DOKUMENT: Britská vláda podpořila „rozvodovou dohodu“ s EU. Podle Mayové je nejlepší, jaké bylo možné dosáhnout

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že má podporu ministrů své vlády pro text předběžné dohody o brexitu mezi Británií a Evropskou unií.  Mimořádná schůze kabinetu k dohodě, kterou v úterý uzavřeli vyjednavači Bruselu a Londýna, se konala ve středu večer. Dojednaný návrh dohody o brexitu je klíčovým krokem na cestě k odchodu Británie z EU, řekl hlavní vyjednavač unie Michel Barnier. Potvrdil, že přechodné období potrvá do prosince 2020.

Mayová musela předtím, než o dohodě budou hlasovat poslanci, získat podporu svého kabinetu. To se jí ve středu večer povedlo, oznámila předsedkyně vlády po zhruba pětihodinovém mimořádném zasedání kabinetu.

Dohoda je podle ní „tou nejlepší, jaké bylo možné dosáhnout“. „Kolektivním rozhodnutím kabinetu bylo, že vláda má podpořit návrh dohody o odchodu (Británie z EU),“ uvedla Mayová před svým sídlem v Downing Street 10.

Přijetí dohody s Evropskou unií je podle Mayové „v národním zájmu“ a obsah připravené dohody splňuje „slib referenda“ z června 2016, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z evropského bloku. „Toto rozhodnutí chrání pracovní místa a unii,“ uvedla dále Mayová s odkazem na unii čtyř zemí Spojeného království: Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

Rozhodování bylo složité hlavně v otázce Severního Irska. Společným závěrem kabinetu ale bylo, že bychom měli návrh smlouvy o odstoupení přijmout a připravit politickou deklaraci. Jde o rozhodný krok, který nám umožní pokročit a v příštích dnech dohodu dokončit.
Theresa Mayová

V krátkém projevu dala premiérka jasně najevo, že existovaly jen dvě alternativy: „Volba byla mezi touto dohodou, která nám umožní získat zpět kontrolu a vybudovat lepší budoucnost pro naši zemi, a tím, abychom se vrátili na začátek s další nejednotou, další nejistotou a nesplněním slibu referenda.“

Pevně věřím, hlavou i srdcem, že toto rozhodnutí je v nejlepším zájmu celého Spojeného království.
Theresa Mayová

Několik ministrů přitom v posledních dnech vyslovovalo výhrady k nastolenému kurzu vyjednávání s Bruselem a dokonce vyzývalo k ukončení rozhovorů a přípravě na brexit bez dohody. Vyloučeny nebyly demise řady ministrů: zda některý rezignoval, není podle BBC jasné. Podle stanice Sky News byl britský kabinet velmi rozdělený a proti připravené dohodě se na dnešním jednání postavilo až deset členů vlády. Mezi nimi údajně byli vlivní ministři vnitra,  obrany, mezinárodního obchodu nebo dopravy. Přesto vláda jako celek dohodu schválila.

Mayová měla už dopředu jasnou podporu důležitých členů vlády včetně ministrů pro brexit Dominica Raaba, životního prostředí Michaela Govea a vnitra Sajida Javida, kteří od začátku podporovali odchod Británie z EU.

Po premiérčině projevu zveřejnila Evropská komise samotný dokument  o „rozvodové dohodě“, který obsahuje 585 stran. Zveřejněno bylo i rámcové politické prohlášení o budoucích vztazích Británie s EU, které jej doprovází. Do odchodu Británie z evropského bloku zbývá 135 dnů, dojde k tomu 29. března 2019.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vzhledem k pokroku ve vyjednávání s Londýnem navrhl, aby předseda Evropské rady Donald Tusk svolal mimořádný summit EU. Ten by se mohl konat ještě v listopadu.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová už dohodu označila za tu nejhorší možnou. Podle ní totiž chybí v dohodě explicitní zmínka o Skotsku, což je podle ní proti skotským zájmům.

