Před deseti lety zemřel Milan Štěrba – první český voják, který padl v boji proti terorismu

Před deseti lety zabil sebevražedný atentátník vojenského policistu Milana Štěrbu (zdroj: ČT24)

17. března 2008 padl v Afghánistánu čtyřiatřicetiletý vojenský policista Milan Štěrba. Na humanitární konvoj, který doprovázel, zaútočil sebevražedný atentátník a Štěrbu smrtelně zranil. Stal se tehdy prvním českým vojákem od druhé světové války, který padl během bojového nasazení. Od soboty má v rodné Malé Losenici na Vysočině pamětní desku.

Slavnostního odhalení pamětní desky se kromě místních zúčastnili i členové Štěrbovy rodiny a jeho kamarádi z armády. Obec desku umístila na budovu bývalé základní školy, kterou voják navštěvoval.

„Aby na Milana mohli všichni vzpomínat, až my tady nebudeme… Jeho tragická smrt zasáhla nejen nás kamarády, co jsme s ním vyrůstali, ale můžu říci, že všechny obyvatele vesnice,“ řekl starosta Jaromír Jonák (nestraník).

Do Malé Losenice přijel i vojenský historik a ředitel ministerského odboru pro válečné veterány Eduard Stehlík. „Není to akce ministerstva obrany ani armády. Je to akce obce, která si váží člověka, který s ní spojil část svého života,“ řekl České televizi.

Pamětní deska Milana Štěrby
Zdroj: ČT24

Štěrba byl členem Útvaru speciálních operací (SOG) vojenské policie, který působil v jihoafghánské provincii Hílmand. V březnu 2008 spolu s dalšími vojáky doprovázel konvoj jednotek ISAF, do kterého najel sebevražedný atentátník. Spolu se Štěrbou tehdy zemřeli také dva dánští vojáci a čtyři Afghánci, z toho jeden tlumočník.

„Viděl jsem, jak se zvedl oblak prachu, a těla přede mnou padla na zem,“ vzpomínal na osudný den český voják, který byl po útoku jen lehce zraněný.

Útok přežil i Jiří Schams, přezdívaný Regi, který ale utrpěl těžká zranění a čtyři měsíce byl v kómatu. Před třemi lety po těžké nemoci zemřel. Na jeho podnět vznikl Nadační fond Regi Base určený primárně pro válečné veterány.

V misích už padlo 25 vojáků

V zahraničních misích už zahynulo 25 českých vojáků, nejvíc mužů zemřelo právě v Afghánistánu. Nejtragičtější byl pro armádu 8. červenec 2014. Po sebevražedném útoku u Bagrámu tehdy na místě zahynuli čtyři čeští vojáci, pátý zemřel po převozu do nemocnice v Česku.