Smrt českých vojáků v Afghánistánu zachytil bezpilotní letoun, armáda už zkoumá záznamy

Události: Smrt českých vojáků zaznamenal bezpilotní letoun (zdroj: ČT24)

Vojenští specialisté zkoumají zvukové i obrazové záznamy z tragické události, při které sebevražedný atentátník zabil tři české vojáky. Stav dvou afghánských a jednoho amerického vojáka, kteří útok přežili s těžkými zraněními, zůstává kritický. Na všech armádních budovách i Pražském hradě visí české vlajky na půl žerdi.

K útoku se v den útoku přihlásilo hnutí Taliban. Česká armáda zatím nepotvrdila informaci listu New York Times, že útočil teprve osmnáctiletý chlapec. „Teď se samozřejmě provádí forenzní analýza, já o tom nechci dál hovořit, protože to je otázka šetřících orgánů,“ uvedl 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR Jiří Baloun.

Podle informací České televize vystoupilo ve městě Čáríkár šest vojáků z obrněného vozu a pěšky se vydali do jedné z bočních ulic. Šli v řadě za sebou, jako první šel afghánský voják, pak tři Češi a nakonec Afghánec s Američanem. Těsně před tím, než se sebevražedný atentátník odpálil, první voják zaklekl. Pak přišla exploze.

Čeští vojáci šli ve skupině se dvěma Afghánci a jedním američanem
Zdroj: ČT24

Celý incident má armáda natočený z bezpilotního letadla Scan Eagle, která monitorují každý pohyb vojáků mimo základnu. „Zvukové a obrazové záběry jsou, ty se vyhodnocují, k tomu samozřejmě blíž nemůžu, protože ty skutečnosti jsou utajovány,“ dodal Baloun.

Všichni mlčeli a modlili se

Nedělní pietní akce se v Bagrámu zúčastnili všichni čeští vojáci včetně desítek jejich aliančních kolegů. Pietu popsal přímo jeden z příslušníků strážní roty: „Bylo ticho, promluvil americký velitel, náš velitel a kaplan. Zbytek jsme mlčeli a každý ve své hlavě vzpomínal nebo se modlil za ně. Bylo moc emocí, ale každý se s tím pere po svém.“

Zástupci ministerstva obrany a generálního štábu už připravují detaily pietního aktu na letišti Stará Ruzyně, ostatky tří českých vojáků tam přiveze letecký speciál ve středu krátce po šestnácté hodině.

Základnu Bagrám čeští vojáci od incidentu neopouštějí

Všichni čeští vojáci jsou už druhý den mimo operační nasazení, a vůbec tak neopouštějí základnu Bagrám. Do služby se ale už mají vrátit během několika dní. Podle Balouna delší prodleva není dobrá: „Já se domnívám, že je to otázka 48, 72 hodin.“

„Vnímáme to velice intenzivně, vnímáme to velice osobně, ale vím, že ti kluci se budou schopní sebrat a pokračovat v plnění operačního úkolu, kvůli kterému jsme tady,“ řekl velitel 10. strážní roty AČR v Bagrámu Viktor Patia

Armáda ve středu pošle do Bagrámu dva další psychology. „Potřebujeme jim poskytnout maximální podporu a péči, takže čím více odborníků tam bude, tak tím víc je možností pro lidi moct si pohovořit,“ vysvětlila náčelnice odboru operační psychologie AČR Helena Sováková.