S úmrtími se pereme, ceníme si podpory lidí, říká velitel roty v Bagrámu. Pomáhají i psychologové a kaplani

Události: Vojákům i rodinám pomáhají psychologové a kaplani (zdroj: ČT24)

Smrt tří českých vojáků v Afghánistánu zasáhla jejich rodiny, kolegy na misi v Bagrámu i v domovském praporu v Táboře. Těžký úkol čeká jejich velitele Daniela Cekula, který se s trojicí vojáků v dubnu před cestou do Afghánistánu loučil a nyní poletí pro jejich pozůstatky. Vyrovnat se s těžkou situací lidem pomáhají psychologové a kaplani.

„Nálada je odpovídající situaci, zatím se s tím chlapi a celá jednotka nějakým způsobem pereme. Máme poskytnutého psychologa z Kábulu a máme svého kaplana, který dělá svoji práci,“ řekl v rozhovoru pro ČT kapitán Viktor Patia, velitel 10. strážní roty Armády ČR v Bagrámu.

„Je to velice náročná situace, ale momentálně je těch činností tolik, že to člověku ještě ani nepřijde. Ale vnímáme to a je pro nás velice důležitá podpora jak z republiky, tak od koaličních partnerů tady. Velice si toho ceníme a hodně nám to pomáhá,“ dodal Patia.

Smutek v táborském praporu

Se smrtí tří vojáků se kromě kolegů z afghánské základny složitě vyrovnávají i ti, kteří s nimi sloužili v Táboře u 42. mechanizovaného praporu. „Musím se s tím vyrovnat, pro pozůstalé je to mnohem těžší, než pro mě, ale všichni cítíme smutek,“ uvedl jejich velitel Daniel Cekul.

Všechny tři vojáky znal osobně. Když v dubnu odlétali do Afghánistánu, byl se s nimi rozloučit na letišti. Teď to bude právě on, kdo poletí do Bagrámu pro jejich pozůstatky a přiveze je zpět do vlasti.

Vyrovnat se s jejich smrtí musí i ostatní vojáci ze základny. „Je to hrozné. Myslím si, že kluci určitě byli připraveni na to, aby se mohli s někým poprat, ale v tomto případě nemohli nic dělat,“ poznamenal voják Josef Micev ze 42. mechanizovaného praporu v Táboře.

90’ ČT24 - Smrt českých vojáků v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Vojákům pomáhají psychologové i kaplan

Vojákům v Afghánistánu, stejně jako rodinám pozůstalých, jsou k dispozici psychologové. „Vojáci to nesou statečně, samozřejmě je možnost, aby měli nějakou další pomoc, ale zatím si ji nikdo nevyžádal. Jsme vojáci a v malém procentu s tím počítáme, že se něco podobného může stát,“ řekl velitel Cekul.

„Aktivovala jsem pět psychologů, protože jsme v té chvíli ještě nevěděli, kam pojedeme za rodinami, ale byli během dvaceti minut připraveni vyjet na místo,“ uvedla Helena Sováková, náčelnice odboru operační psychologie české armády.

Události, komentáře: Jiří Verner, zástupce náčelníka Generálního štábu (zdroj: ČT24)

Ve službě je už 16 let. Od neděle se s celým týmem věnuje i pozůstalým po Martinu Marcinovi, Kamilu Benešovi a Patriku Štěpánkovi. Způsob, jak tragickou zprávu sdělit rodině, probírají psychologové i s velitelem padlých vojáků.

„Vždycky je to pro ty rodiny šok. Přijde tam skupina uniformovaných vojáků, takže samozřejmě každého napadne, že se něco stalo nebo došlo k úmrtí. Na prvním místě jsou vždycky emoce: vztek, hněv, pláč, obrovská bolest,“ popsala Sováková. Psychologové doprovázejí rodiny po celou dobu a vyjíždějí vždy i na základnu, které se úmrtí vojáků dotklo.

Kaplan musí znovu připravit tým po psychické stránce

Důležitá je i role armádního kaplana. „Mým hlavním úkolem je být v tomto čase co nejvíce s vojáky, hovořit s nimi. Zvláště s těmi, kteří byli přímo účastni dané patroly. Vedle mě je tam i vojenský psycholog. Když je potřeba, vyšle armáda k jednotce o kaplana nebo o psychologa víc, aby po lidské, psychické stránce znovu připravili tým na pokračování operačního úkolu,“ vysvětlil hlavní kaplan české armády Jaroslav Knichal.

S českými vojáky už Knichal byl v Iráku, Kosovu i Afghánistánu, kde působil Provinční rekonstrukční tým. Byl i u smrti českých vojáků v Afghánistánu v roce 2014 a o rok později sloužil na jejich počest vzpomínkovou mši. Stejně jako kapitán Viktor Patia upozorňuje na význam podpory lidí. „Tak cítíte, že dokážete i tuto tragickou a bolestnou situaci zvládnout a dále pokračovat v plnění svých úkolů,“ dodal.

Padlé české vojáky považuje jednoznačně za hrdiny. „My jsme se přihlásili k tomu, že se zlem a terorismem chceme bojovat. A jak řekl i náčelník Generálního štábu, raději bojovat se zlem mimo území než ve vlastní zemi,“ podotkl armádní kaplan.

Sbírka pro rodiny

Stejně to vidí i brigádní generálka Lenka Šmerdová. „Vojáci nasazení v zahraničních misích jsou hrdinové, protože bojují za zájmy našeho státu v zahraničí. Abychom se my tady doma a naši občané cítili bezpečně, tak musí probíhat tento boj proti terorismu, proti Islámskému státu.“

Šmerdová zároveň předsedá výboru Vojenského fondu solidarity. Ten v pondělí vyhlásil ve prospěch rodin tří vojáků padlých v Afghánistánu mimořádnou finanční sbírku. Fond založila armáda společně s Charitou ČR po úmrtí pěti vojáků v roce 2014 a pomáhá vojákům a jejich rodinám v nouzi. Přispívají do něj lidé, firmy i sami vojáci.

  • převodem na účet č. 44665522/0800, variabilní symbol 918
  • dárcovskou zprávou podle částky, kterou chce dárce přispět, ve tvaru DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777