Červenými šátky a modrými vestami proti násilí. Tisíce lidí v Paříži odmítly revoluci

Centrem Paříže prošlo v neděli několik tisíc lidí, kteří přišli podpořit demokracii a státní instituce. Hnutí červených šátků a modrých vest volá po skončení násilností, které doprovází už skoro tři měsíce demonstrace hnutí žlutých vest.

Vznik hnutí červených šátků a modrých vest podnítilo podle agentury AFP násilí spojené s protesty žlutých vest, zejména poškození Vítězného oblouku v prosinci.

V čele průvodu lidé skandovali „Ano demokracii, ne revoluci!“. Někteří manifestující nesli vlajky Francie či Evropské unie, jiní měli trička s nápisy „Mám rád svou republiku“ nebo „Konec násilí“. U náměstí Bastily na průvod čekala hrstka žlutých vest, která červené šátky z dálky provokovala, k žádným větším potyčkám ale nedošlo.

„Nedemonstroval jsem už roky, ale přijel jsem ráno z Lyonu, protože toho násilí už je moc. Šest mrtvých na barikádách, útoky na novináře, fake news, neustálé lži a přehnané požadavky. Myslím, že většina lidí tu je kvůli neúctě k uspořádání republiky, opravdu se to změnilo ve zcela nedemokratické hnutí,“ míní protestující z Lyonu Claude Rifaud.

Reakce na „volání tiché většiny“

Pochod zorganizoval prostřednictvím Facebooku inženýr z Toulouse Laurent Soulié, sympatizant strany prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (LREM). Podle něj shromáždění reagují na „volání tiché většiny, která se už deset týdnů schovává doma“.

„Nesdílíme všechny požadavky, které vyjádřily žluté vesty. Například požadavky, jako je svržení vlády, šikanování institucí a popírání výsledků voleb, které se uskutečnily před rokem a půl. Nesdílíme tyto požadavky a odsuzujeme je,“ upozornil zakladatel hnutí modrých vest Laurent Segnis. Hnutí se ovšem připojilo jen pod podmínkou, že se bude pochodovat za republiku, a ne za Macrona.

Žluté vesty se nevzdávají

Příznivci žlutých vest zaplnili ulice už jedenáctou sobotu v řadě. Iniciativa, na jejímž počátku stál nesouhlas s Macronovými ekonomickými reformami, ale postupně slábne. V sobotu bylo v ulicích 69 tisíc lidí, tedy o 15 tisíc méně než předchozí týden.

Řada demonstrantů se nicméně nevzdává. „Nemáme peníze. Nebojte, o sobotách tu budeme. V létě tu pořád budeme, protože nemůžeme jet na dovolenou. Nemůžeme jet na víkend, protože si nemůžeme dovolit koupit lístek na vlak,“ podotkl jeden z protestujících Brice.

Značnou část demonstrantů tvoří lidé s nižšími příjmy, kteří tvrdí, že Macron ignoruje potřeby běžných občanů a prosazuje reformy sloužící bohatým. Prezident už na protesty zareagoval ústupky a iniciováním série společenských debat.

Do ulic Paříže vyšli stoupenci červených šátků a modrých vest (zdroj: ČT24)