Ukončete dohodu s Íránem, vyzval Pence v Polsku. Netanjahuova slova o přípravě na válku vzbudila rozruch

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo vyzval k nové éře spolupráce na Blízkém východě. Bez konfrontace s Íránem nelze v regionu dosáhnout míru, prohlásil na mezinárodní konferenci ve Varšavě. Viceprezident USA Mike Pence apeloval na evropské státy, aby odstoupily od dohody o íránském jaderném programu. Šéf izraelské vlády Benjamin Netanjahu označil fórum za historický obrat. Teherán pozvánku nedostal. Zástupci Íránu, Turecka a Ruska místo toho jednali v Soči.

Izrael i USA konferenci chápou jako vytvoření většího tlaku na íránský režim. Podle Pompea je Írán největším nebezpečím na Blízkém východě.

„Stabilitu na Blízkém východě nemůžete mít, pokud se nepostavíte Íránu. To není možné. Existuje nepřátelské (íránské) ovlivňování v Libanonu, Jemenu, Sýrii a Iráku. Skutečné hrozby jsou tři H: Hútíové (šíitští povstalci v Jemenu podporovaní Íránem), Hamas (palestinské radikální hnutí bojující proti Izraeli) a Hizballáh (libanonská šiítská organizace podporovaná Íránem),“ prohlásil Pompeo.

Podle té vize je třeba eliminovat destruktivní roli Íránu a v regionu zavládne jakýsi pax americana nebo blízkovýchodní mír, který bude dán tím, že jsou tu racionální národní státy, které mají společný zájem na zachování statu quo, neměnitelnosti hranic, nenásilném politickém vývoji.
David Borek
zpravodaj ČT na Blízkém východě

„Žádná z blízkovýchodních hrozeb se nevyřeší sama“

Šéf americké diplomacie vyzval k nové éře spolupráce v regionu. „Dnešní jednání jsou důležitá, ale touto konferencí to nekončí. Musíme udělat konkrétní kroky. Sýrie, Jemen, eskalace napětí, mírový proces, terorismus, Írán, kyberbezpečnost, humanitární krize. Žádná z blízkovýchodních hrozeb se nevyřeší sama. Musíme spolupracovat v oblasti bezpečnosti,“ zdůraznil.

Podle Pence některé evropské státy v otázce Íránu nespolupracují dostatečně. Viceprezident USA vyzval evropské partnery, aby odstoupili od dohody o íránském jaderném programu sjednané v roce 2015. Američané tak učinili už loni na jaře.

Pence vyzval Evropany, aby se připojili k obnoveným americkým sankcím proti Íránu. Mechanismus, který evropští signatáři dohody vytvořili ve snaze vyhnout se konfliktu s americkým sankčním režimem, označil viceprezident za pokus obejít americké restrikce.

„Není to rozumné, pouze to posílí Írán, oslabí Evropskou unii a ještě víc rozdělí Evropu a Spojené státy. Zatímco se íránská ekonomika dále hroutí a Íránci vycházejí do ulic, musejí se země hájící svobodu sjednocovat a poukazovat na odpovědnost íránského režimu za utrpení Íránců, regionu a celého světa,“ řekl Pence. USA budou podle něj sankce dále zpřísňovat, dokud Írán nezmění své „nebezpečné a destabilizační“ jednání.

Pence zdůraznil, že nejnaléhavějšími hrozbami na Blízkém východě jsou radikální islámský terorismus a autokratické režimy, které jej „vyvážejí“ do světa. Dále řekl, že USA pracují na koalici, jejímž cílem bude terorismus zlikvidovat.

Spojené státy původně konferenci označovaly jako debatu zaměřenou na Írán, později se ale téma rozšířilo na mír a bezpečnost na Blízkém východě. „Téměř šedesát ministrů zastupujících několik desítek vlád, izraelský premiér a ministři hlavních arabských států seděli vedle sebe a mluvili nahlas, jasně a jednotně o nebezpečí, jaké představuje íránský režim,“ sdělil Netanjahu ke středeční společné večeři.

