Íránské válečné lodě zamíří do Atlantiku. Podle vlivného velitele půjde o největší misi za deset let

Írán plánuje v březnu vyslat válečné lodě na pětiměsíční misi v Atlantském oceánu. Kontradmirál Hasani Moghadam řekl agentuře IRNA, že chystaná mise bude největší podobnou operací íránského vojenského námořnictva za poslední dekádu. Teherán tak chce demonstrovat sílu blíže k vodám Spojených států, s nimiž má po nástupu prezidenta Donalda Trumpa opět velmi napjaté vztahy.

Íránu se nelíbí americké letadlové lodě v Perském zálivu. Podle Reuters považuje jejich přítomnost za bezpečnostní riziko, proto plánuje vyslat své lodě blíž k americkým vodám.

„Už několik let má námořnictvo v plánu vyslat flotilu do Atlantského oceánu a nyní se zdá, že je všechno připraveno pro spuštění této mise,“ uvedla IRNA. Základnou pro íránskou flotilu má být některá spojenecká země v Latinské Americe, informovala agentura Fars.

Torpédoborec, který nezachytí radary

Součástí flotily budou i dvě nejmodernější plavidla íránského námořnictva – cisternová loď Charg, jež byla loni v červnu rozmístěna v Adenském zálivu v rámci boje proti somálským pirátům, a torpédoborec Sahand domácí výroby. Ten byl slavnostně uveden do provozu v prosinci.

Plavidlo je schopné pětiměsíční plavby bez zásobení a je opatřeno technologií, která umožňuje vyhnout se zaměření radary. Plavidlo má na palubě plochu pro vrtulníky, odpalovací zařízení torpéd, protiletadlová a protilodní děla či střely a zařízení k vedení elektronické války, oznámila íránská televize.

Kontradmirál Hasani Moghadam v prosinci mluvil o vyslání dvou až tří lodí na misi do Venezuely. „Svou neustálou přítomností v mezinárodních vodách se íránské námořní síly snaží plnit příkazy vrchního velitele ozbrojených sil (nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího), vyvěsit vlajky Íránské islámské republiky, potlačit protiíránská spiknutí a zajistit přepravní cesty,“ cituje vojenského velitele Reuters.

Ohlášení íránské námořní mise přišlo den poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo varoval Teherán v souvislosti s plány na vypuštění několika satelitů. Podle Pompea by takový krok porušoval rezoluci Rady bezpečnosti OSN ohledně balistických střel. Americký ministr totiž tvrdí, že íránská raketa obsahuje technologii „prakticky totožnou“ s technologií využívanou v mezikontinentálních balistických raketách.  

Teherán ale popírá, že by měl střely určené k přepravě jaderných hlavic, a odmítá i obvinění, že by vypuštění satelitů porušovalo rezoluci OSN.

Teherán čelí novým americkým sankcím

Vztahy mezi Íránem a USA jsou mimořádně napjaté od května, kdy Trump oznámil, že USA odstoupí od jaderné dohody mocností s Teheránem. Později také obnovil protiíránské sankce, které cílí na íránský bankovní a energetický sektor.

Írán varoval, že pokud nebude kvůli americkému tlaku schopen prodávat svou ropu, tak zařídí, aby tak nemohla činit ani jiná země v regionu. Pohrozil konkrétně blokádou Hermuzského průlivu v Perském zálivu, jímž prochází třetina světových dodávek ropy.

V uplynulých letech docházelo v Perském zálivu opakovaně ke konfrontacím mezi íránskými revolučními gardami a americkou armádou, avšak počet incidentů v posledních měsících klesl, připomíná Reuters.