou ponorku domácí výroby, která je vyzbrojena střelami s plochou dráhou letu a kterou Írán předvedl teprve tuto neděli. Loni v prosinci námořnictvo zprovoznilo torpédoborec rovněž íránské výroby. Ten je schopen pětiměsíční plavby bez zásobení a je vybaven technologií, jež umožňuje vyhnout se zaměření radary.

„Íránci mají tři ponorky, bývalé sovětské typu Kilo, které jsou velmi výkonné a je potřeba, abychom si uvědomili, že je to na jednu stranu zastaralé námořnictvo, na druhou stranu je poměrně moderní,“ uvedl Šedivý.

Íránští představitelé v minulosti vyhrožovali, že v reakci na nepřátelské kroky ze strany Spojených států Hormuzský průliv zablokují, připomíná Reuters. Jde o důležitou námořní cestu, kterou proudí velká část světového transportu ropy a zemního plynu. Teherán tuto oblast využívá k demonstraci vojenské síly.

Šedivý: Ambice Íránu se zvyšují

Napětí ve vztazích mezi Íránem a Spojenými státy v poslední době vzrostlo poté, co Washington loni odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu s tím, že není účinná. Spojené státy následně obnovily protiíránské sankce.

„Pozice Íránu v regionu poměrně posiluje. Sehrál poměrně významnou roli v syrském konfliktu, který sice de facto končí porážkou Islámského státu, ale Írán tu sehrál významnou roli Asadova spojence a posílil spojenectví s Ruskem. Z tohoto pohledu se jeho ambice poněkud zvyšují,“ míní Šedivý.

„Je to problém pro Spojené státy, Saúdskou Arábii i Izrael jako blízkého spojence USA. Írán zkrátka začíná hrát silnější roli,“ podotkl armádní generál v záloze, který připomněl výhrůžky Izraeli zničením.

„Írán sice omezil vývoj svých jaderných kapacit, ale neomezil svůj raketový program. A ten je z našeho hlediska poměrně nebezpečný. Na začátku měsíce demonstroval odpálení křídlaté rakety, která podle jejich vyjádření dosáhla v doletu asi 1320 kilometrů, což by mohla být velmi účinná zbraň,“ upozornil Šedivý s tím, že Izrael je nyní v dosahu íránských balistických raket.

V polovině února se ve Varšavě uskutečnila blízkovýchodní konference, kterou Teherán označil za protiíránskou. Vlivní američtí představitelé tam apelovali na evropské státy, aby odstoupily od jaderné dohody. Ti tak zatím, na rozdíl od Spojených států, neučinily.