Netanjahu představil tajné íránské dokumenty. Teherán podle něj dál pracuje na jaderných zbraních

Horizont ČT24: Vydrží íránská jaderná dohoda? (zdroj: ČT24)

Írán po podepsání jaderné dohody v roce 2015 lhal a nadále rozšiřoval své schopnosti v oblasti vývoje jaderných zbraní. V mimořádném televizním projevu to řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izrael podle něj disponuje kopiemi íránských archivů, které to dokazují. Íránská státní televize označila Netanjahuova slova za lživou propagandu.

Írán podle Netanjahua měl v letech 1999 až 2003 jaderný program Amad, který zahrnoval vývoj, výrobu a testování jaderných hlavic. Dokumenty o projektu Írán uchovával tajně i po podepsání jaderné dohody, aby je mohl v budoucnu využít k výrobě jaderných zbraní, dodal premiér.

Prvně Írán lhal o tom, že nikdy neměl program pro vývoj jaderných zbraní. Dokazuje to sto tisíc tajných dokumentů. Zadruhé, i po podepsání dohody Írán uchovával a rozšiřoval své znalosti jaderných zbraní pro budoucí využití. A potřetí Írán lhal v roce 2015, kdy vše neodhalil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii, jak mu to ukládala jaderná dohoda.
Benjamin Netanjahu

Izraeli se podle Netanjahua podařilo získat úplné kopie íránských jaderných archivů. Premiér upozornil, že Teherán neustále rozšiřuje své jaderné schopnosti. Dokumenty prý byly uloženy v tajné lokalitě v Teheránu. Netanjahu místo ukázal na fotografii.

Izrael prý získané informace sdílel se Spojenými státy a ty mohly zaručit jejich věrohodnost.

Írán uzavřel v roce 2015 jadernou dohodu se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly USA, Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko. Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Netanjahu při prezentaci dokumentů o íránském jaderném programu
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

O osudu dohody rozhodne v nadcházejících dnech Trump

V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní. Zda Spojené státy obnoví zmírnění hospodářských sankcí vůči Íránu, musí americký prezident Donald Trump tentokrát rozhodnout do 12. května. „Uvidíme, co se stane,“ poznamenal nyní prezident poté, co opakovaně pohrozil vypověděním dohody.

Nynější situace kolem íránské jaderné smlouvy je podle Trumpa nepřijatelná. „Nesložili ruce do klína. Odpalují rakety, prý kvůli televizním přenosům. To si tedy nemyslím,“ řekl šéf Bílého domu, který je prý přístupný dojednání nové smlouvy s Teheránem. 

Benjamin Netanjahu v projevu řekl, že si je jist správným rozhodnutím Trumpa ohledně dohody, a dodal, že její současná podoba poskytuje Íránu jasnou cestu k získání jaderného arzenálu.

O íránské dohodě jednal s Trumpem minulý týden francouzský prezident Emmanuel Macron při státní návštěvě ve Washingtonu. Po setkání Macron prohlásil, že nevylučuje vyjednání nové podoby dokumentu. Stávající dohodu ale zcela opustit nechce, naopak navrhuje její rozšíření. Írán ale jakékoli změny v dohodě vylučuje, odmítá také její rozšíření.

Netanjahu při prezentaci dokumentů o íránském jaderném programu
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

Netanjahu telefonoval Macronovi, Merkelové i Putinovi

Izraelský premiér o dokumentech telefonicky hovořil s nejvyššími představiteli Francie, Německa i Ruska. V příštích dnech hodlá do Německa a do Francie vyslat „profesionální tým se získanými detailními dokumenty o snaze Íránu opatřit si jaderné zbraně“.

Podle mluvčího německé vlády provede Berlín detailní analýzu izraelských informací o jaderných aktivitách Teheránu. Mluvčí dodal, že tyto informace musí rovněž okamžitě vyhodnotit Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

„Je zřejmé, že mezinárodní společenství mělo pochybnosti o tom, že Írán provádí pouze mírový jaderný program,“ řekl mluvčí. „Právě z tohoto důvodu byla podepsána v roce 2015 jaderná dohoda, která obsahovala rovněž nebývale důkladný a rozsáhlý systém dohledu prováděného Mezinárodní agenturou pro atomovou energii,“ dodal s tím, že je velmi důležité „v tomto nezávislém dohledu pokračovat“.

Pondělní telefonát s Netanjahuem potvrdil Kreml. Ve stručné zprávě uvedl, že prezident Vladimir Putin s izraelským premiérem posoudili „situaci kolem íránského jaderného programu“. Putin přitom zdůraznil, že dohodu s Íránem musejí všechny zainteresované strany úzkostlivě plnit.

Netanjahu při prezentaci dokumentů o íránském jaderném programu
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

Teherán: Směšná hra s cílem ovlivnit Trumpa

Tvrzení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o íránském jaderném programu je dětinské a směšné. Jeho cílem je ovlivnit amerického prezidenta. „Výstup byl naplánován tak, aby ovlivnil Trumpa před vypršením lhůty 12. května,“ uvedl náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arakčí.

Podobně se vyjádřil také íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, podle kterého bylo cílem Netanjahuova projevu ovlivnit rozhodování Bílého domu. Obvinění, které Izrael vznesl proti Íránu, jsou podle Zarífa stará a Mezinárodní agentura pro atomovou energii se jimi zabývala již v minulosti.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.