  • Práva občanů: Dohoda zaručuje ochranu práv více než tří milionů unijních občanů, kteří žijí v Británii, a zhruba milionů Britů, kteří pobývají v Evropské unii.
  • „Mezidobí“: Dohoda obsahuje časově omezené období, které potrvá až do konce roku 2020 a během kterého se obě strany budou připravovat na zavedení nové formy vzájemných vztahů.
  • Finanční vyrovnání: „Naše závazky vyřeší 35 až 39 milard liber,“ uvedl úřad premiérky Theresy Mayové s tím, že tato část dohody zatím není pevně ujednaná.
  • Jak se budou řešit spory: Neshody mezi Británií a Unií, které v budoucnu nebude možné vyřešit domlouvou, by měla řešit nezávislá komise. 
  • Regionální potraviny: Výrobky, které nesou regionální označení, jako skotská whisky, budou chráněné až do doby, než se podaří zavést nové konkrétní podmínky ekonomických vztahů mezi Unií a Británií. Spojené království ale opustí společnou zemědělskou politiku. 
  • Konec volného pohybu: Volný pohyb mezi ostrovním královstvím a Unií skončí. Dohoda ale umožní cestování bez víz pro krátkodobé turistické pobyty a obchod. 
  • Obchod: Vzniknout má zóna volného obchodu bez tarifů či kvót.
  • Zahraniční politika a obrana: Unie a Británie zůstávají blízkými, ale flexibilními partnery. Británie se nadále může účastnit evropských misí a projektů, a to podle vzájemného uvážení. Případné sankce mají obě strany konzultovat. Dohoda podporuje výměnu informací zpravodajských služeb.
  • Doprava: „Rozvodová dohoda“ mezi Unií a Británií obsahuje rovněž komplexní pravidla o letecké dopravě a provozovatelích autobusové a nákladní dopravy.
  • Zdroj: BBC

Barnier: Přechodné období bude trvat do prosince 2020

Dojednaný návrh dohody o brexitu je klíčovým krokem na cestě k odchodu Británie z Evropské unie, řekl večer hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier.

Barnier zdůraznil, že pro obě strany byla „práva občanů vždy společnou prioritou - jak práva unijních občanů v Británii, tak Britů v EU. Všichni tito lidé budou moci pokračovat ve svých životech jako dosud.“

Barnier rovněž potvrdil, že přechodné období bude trvat do prosince 2020. Do té doby mají obě strany „zachovat stávající situaci s respektem k evropským pravidlům“. Podle něj to umožní firmám připravit se na změny. Podle něj je možné toto období protáhnout další smlouvou: o prodloužení ale musí Britové případně požádat do 1. července 2020.

Podle Barniera přinese dohoda právní jistotu ohledně důsledků brexitu, například v oblasti dohody hranice v Severním Irsku.

Návrh smlouvy o vystoupení má 185 paragrafů, 3 protokoly a řadu dodatků. V rukou držím návrh smlouvy mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím. A už v něm nevidíme žádné barvy.
Michel Barnier
hlavní evropský vyjednavač

Koordinátor Evropského parlamentu pro brexit Guy Verhofstadt uvedl, že přijetí předjednané dohody britskou vládou umožní, aby Británie EU opustila a zároveň si s blokem udržela úzké vazby.

Horizont ČT24: Nikdo nechce brexit bez dohody, říká analytik Kruliš (zdroj: ČT24)

Dohoda o hranici mezi Irskem a Severním Irskem obsahuje pojistku

Návrh, který ve střed zveřejnila Evropská komise, řeší ožehavou otázku režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a zahrnuje takzvanou „pojistku“ pro zachování volného režimu na severoirské hranici.  Tato část dohody zůstává i po dvou letech nejsložitějším bodem jednání, zatím je ošetřena jen provizorně.

„Bude zde celní unie platná pro celou Británii, jejíž součástí bude i Severní Irsko; Severní Irsko bude nadále podléhat pravidlům jednotného trhu, což je klíčové pro to, abychom se vyhnuli přísnému hraničnímu režimu,“ uvedl Barnier.

„Je to v hospodářském zájmu Severního Irska i Irska,“ dodal.

Pokud se obě strany nedohodnou do roku 2021, jak dál, tak by potom v Severním Irsku platilo víc unijních regulí než v Británii. A Evropská unie a Británie by byly ve verzi celní unie - právě ve snaze zabránit návratu hraničních kontrol.
Bohumil Vostal
zpravodaj ČT v Británii

Evropští lídři potvrzení dohody britským kabinetem přivítali

Lídři zemí Evropské unie přivítali zprávy o tom, že se Evropská unie a Londýn po jedenapůlročním jednání dohodly na podmínkách vystoupení Británie z EU.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas v prohlášení uvedl, že je to pro něj úleva. Rakouský kancléř Sebastian Kurz ocenil, že se obě strany nakonec dokázaly domluvit. Irský premiér Leo Varadkar přivítal zejména to, že vyjednavači v Bruselu a Londýně zvládli vyřešit rozpory ohledně režimu na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem. Belgický premiér Charles Michel varoval před přílišným optimismem. 

