Tusk: Pokud britští poslanci odmítnou dohodu, zbyde jen tvrdý, nebo žádný brexit

Jestliže britští poslanci neschválí předloženou dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, zbydou zemi dvě možnosti: vystoupit z Unie bez dohody, nebo z ní nevystoupit vůbec. Před začátkem summitu G20 to v Buenos Aires uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Dodal, že EU je na všechna možná vyústění připravena.

„Několik dní před hlasováním v Dolní sněmovně je čím dál jasnější, že tato dohoda je nejlepší možnou dohodou, vlastně jedinou možnou,“ řekl Tusk, čímž opět vyloučil návrat k vyjednávání o podobě britského odchodu z EU.

„Pokud bude tato dohoda ve sněmovně zamítnuta, zbývají nám alternativy žádná dohoda, nebo žádný brexit,“ dodal s ujištěním, že EU je na všechny varianty připravena.

O brexitové dohodě schválené v neděli na mimořádném summitu EU bude dolní komora britského parlamentu hlasovat 11. prosince a zatím vše nasvědčuje tomu, že poslanci ji nepodpoří. Média ale spekulují o možnosti druhého nebo dokonce třetího hlasování.

Britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek v jednom z výborů britského parlamentu odmítla spekulovat o možnosti, že brexitová dohoda s Bruselem neprojde Dolní sněmovnou. Skupině poslanců řekla, že chce, aby se nyní zákonodárci zaměřili na volbu, která před nimi stojí, a nemysleli na další scénáře. Zároveň nechtěla akceptovat závěr vládní analýzy, podle níž odchod z EU na základě jejích plánů bude znamenat zpomalení britské ekonomiky. 

Po uzavření dohody Mayová mluvila o stejných třech možnostech, jako v pátek Tusk: prosazení stávající dohody, brexit bez dohody nebo žádný brexit. Později ale posledně uvedený scénář ze svých prohlášení vypustila.

Stejně jako představitelé EU britská premiérka tvrdí, že aktuální podoba „rozvodové dohody“ je tou nejlepší, jakou bylo možné dosáhnout. Odmítá návrat k vyjednáváním, který žádá velká část britských zákonodárců. Pokud ale při prosincovém hlasování v parlamentu utrpí výraznou porážku, mohlo by to znamenat její konec v čele vlády, tudíž i změnu přístupu k otázce brexitu.