Odkud USA odejdou, tam nastane chaos, řekl Pompeo při vysvětlování stažení ze Sýrie

Události: Pompeo představil Trumpovu doktrínu pro Blízký východ (zdroj: ČT24)

Stažení vojáků ze Sýrie platí, Spojené státy přesto hodlají dál bojovat proti Íránu a islámskému terorismu. Hlavní linie blízkovýchodní politiky představil americký ministr zahraničí Mike Pompeo na univerzitě v Káhiře. Projev přednesl v rámci cesty po osmi zemích regionu.

Mike Pompeo přijel do Káhiry představit doktrínu prezidenta Donalda Trumpa pro Blízký východ. „Éra, kdy si Amerika sama navozovala pocit viny, skončila. A skončila také politika, která způsobila zbytečné utrpení. Teď přichází skutečný nový začátek,“ slíbil ministr zahraničí.

Barack Obama během projevu v Káhiře v roce 2009
Zdroj: Goran Tomasevic/Reuters

Před deseti lety mluvil ze stejného místa k arabskému světu Barack Obama a nabídl muslimským zemím zahájení nových vztahů s USA. Právě vůči Obamovi se projev stávajícího šéfa americké diplomacie vymezoval. „Vzpomeňte si, bylo to v tomto městě, kdy tu před vámi stál jiný Američan. Říkal vám, že radikální islámský terorismus nepramení z ideologie,“ připomněl Pompeo.

Pompea si okamžitě dobíral íránský ministr

S poukazem na Obamovu politiku Pompeo řekl, že tam, odkud „USA odejdou, nastane chaos“. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf však obratem na Twitteru napsal, že je to právě naopak: „Kdykoli a kdekoli USA intervenují, nastane zmatek, represe a odpor.“

Pompeův výrok vyvolal pozornost v USA i v zahraničí, protože nynější prezident Donald Trump právě nedávno vyvolal nejasnosti ohlášením o stažení amerických vojáků ze Sýrie. Tento plán zaskočil i mnohé americké politiky a ministr obrany James Mattis kvůli němu
dokonce rezignoval.

Události, komentáře: Blízkovýchodní politika Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Otevře odchod Američanů vrátka Íránu?

Do Sýrie, odkud Američané odcházejí, se vojensky tlačí Írán. Proto musí ministr Pompeo rozhodnutí svého prezidenta, jenž vidí v Íránu jednu z největších hrozeb pro světovou bezpečnost, pracně vysvětlovat.

„Írán je tím největším ,slonem v místnosti‘, nebo spíš před místností… A chce se do té místnosti dostat. Každý je znepokojen Íránem,“ říká izraelský diplomat a politolog Baruch Bina.

Spojené státy a Turecko byly spojenci od 50. let minulého století, kdy se spolu stavěly proti sovětské hrozbě. Dnes ale Washington a Ankara sledují rozdílné zájmy a Kurdové v Sýrii ztratí po stažení Američanů svého zastánce. Jednou z mála věcí, na kterých se vlády Turecka, Sýrie, Iráku a Íránu shodnou, je nedopustit vznik kurdského státu. Kromě Jordánska a Egypta už Pompeo stihl i neohlášenou návštěvu v Iráku. Souběžně s ním pak bezpečnostní poradce prezidenta Trumpa John Bolton zamířil do Ankary.