„Boj“, nebo „válka“? Izraelský premiér vyvolal šok

„Je to otevřené setkání s představiteli vedoucích arabských zemí, kteří zde sedí společně s izraelským premiérem, aby pokročili v otázce společného zájmu, války proti Íránu,“ prohlásil Netanjahu hebrejsky. Izraelská vláda videozáznam jeho výroku umístila na Facebook a Twitter. Netanjahu použil hebrejský výraz milchama, což v doslovném překladu znamená válka, avšak lze jej přeložit i jako boj nebo bitva.

Netanjahuův úřad na své anglické webové stránce použil v přepisu slovo válka. Strhl se všeobecný povyk a tento anglický převod ze stránky úřadu zmizel. V nové verzi se pak místo výrazu „válka“ proti Íránu objevil výraz „boj“. Na hebrejské verzi webové stránky ale původní znění zůstalo.

Íránsko-izraelské vztahy jsou tradičně napjaté, zejména v posledních letech díky větší angažovanosti Íránu v Sýrii. Dochází tam k častým menším střetům. Izrael má teď mnohem většího spojence ve Spojených státech, který velice tvrdě tlačí na Írán.
Petr Boháček
analytik AMO

Írán mluví o „varšavském cirkusu“

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf na Twitteru reagoval slovy, že Írán o Netanjahuových klamných představách ví a teď se s nimi obeznámil i svět, přítomný na onom „varšavském cirkusu“. Tak Teherán označuje varšavskou konferenci.

Podle amerických médií vláda USA rychle požádala Izraelce o vysvětlení. Pence sdělil, že izraelská strana Spojeným státům vysvětlila, že šlo o špatný překlad. Senátor za stát Maine Angus King, který je členem senátního výboru pro kontrolu výzvědných služeb, ale stanici MSNBC řekl, že podle jeho názoru Netanjahu dobře věděl, co říká.

USA na konferenci poslaly kromě Pompea a Pence také poradce Bílého domu Jareda Kushnera a speciálního zmocněnce pro Írán Briana Hooka. 

Kushner v Polsku oznámil, že USA zveřejní dlouho očekávaný plán pro řešení izraelsko-palestinského konfliktu po izraelských dubnových volbách. Obě strany budou muset udělat ústupky, zdůraznil. O plánu je zatím známo velmi málo, ale předpokládá se, že počítá zejména s projekty na rozvoj palestinské ekonomiky. Palestinský vůdce Mahmúd Abbás se ovšem místo do Varšavy rozjel do Rijádu a před tímto plánem politiky varoval s tím, že jde o spiknutí. 

Mezi hosty je překvapivě i Katar

Polské ministerstvo zahraničí pozvalo 70 zemí, přičemž účast potvrdilo 60 států. Za překvapení se pokládá účast Kataru, protože varšavské konference se účastní Saúdská Arábie a její spojenci, kteří Katar diplomaticky a ekonomicky blokují a považují jej za stát podporující terorismus na Blízkém východě.

Evropské státy včetně ČR ale poslaly do Varšavy většinou náměstky ministrů. Českou delegaci vede náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař.

  • Z arabských zemí na varšavské konferenci budou na úrovni ministrů zastoupeny Saúdská Arábie, Bahrajn, Jemen, Jordánsko, Kuvajt, Maroko, Omán a Spojené arabské emiráty, Egypt a Tunisko vyšlou náměstky. Írán pozvánku nedostal, zatímco Rusko a palestinská samospráva pozvání odmítly.
  • Zdroj: ČTK

EU zatím trvá na jaderné dohodě s Íránem

Část evropských diplomatů pokládá konferenci za pokus rozbít jednotu Evropské unie ohledně platnosti dohody s Íránem, kterou Spojené státy jednostranně vypověděly loni v květnu, kdy také rozhodly o přestěhování velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

„Co se Ameriky týče, nelze s ní vyřešit žádný problém a vyjednávat s ní je pouze ekonomická a duchovní ztráta,“ uvedl íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. S poukazem na varšavskou konferenci napsal, že Írán nyní část evropských vlád nepovažuje za důvěryhodné. 

Polsko kvůli varšavské konferenci dočasně obnovilo kontroly na hranicích, s čímž by měli počítat i lidé cestující do Polska z Česka a Slovenska. České ministerstvo zahraničí doporučuje si před cestou zkontrolovat platnost dokladů.