Tři čeští vojáci zahynuli při sebevražedném útoku v Afghánistánu

UDÁLOSTI: Druhá nejtragičtější událost, co se týče počtu padlých českých vojáků během jednoho dne od vzniku samostatné republiky (zdroj: ČT24)

Tři čeští vojáci zahynuli v neděli ráno na východě Afghánistánu při sebevražedném útoku. Přihlásilo se k němu radikální hnutí Taliban. Terčem bombového útoku byla šestičlenná hlídka, která patrolovala v blízkosti základny Bagrám. Další tři vojáci – Afghánci a Američan – utrpěli zranění. Vrcholní politici a představitelé armády vyjádřili soustrast pozůstalým, armáda přepraví pozůstatky padlých do Česka ve středu.

„Naši vojáci šli společně s Afghánci a Američanem na pěší patrolu. Bohužel se v jejich bezprostřední blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. Následkem tohoto útoku naši vojáci utrpěli smrtelná zranění,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„Byla to ničím výjimečná patrola. Bohužel z hlediska prostoru, ve kterém jsme operovali, museli vojáci vystoupit ze svých obrněných vozidel a pokračovat pěšky – je to standardní,“ upřesnil zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Jak je patrné ze záběrů AP, po útoku dorazilo na místo množství dalších vojáků včetně českých s vozidly i vrtulníky.

Podle Vernera v Afghánistánu padli šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let. „Tito vojáci nebyli nezkušení, byť věk je poměrně nízký,“ ujistil Jiří Verner. Dodal, že šlo o členy 4. brigády rychlého nasazení ze 42. mechanizovaného praporu v Táboře. Jeden z vojáků byl podle něj dva roky ženatý a měl tříměsíční dítě.

Jak přiblížil bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka z Univerzity obrany, mají podobné hlídky několik cílů. „Cílem obvykle je nějakým způsobem navázat styk s civilním obyvatelstvem, ukázat mu, že nejste nepřátelé, a zároveň, že máte zbraň, že jste docela silní. Takže odradit nepřátele a obyčejné civilní obyvatelstvo přiklonit na svoji stranu,“ popsal.

K útoku došlo v Čárikáru, což je hlavní město provincie Parván – osm kilometrů od základny. „Z této situace máme zvukové záznamy, máme i videozáznamy a máme situaci popsanou od očitých svědků. V této chvíli nejsme schopni říct více. Jakmile budeme vědět víc, přineseme podrobnější informace,“ přislíbil Jiří Verner.

Vozy MRAP českých vojáků poblíž místa útoku
Zdroj: ČT24

Útočník odpálil nálož, která zabila tři české vojáky, zároveň utrpěl zranění jeden americký a dva afghánští vojáci. „Jejich oběť zůstane v našich srdcích i v historii a dále posílí naše odhodlání,“ reagoval na útok velitel mise Rozhodná podpora John Nicholson.

K útoku se přihlásilo hnutí Taliban. „Zabili jsme osm amerických okupantů při taktickém bombovém útoku,“ sdělil mluvčí Talibanu Zabihulláh Mudžahíd. Afghánský bezpečnostní činitel uvedl, že útočníkovi bylo kolem osmnácti let. Výbuch byl podle něj tak silný, že pobořil okolní zdi. První zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun přitom naznačil, že mladík nemusel jednat osamocen. „Jsou indicie, že nemusel být sám,“ uvedl.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata zdůraznil, že jsou tři čeští vojáci, kteří zemřeli v Afghánistánu po útoku atentátníka, hrdinové. Celá země by na ně měla být hrdá, uvedl.

Soustrast rodinám vyjádřili také vrcholní politici – prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (nestr. za ANO). „Čeští vojáci v Afghánistánu bojují s terorismem a chrání tím i naše bezpečí u nás doma. Bohužel při sebevražedném útoku přinesli tři z našich vojáků oběť nejvyšší. Jsou to hrdinové, kteří si zaslouží naše hluboké uznání,“ řekl ministr obrany.

Hlava státu vyjádřila nad smrtí tří vojáků lítost. Zeman zdůraznil, že by to nemělo české vojáky odradit od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem. Soustrast blízkým vojáků i České republice vyjádřil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast.
Lubomír Metnar
ministr obrany

Rodinám padlých pomáhají psychologové a kaplani

Na společnou hlídku NATO a afghánské armády zaútočil atentátník v provincii Parván na východě Afghánistánu. K útoku došlo před čtvrtou ráno SELČ, tedy po osmé dopoledne místního času. 

Velení mise Rozhodná podpora (Resolute Support) zprvu oznámilo, že zahynuli tři vojáci NATO bez dalšího upřesnění. Že šlo o české vojáky ze základny Bagrám, která je v blízkosti provinčního hlavního města Čáríkáru, uvedla poté česká armáda.

Rodiny obětí již armáda informovala. K dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani. „Psycholog už je součástí týmu, který rodinám oznamuje tragickou událost. Následně jsme jim k dispozici podle toho, jak rodiny potřebují,“ uvedla náčelnice oddělení vojskové psychologie Agentury vojenského zdravotnictví Helena Sováková. Psychologové zároveň pečují i pro spolubojovníky padlých.

Zástupce náčelníka generálního štábu uvedl, že ve středu vypraví armáda do Afghánistánu speciál, aby přepravil do vlasti pozůstatky padlých vojáků. Měl by přistát kolem páté odpoledne na staré Ruzyni. Pietního aktu na letišti se zúčastní i vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman. Ministr Metnar řekl ČT, že na letišti také bude.

Před budovou generálního štábu v pražských Dejvicích zřídila armáda pietní místo. Na všech útvarech a ve všech armádních zařízeních byly podle ministerstva obrany staženy státní vlajky na půl žerdi.

Afghánské mise mají 13 českých obětí

Rozhodná podpora je nebojová mise Severoatlantické aliance. Vojáci NATO při ní podporují afghánské bezpečnostní síly. „Je spíše výcviková, školicí a poradenská,“ charakterizoval náplň mise Jiří Baloun.

Její součástí je i 250 českých vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám. Včetně tří obětí nedělního sebevražedného útoku zahynulo dosud v Afghánistánu třináct českých vojáků, celkově pak v zahraničí 28 vojáků.

Již v roce 2014 se čeští vojáci stali u základny Bagrám oběťmi bombového útoku. Tehdy zahynulo pět vojáků – čtyři na místě, jeden později v nemocnici po převozu do Prahy. Při útoku sebevraha zemřel v roce 2008 český vojenský policista, jen měsíc po něm zahynul další český voják v terénním autě, pod kterým vybuchla nastražená nálož.