Opatův rozkaz: Dopadnout a ztrestat komplice atentátníka, který zabil české vojáky

Události ČT: Opata přikázal ztrestat komplice atentátníka na české vojáky (zdroj: ČT24)

Čeští vojáci v Afghánistánu dostali nový úkol. Náčelník generálního štábu Aleš Opata jim rozkázal dopadnout a potrestat komplice sebevražedného atentátníka, který u základny Bagrám zabil v neděli tři české vojáky. Armáda k tomu chce využít hlavně ty své příslušníky, kteří už v Afghánistánu jsou. Pomáhat jim mají i spojenecké jednotky.

„Budeme chtít vědět, kdo tu vestu sestrojil, kdo to řídil a kdo sebevraha rekrutoval, tak abychom dosáhli toho, že nikdo v Afghánistánu nebude beztrestně zabíjet naše vojáky,“ uvedl armádní šéf Opata.

Využijeme všechny prostředky a síly, které máme k dispozici.
Aleš Opata
náčelník Generálního štábu armády ČR

„Nejedná se o odvetu, jedná se o spravedlnost. Je to jedno ze standardních opatření, které děláme vždy. Co se týče délky a doby opatření, bude to mravenčí práce a je těžké předjímat, jak dlouhá ta doba bude,“ upřesnil v Událostech, komentářích. 

České vojáky teď hlavně čeká detailní vyhodnocování zpravodajských informací a obrazových i zvukových materiálů. Využijí k tomu i místní informátory. „Bude to stát měsíce úsilí analytických týmů, zpravodajských týmů a dalších. (Bude to) velice přesná a podrobná práce, abychom ty lidi našli,“ podotýká Opata. 

Čeští vojáci na základně Bagrám jsou od nedělní tragické události stále mimo službu. Aktivně začnou hlídkovat až se souhlasem velení spojeneckých jednotek, a to zřejmě už během víkendu.

„Jednotka provedla obnovu bojeschopnosti, doplnila věci, provedla nezbytné analýzy, teď je na jejím operačním veliteli, generálu Nicholsonovi, aby rozhodl o jejím dalším působení. Jednotka je motivovaná, je připravená plnit úkoly,“ uvedl náčelník generálního štábu.

Opata zažil i předchozí tragédie českých vojáků

Sám Opata v roce 2007 velel v provincii Badachšán na severu Afghánistánu české jednotce, která hlídala německý rekonstrukční tým. Během této mise zahynul po sesuvu půdy první český voják v Afghánistánu Nikolaj Martynov.

„Věděli, do čeho jdou, rozhodli se a šli do toho. Kolja to zaplatil životem, ale dělal to pro své kamarády a dělal to pro nás pro všechny,“ řekl tehdy Opata.

V roce 2014 zahynulo po útoku sebevražedného atentátníka pět českých vojáků. Většina z nich byli chrudimští výsadkáři, které Opata osobně znal.

„Je potřeba se na to dívat tak, že v těch kolektivech, v těch malých taktických jednotkách, vlastně zahynuli vaši bratři,“ konstatuje armádní šéf.

Zbylí tři zranění jsou mimo ohrožení života

Během nedělního útoku sebevražedného atentátníka byli těžce zraněni dva Afghánci a Američan. Ten už je ve vojenské polní nemocnici v Německu a je mimo ohrožení života. Jeden z Afghánců už byl propuštěn do domácího léčení po operaci nohou. Druhého sice lékaři udržují v umělém spánku, ani on už ale není v kritickém stavu.

V koaliční, nebojové operaci Resolute Support (Rozhodná podpora) je teď v Afghánistánu více než 250 českých vojáků. Kromě letecké základny v Bagrámu jsou ještě na velitelství a na ambasádě v Kábulu.