Rouhání kritizuje OSN za nečinnost v Sýrii, Putin chce skoncovat s teroristy v Idlibu

Události: V Polsku se jednalo o Blízkém východě, v Rusku o Sýrii (zdroj: ČT24)

Íránský prezident Hasan Rouhání po schůzce se svými protějšky z Ruska a Turecka v Soči kritizoval OSN za nedostatek konkrétní akce při obnovování míru v Sýrii. Spolupráci Moskvy, Teheránu a Ankary označil Rouhání za klíčovou pro stabilitu Sýrie i světa. Tématem summitu v Soči bylo také chystané stažení amerických jednotek ze Sýrie a situace v syrské provincii Idlib, kterou stále kontrolují radikálové a povstalci.

„Jednali jsme o důsledcích chystaného stažení amerických jednotek ze Sýrie a o budoucnosti Sýrie,“ uvedl na společné tiskové konferenci po summitu ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že stažení USA ze Sýrie považují všichni tři prezidenti za pozitivní krok.

Rouhání kritizoval přítomnost USA v Sýrii i v dalších zemích, podle něj by měl Washington změnit svou blízkovýchodní politiku.

Rusko a Írán chtějí zlikvidovat teroristy v Idlibu

Dalším tématem vrcholné schůzky byla situace v provinci Idlib na severozápadě Sýrie, kam se stahovali radikálové z fronty an-Nusra a povstalci, když armáda režimu syrského prezidenta Bašára Asada s pomocí Ruska a íránských milic postupně dobývala zpět ostatní části Sýrie. Moskva si stěžuje, že lidé z fronty an-Nusra nyní kontrolují téměř celý Idlib.

Podle Putina je třeba zvážit kroky, jak s teroristy v Idlibu skoncovat, jejich přítomnost je podle něj nepřípustná. Rouhání, který je téhož názoru, uvedl, že je třeba znásobit snahu a dohodnout se o Idlibu. „Nemůžeme nechat bojovníky an-Nusry vyváznout tím, že si změní název,“ řekl íránský prezident o skupině, která se hlásí k al-Káidě a v minulosti se přejmenovala. 

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Erdogan s bezpečnostní zónou neuspěl

Válka v Sýrii trvá od roku 2011, Rusko se do ní zapojilo v roce 2015. Syrský režim nyní kontroluje asi dvě třetiny země, na severu a severovýchodě působí Kurdové, na východě, u irácké hranice, se nyní odehrává boj proti posledním členům organizace Islámský stát (IS).

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přijel do Soči hájit požadavek Ankary na vytvoření bezpečnostní zóny u jižní hranice Turecka. Ruská diplomacie ale dala najevo, že k tomu bude zapotřebí souhlas syrského prezidenta Asada.

Turecko na rozdíl od Ruska a Íránu Asada nepodporuje, stojí naopak za některými skupinami, které bojovaly proti jeho režimu. Rouhání řekl, že Írán rozumí tureckým obavám o bezpečnost a že tyto obavy lze rozptýlit jedině spoluprací Ankary s legitimní vládou v Damašku.

Summit v Soči se konal ve stejný den, kdy ve Varšavě jednaly o situaci na Blízkém východě Spojené státy se svými spojenci. Hlavním tématem schůzky v Polsku byl původně Írán, který USA považují za největší hrozbu stability Blízkého východu. Hovořilo se ale také o izraelsko-palestinském konfliktu.