Signatáři dohody s Íránem chtějí obejít sankce USA

Zbývající signatáři mezinárodní jaderné dohody s Íránem chtějí vytvořit zvláštní mechanismus, který jim nadále umožní s Teheránem obchodovat. A to včetně nákupu íránské ropy. Možnou vrcholnou americko-íránskou schůzku v úterý vyloučil poradce íránského duchovního vůdce Alí Akbar Velájatí.

„Trumpův a Pompeův sen se nikdy nestane skutečností,“ řekl Velájatí na adresu šéfa americké diplomacie a prezidenta.

Velvyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová prohlásila, že pokud íránský prezident Hasan Rouhání požádá o setkání s Donaldem Trumpem, americký prezident o tom bude uvažovat. Trump nakonec zareagoval sám na twitterovém účtu, kde napsal: „Navzdory žádostem nemám v plánu sejít se s íránským prezidentem Hasanem Rouháním. Možná někdy v budoucnu. Jsem si jist, že je to naprosto milý člověk!“

Írán čelí novým americkým sankcím od začátku srpna a zavedení dalších se očekává na podzim. Je to přímý důsledek květnového rozhodnutí prezidenta Trumpa odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Írán se na základě této dohody zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení části sankcí. Trumpovi mimo jiné vadilo, že dohoda se nevztahuje na íránský balistický program či na zapojení země do válek v Sýrii a Jemenu.

Obchodní spolupráce pokračuje nehledě na americké sankce

K odstoupení USA od dohody, kterou podepsaly také Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo a Evropská unie, se již dříve kriticky vyjádřili její další signatáři. Teherán pohrozil, že od dohody odstoupí, pokud mu přestane přinášet ekonomické výhody plynoucí ze zrušení sankcí.

Podle dostupných informací se zbývající signatáři na schůzce s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem v New Yorku dohodli řešit důsledky jednostranného kroku USA. O pokračující obchodní spolupráci, včetně nákupu íránské ropy, informovala šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová po setkání s činiteli Británie, Číny, Francie, Německa, Ruska a Íránu na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku.

„Účastníci uvítali návrh rozvíjet platební kanály, zejména iniciativu vytvořit zvláštní mechanismus, který usnadní platby vztahující se na íránský export včetně ropy i na import, což pomůže ekonomickým subjektům a poskytne jim jistotu, že mohou legitimně dále podnikat v Íránu,“ stojí v prohlášení vydaném po setkání.

Írán podle aktérů podmínky dohody plní

Aktéři dohody také konstatovali, že Írán nadále plní podmínky z roku 2015, a uvedli, že zbývající signatáři budou pomáhat Íránu s modernizací výzkumného reaktoru v Aráku a přebudováním nukleárního pracoviště ve Fordo na jaderné, fyzikální a technologické centrum.

Podle stanice BBC má plánovaný systém umožnit ropným společnostem a podnikům pokračovat v obchodování s Íránem a vyhnout se transakcím v dolarech. Detaily o tom, jak tento model má fungovat, budou ještě podle Mogheriniové předmětem jednání expertů.

EU a Čína jsou největší obchodní partneři Íránu

EU byla loni po Číně druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem Íránu. Na třetím místě je Indie následovaná Jižní Koreou a Tureckem.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas po newyorském jednání řekl, že tlak, který USA vyvíjejí na Írán, nebude účinný, a navíc zvyšuje riziko regionálního napětí. „Tvrdý postoj nevede ke zlepšení a usnadnění, ale zvyšuje nebezpečí a obtíže,“ řekl Maas.