Maduro je diktátor a je načase, aby šel. Americký viceprezident vyzval svět k uznání Guaidóa

Nicolás Maduro je diktátor a musí jít, prohlásil na mnichovské bezpečnostní konferenci americký viceprezident Mike Pence. Všechny země světa by podle něj za jediného legitimního prezidenta Venezuely měly uznat vůdce tamní opozice Juana Guaidóa.

Mike Pence na mnichovské bezpečnostní konferenci
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

Pence ocenil, že šéfa venezuelského parlamentu, který se prohlásil prozatímním prezidentem, už v této funkci uznalo přes pět desítek zemí světa.

„Je načase, aby se k tomu přihlásil i zbytek světa,“ uvedl americký viceprezident, který konkrétně vybídl Evropskou unii, aby tak učinila. Guaidóa sice uznala řada evropských států, ale ne osmadvacítka jako celek.

Maduro, který je podle USA zodpovědný za současnou neutěšenou situaci v jihoamerické zemi, podle Pence musí ve funkci skončit.

Ve Venezuele se v lednu vyhrotila ústavní krize, když parlament neuznal nový prezidentský mandát Madura kvůli neregulérním volbám a Guaidó složil během protimadurovských demonstrací přísahu jako prozatímní prezident.

Írán je podle Pence stoupencem holocaustu

Americký viceprezident se ve svém vystoupení v Mnichově dotkl ožehavého íránského tématu. Podle jeho mínění přišel čas, aby evropští spojenci Spojených států vypověděli dohodu o íránském jaderném programu a aby stáli za Washingtonem.

Írán je v očích Trumpovy administrativy největším státním sponzorem terorismu a představuje největší nebezpečí v regionu Blízkého východu.

„Íránský režim je otevřeným stoupencem dalšího holocaustu,“ uvedl Pence o hrozbě, kterou tamní režim podle něj představuje. Navíc podle Pence Teherán hledá zbraň, jak toho dosáhnout. Proto je nutné se Íránu důrazně postavit. „Přišel čas, aby evropští spojenci přestali podkopávat americké sankce a stáli za námi a íránským lidem,“ prohlásil nezvykle tvrdě.

Mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu loni vypověděl americký prezident Donald Trump. Země Evropské unie se k tomuto kroku nepřipojily, protože podle nich nezlepší bezpečnostní situaci na Blízkém východě, a naopak se proti vůli USA snaží dohodu zachovat v platnosti.