Dohodu musí schválit ještě další země. A třeba Švédsko nebo Nizozemí už oznámily, že chtějí text dohody podrobit přísnému přezkumu, jestli nezajišťuje Británii nějaké výhody.
Ivan Kytka

Obrysy dohody projednali ve středu i poslanci

Hlasování zákonodárců o případné dohodě je však stále poměrně daleko. Ve středu, ještě před zasedáním vlády, Mayová představila poslancům hrubé obrysy dohody. Další vystoupení před parlamentem čeká Mayovou ve čtvrtek.

Do Londýna se kvůli tomu vydala také Arlene Fosterová, šéfka Severoirské unionistické strany (DUP), o jejíž podporu se v parlamentu konzervativní vláda opírá. Před odletem Fosterová televizi Sky News řekla, že Británie prožívá znepokojivé časy a že její strana nemůže přijmout zavedení odlišných pravidel v Severním Irsku od těch ve zbytku Británie. Právě takové vyústění by ale podle informací médií o předběžné dohodě přinesla aktuální podoba „pojistky“ pro zachování volného režimu na severoirské hranici. Po jednání britského kabinetu vedení strany označilo dohodu za velmi špatnou. Fosterová jednala s premiérkou ještě ve středu večer.

Už teď je zřejmé, že Theresa Mayová bude mít s DUP hodně práce, aby je přesvědčila o změně jejich negativního postoje. Navíc hrozí, že proti dohodě se postaví i Skotové. Mayová by se ale v parlamentu mohla nakonec opřít i o podporu labouristů, kteří sice svým nastavením jsou proti brexitu, ale jejich voliči dohodu podporují. Ti by mohli hlasovat i proti vůli své strany.
Kryšof Kruliš
analytik Asociace pro mezinárodní otázky

Konzervativní poslanci prosazující co nejvýraznější odluku od unijních struktur označují návrh „rozvodové dohody“ za zradu a kapitulaci před EU. „Poprvé za tisíc let nebude moci tohle místo, tenhle parlament, promlouvat do zákonů, které vládnou této zemi,“ řekl exministr zahraničí Boris Johnson.

Nikdo nechce brexit bez dohody. Ohrozit dohodu by bylo fatální pro obě strany. Nicméně hrozí, že některá ze stran může dohodu shodit pod stůl při eskalaci vyjednávání. Pak by všichni byli ještě pod větším tlakem.
Kryšof Kruliš
analytik Asociace pro mezinárodní otázky

Bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který byl jednou z hlavních tváří kampaní za brexit před referendem v roce 2016, ve středu v reakci na schválení připravené dohody na twitteru napsal, že „jakýkoli člen kabinetu, který je opravdovým zastáncem brexitu, musí nyní rezignovat, nebo už mu nikdo nebude důvěřovat“. „Toto je nejhorší dohoda v dějinách,“ dodal.

Místopředseda Evropské výzkumné skupiny (ERG), která sdružuje zastánce důsledného rozchodu Británie s EU, zase prohlásil, že současná podoba brexitu nemá v parlamentu absolutně žádnou šanci na úspěch. 

Další zastánkyně tvrdší linie Andrea Leadsomová se po nedávné kritice směřování rozhovorů ve středu vyjádřila pozitivněji. „Měla jsem s premiérkou dobrý rozhovor a teď se dívám na detaily dohody a jsem skutečně velkým optimistou, že budeme mít dobrou dohodu,“ řekla. 

Relativně příznivé bylo také vyjádření výkonného ředitele britské součásti německého koncernu Siemens Jürgena Maiera. „Instinkt mi říká, že to musíme podpořit a zajistit, aby tato dohoda fungovala. My potřebujeme jistotu. Zdá se, že toto je jediná dohoda široko daleko,“ citovala jej agentura Reuters.

Harmonogram vystoupení Velké Británie z EU
Zdroj: ČTK