Brexit ohrožuje mír v Severním Irsku, varuje Dublin

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie znamená ohrožení mírové dohody o Severním Irsku, která před 20 lety ukončila krvavé násilnosti mezi katolíky a protestanty. V rozhovoru s rozhlasovou stanici RTÉ to řekl irský premiér Leo Varadkar. Brexit podle něj také ohrožuje vztahy mezi Dublinem a Londýnem.

„Brexit podkopal Velkopáteční dohodu a poškozuje vztahy mezi Británií a Irskem,“ řekl premiér. „Všechno, co od sebe vzdaluje komunity v Severním Irsku, ohrožuje Velkopáteční dohodu, a všechno, co od sebe vzdaluje Británii a Irsko, ohrožuje (vzájemné) vztahy,“ dodal.

Velkopáteční mírová dohoda v roce 1998 ukončila po desetiletí trvající násilí mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku. Podle ní se o vládu v Severním Irsku dělí dvě největší strany – katolická Sinn Féin a protestantská Demokratická unionistická strana (DUP). O tom, že brexit může mírovou dohodu ohrozit, už dříve hovořila i šéfka Sinn Féin Mary Lou McDonaldová.

Spojené království se nyní snaží s Bruselem vyjednat dohodu o vystoupení z EU, k němuž má dojít 29. března příštího roku. Jednání se momentálně nachází na mrtvém bodě, přičemž kamenem úrazu je zejména složitý problém celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Mayová připustila delší přechodné období na hranici

Spor se vede o takzvanou pojistku, která by zajistila „měkkou“ neboli nyní snadno prostupnou severoirsko-irskou hranici i v případě, že nebude včas dohodnuta podoba budoucích obchodních vztahů mezi Británií a EU.

Britská premiérka Theresa Mayová v říjnu naznačila, že je v zájmu odblokování jednání ochotna prodloužit přechodné období, po které by nadále platil status quo, i za prosinec 2020, který dosud navrhovala.

Podle agentury Bloomberg se tak otvírá možnost, že Británie bude po neomezenou dobu vázána pravidly celní unie EU. To je něco, co chce EU a mnoho firem, ale hrozí vyvoláním krize v britské vládě, a dokonce by to mohlo vést k pádu premiérky, domnívá se Bloomberg. Návrh už popudil odpůrce premiérky v Konzervativní straně.