Do Česka se vrátila těla tří padlých vojáků, na jejich počest zvonily zvony

Události ČT: Těla tří padlých vojáků se vrátila do Česka (zdroj: ČT24)

Trojice vojáků, které zabil v neděli v Afghánistánu sebevražedný atentátník, bude pohřbena s vojenskými poctami. V pravé poledne se na jejich počest rozezněly po celé republice sirény. Armádní speciál z letiště v Bagrámu nad územím Česka doprovázely gripeny, letěly s ním až k pražskému letišti. Odtud se po pietním ceremoniálu vydala smuteční kolona do Ústřední vojenské nemocnice.

Na letišti v Praze Ruzyni přistál ve středu odpoledne armádní speciál, který dopravil do vlasti těla tří českých vojáků Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25), zabitých při teroristickém útoku v Afghánistánu. Muže zabil v neděli sebevražedný atentátník, když byli na hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám.

Před terminálem na padlé vojáky kromě jejich rodin čekali prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a další představitelé státu a armády. Přítomen byl i vrchní velitel amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu armádní generál John Nicholson i další generálové a velitelé. Vzdát úctu svým kamarádům přijelo i čtyřicet vojáků z Tábora.

Armádní speciál vstoupil do českého vzdušného prostoru v 15:50 a od českých hranic ho doprovodily gripeny. V době jeho příletu se rozezněly zvony v katolických kostelech a chrámech. Po přistání letadlo přijelo po letištní ploše k pozůstalým, vojáci vyzvedli ze stroje rakve zakryté národními vlajkami a uložili je na katafalky. Ceremoniál trval několik desítek minut a jediným, kdo vystoupil, byl hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal. Promluvil o ztrátě padlých vojáků a o tom, že obětovali svůj život při ochraně jiných. Po jeho smutečním slovu následovala státní hymna.

Po ceremoniálu vojáci rakve s těly vojáků přenesli k vozidlům a kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie přepravila pozůstatky do Ústřední vojenské nemocnice. Lidé mohli vzdát vojákům poctu po cestě, která vedla přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí.

Tam na smuteční konvoj s padlými vojáky u památníku vojákům padlým ve druhé světové válce čekalo přes dvěstě lidí. Byli mezi nimi i vojáci. Někteří z nich přišli s malými českými vlajkami, na místě byly také vlajky NATO a Evropské unie. Při průjezdu kolony lidé tleskali, poté u památníku pokládali květiny a zapalovali svíčky.

Přišli lidé napříč generacemi, někteří přivedli i děti. U památníku, který stojí před budovou generálního štábu, čekali také vojáci. Kolona s těly padlých, která jela z ruzyňského letiště do Ústřední vojenské nemocnice, na místě nezastavovala.

Do Česka se vrátila těla padlých vojáků (zdroj: ČT24)

Lidé se na Vítězném náměstí začali shromažďovat už hodinu před příjezdem kolony. K památníku, kde už byly desítky svíček a květin z předchozích dní, účastníci piety pokládali další květiny a svíce. Pokračovali s tím i po průjezdu vozů s těly vojáků, poté se začali pomalu rozcházet.

S padlými se před odletem na základně Bagrám v Afghánistánu rozloučili čeští i koaliční vojáci. Rakve s padlými vojáky byly zahaleny do české státní vlajky. Na letiště je dovezly obrněné transportéry, čeští vojáci je poté přenesli do letadla.

V poledne památku vojáků připomněly sirény v celém Česku, znělo jich více než osm tisíc. Několik desítek vojáků i civilních zaměstnanců generálního štábu armády uctilo nástupem padlé vojáky před památníkem válečných veteránů na pražském Vítězném náměstí. Před něj lidé už od nedělního útoku přinášejí květiny a svíčky. Nástupem si zabité vojáky připomněli například i pražští hasiči.

Pohřeb s vojenskými poctami

Vojáci Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) byli součástí šestičlenné patroly, na kterou v neděli brzy ráno zaútočil sebevražedný atentátník nedaleko spojenecké základny Bagrám. Dva afghánští a jeden americký voják zůstávají ve vážném stavu.

Okolnosti útoku vyšetřuje česká armáda ve spolupráci s tamními úřady a Američany. V Bagrámu působí zhruba 170 Čechů. Od neděle neopustili základnu, do akce se vrátí nejspíš ve čtvrtek nebo v pátek.

Česká jednotka podle zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Balouna po incidentu neztratila svého ducha. Na činnosti české armády v Afghánistánu se podle něj ani po zabití tří vojáků nic nemění. Podle kaplana společného operačního centra ministerstva obrany Vladimíra Hudouska je situace u české jednotky poměrně stabilizovaná.

„Na činnosti armády se nemění nic, my pokračujeme v plnění svého úkolu,“ řekl Baloun. Podle něj se jednotka v Afghánistánu vrátí do standardního režimu poté, co se na několik dní po teroristickém útoku, který stál život tři vojáky, zaměřila na jiné úkoly. Teroristický útok se podle Balouna vyšetřuje a poznatky poslouží k dalšímu výcviku vojáků, aby se podobným incidentům předešlo.

