Prezident Zeman udělí třem padlým vojákům medaili Za hrdinství

Prezident Miloš Zeman udělí třem českým vojákům, kteří zemřeli při teroristickém útoku v Afghánistánu, in memoriam medaili Za hrdinství. Vyznamená je o státním svátku 28. října, uvedl na Twitteru mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Armádní speciál ve středu dopravil těla padlých vojáků zpět do Česka, Zeman se účastní smutečního aktu u příležitosti jejich návratu do vlasti.

Vojáci Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce několik kilometrů od základny Bagrám.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) padlé vojáky v úterý na návrh náčelníka generálního štáb Aleše Opaty povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků.

Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, padlí vojáci dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu.

Prezident Zeman, který je vrchním velitelem ozbrojených sil, v neděli vyjádřil hlubokou lítost nad úmrtím tří českých vojáků. Zároveň zdůraznil, že by to podle něj nemělo odradit od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem.

Události ČT: Těla tří padlých vojáků se vrátila do Česka (zdroj: ČT24)

Prezident postupuje podobně jako před čtyřmi lety, kdy při útoku v Afghánistánu zemřelo pět českých vojáků. I tehdy Zeman všechny in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

Také ministr obrany Lubomír Metnar se ve středu vyjádřil, že tragická událost na zapojení Česka do boje s terorismem nic nezmění. „Budeme pokračovat. Nic se nemění na našem zapojení v mezinárodním boji s terorismem,“ potvrdil.

Vojáci podle ministra položili své životy za nás v České republice. Jejich pietní přivítání bylo pro Metnara hodně emotivní. Ocenil, kolik lidí přišlo vzdát hold těmto hrdinům. „Silně mě to zasáhlo,“ řekl ministr.

„Nebylo mi do řeči a není mi do řeči moc ani teď. Pan prezident si krátce promluvil s rodinami padlých, my ostatní jsme kondolovali a přáli upřímnou soustrast,“ dodal po středečním ceremoniálu předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Myslím, že společenská prestiž české armády je na vzestupu a že si občané čím dál více její úlohu uvědomují,“ dodal v pořadu Události, komentáře České televize předseda sněmovny.