Velitel jednotky Daniel Cekul po pietním přivítání řekl, že ostatní vojáci nesou ztrátu svých druhů ve zbrani navzdory smutku velice statečně. „Nejsou zlomeni, jsou odhodláni nadále plnit úkoly,“ řekl. „Jsem překvapen, jak silnou mám jednotku a jak dobří ti vojáci jsou,“ dodal. Podotkl, že zabití vojáci patřili mezi nejlepší.

Vzpomínka na jednoho z padlých vojáků (zdroj: ČT24)

„Patřili mezi nejlepší“

Podle Hudouska, který jednotku po útoku navštívil, je situace mezi českými vojáky poměrně stabilizovaná. Vojákům se zpracováním událostí pomáhají kaplan, který působí u jednotky, a dva vojenští psychologové, kteří dorazili z Česka.

Podle zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Vernera padlí vojáci nepochybili. Vyšetřování incidentu podle Vernera spěje k rychlým závěrům. „Již dnes víme, že naši vojáci v žádném případě nepochybili, naopak svým hrdinským přístupem v dané situaci zachránili další životy, takže mohlo to být ještě mnohem fatálnější,“ řekl Verner. Dodal, že tři čeští vojáci „padli proto, aby další mohli žít“.

Incident blíže nechtěl komentovat, jeho popis v médiích je ale podle něj přibližně podobný. Podle médií šel v čele hlídky v úzké uličce afghánský voják, za ním tři čeští a dva američtí vojáci. Útočník vykročil ze stínu nedaleko od nich. O dalším nasazení vojáků chce Verner rozhodnout, jakmile bude mít k dispozici další podklady. „Nezáleží to jenom na české straně, jestli budeme plnit operační úkol, jsme tam v podřízenosti amerického úkolového uskupení,“ poznamenal.

Očekává, že nejpozději do pátku vojáci opět na hlídky budou moct vyrazit. Náladu v české jednotce na Bagrámu popsal jako odpovídající dané situaci. Myslí si, že velitel i ostatní příslušníci situaci zvládají velice dobře. Rozloučení a naložení rakví označil za velice emocionální. „Myslím si, že to naši vojáci velice dobře vnímali a cítili a dodává jim to sil do dalšího. Nepředpokládám, že bychom někoho stahovali. Předpokládám naopak, že všichni vojáci tuto situaci zvládnou a budou pokračovat dál v plnění operačního úkolu,“ dodal Verner.

Ministr obrany se vydá do Afghánistánu

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) tři vojáky v úterý na návrh náčelníka generálního štáb Aleše Opaty povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Ve středu Metnar zmínil, že se v řádu týdnů vypraví za českými vojáky do Afghánistánu.

  • převodem na účet č. 44665522/0800, variabilní symbol 918
  • dárcovskou zprávou podle částky, kterou chce dárce přispět, ve tvaru DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777

Armáda uvedla, že všechny rodiny souhlasily s pohřby s vojenskými poctami. Konat se budou v místech, která si určí rodiny.

Úmrtí vojáků vyvolalo vlnu solidarity. Na zvláštní účet Vojenského fondu solidarity poslalo přes osm set dárců dohromady více než milion korun. Další tři tisíce lidí poslaly příspěvek přes DMS zprávu. Celkem darovali 220 tisíc korun, uvedla předsedkyně výboru fondu Lenka Šmerdová.

Rozsvítila se rozhledna na Petříně

K uctění památky vojáků se ve středu večer rozsvítila v barvách trikolory rozhledna na pražském Petříně. „Nasvícením petřínské rozhledny do barev trikolory a stažením vlajek na půl žerdi chceme vzdát hold našim padlým vojákům. Odpočívejte v pokoji, hrdinové,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Rozhledna se rozsvítila ve 20:45 a svítit bude celou noc.

Rozhledna na Petříně se zbarvila v barvách trikolory
Zdroj: ČT24

Naposledy se rozhledna rozsvítila loni v srpnu v barvách španělské vlajky k uctění obětí teroristického útoku v Barceloně a nedalekém městě Cambrils. Předtím byl Petřín osvětlen v národních barvách Francie, Belgie, Německa i Británie. Nasvícení známých památek nebo naopak zhasnutí světel ozařujících městské dominanty se používá jako pietní gesto i v jiných světových metropolích.

Ostrava na rozdíl od Prahy uctí vojáky zhasnutím světel na třech dominantách města – radniční věži, mostu Miloše Sýkory a Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice. „Škála barev, kterou je možné při různých příležitostech měnit, zůstane nevyužita. Ostrava tak vzdá hold třem vojákům a připomene jejich nejvyšší oběť v boji proti terorismu,“ řekla mluvčí města Andrea Vojkovská.