Téma Útoky na české vojáky v Afghánistánu

Útoky na české vojáky v Afghánistánu

Rodiny padlých vojáků prožívají smutné Vánoce. Bratr jednoho z nich chce do armády
Letošní rok byl druhým nejtragičtějším v počtu padlých českých vojáků v zahraničních operacích. V Afghánistánu zahynuli čtyři muži – Tomáš Procházka, Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Ztrátu svých blízkých pocítili pozůstalí naplno znovu o Vánocích.
Češi v Afghánistánu
Do afghánského Herátu brzy odletí nový kynolog
Psovod, který v Afghánistánu zastoupí zabitého vojáka Tomáše Procházku, je už připravený na misi. Na základnu Šindánd v provincii Herát odletí v nejbližší době. Štábního praporčíka Procházku zastřelil afghánský voják 22. října. Ve středu se s ním rozloučily stovky lidí, pohřeb s vojenskými poctami proběhl na hřbitově v Prachaticích, odkud Procházka pocházel.
Češi v Afghánistánu
Stovky lidí se rozloučily s kynologem, který zahynul na misi v Afghánistánu
Stovky lidí se přišly v Prachaticích rozloučit se štábním praporčíkem Tomášem Procházkou. Jedenačtyřicetiletý vojenský kynolog zahynul 22. října na misi v Afghánistánu. Poslední rozloučení s vojenskými poctami proběhlo na hřbitově v Prachaticích, odkud Procházka pocházel.
100 let Československa
Mattis ocenil, že Česko plní spojenecké závazky, a vyjádřil lítost nad smrtí vojáků
Americký ministr obrany James Mattis ocenil na setkání s českým premiérem Andrejem Babišem české vojáky a vyjádřil lítost nad oběťmi, které v poslední době přinesli v Afghánistánu. Mattis se zúčastnil oslav sta let od založení Československa, míní, že to bylo i sto let přátelství mezi Čechy a Američany. S Babišem ale hovořil i o armádních zakázkách a dostavbě dukovanské elektrárny.
Zákaz návštěv. USA po útocích na Čechy omezily kontakty s afghánskými vojáky
Americká armáda v reakci na poslední útok na české vojáky v Afghánistánu omezila osobní kontakty mezi svými příslušníky a členy afghánských bezpečnostních složek. Informoval o tom americký list The Washington Post. Spojené státy mimo jiné dočasně stáhly svoje vojáky z afghánských bezpečnostních zařízení.
Padlý voják Tomáš Procházka bude pohřben s vojenskými poctami
Na letišti v pražských Kbelích přistál ve středu asi dvacet minut před půlnocí armádní speciál s pozůstatky štábního praporčíka Tomáše Procházky, který padl v Afghánistánu při pondělním útoku. Do nejvyšší praporčické hodnosti byl padlý voják povýšen in memoriam před odletem. Ministr obrany Lubomír Metnar mu také udělil Kříž obrany státu – nejvyšší resortní vyznamenání. Procházka bude pohřben s vojenskými poctami.
NATO by mělo zvážit odchod z Afghánistánu, míní Zaorálek. Petříček i Babiš to odmítají
Podle bývalého ministra zahraničí a šéfa sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by mělo NATO zvažovat odchod z Afghánistánu. Řekl to v reakci na úmrtí dalšího českého vojáka na misi v této zemi. Pochybnosti o misi mají KSČM a SPD, naopak pravicové strany jsou pro pokračování, protože vojáci svým působením v Afghánistánu chrání i Česko. Podobně to vidí i ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD a premiér Andrej Babiš (ANO). Politici také vyjadřují soustrast rodině padlého vojáka, sněmovna držela na jeho počest minutu ticha.
Výsadkář Ivo Zelinka: Měli jsme spolehlivé metody, jak mezi Afghánci odhalit možné zrádce
Česká armáda hlásí v Afghánistánu další ztrátu, při pondělním útoku afghánského vojáka zemřel rotný Tomáš Procházka. Podle podplukovníka Ivo Zelinky, který byl na misi pod Hindúkušem třikrát, v podobných situacích vojáci nejdřív řeší bojové záležitosti. Aby dostali zraněné na základnu a zbraně nepadly do rukou nepřítele. Po určité době je ale důležité rychle rozjet plánování dalších operací, uvedl v Interview ČT24. Zuzana Tvarůžková se ptala i na to, jak čeští vojáci odhalovali potenciální zrádce z řad Talibanu.
Po Češích střílel afghánský voják ze vzdálenosti asi sto metrů, mrtvého čeká transport ve středu
Útočník z afghánské armády podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na koaliční síly. Padlý český voják, dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka,  bude přepraven do Česka ve středu, uvedl v úterý na tiskové konferenci ministr obrany Lubomír Metnar.
V Afghánistánu padl další český voják, dva byli zraněni
Při útoku na vozidlo české jednotky v afghánské provincii Herát zemřel 42letý český voják. Další dva vojáci byli zraněni, ale nejsou v ohrožení života. Uvedla to česká armáda. Podle NATO na Čechy zaútočil afghánský voják, bližší podrobnosti ale aliance nezveřejnila.

Čeští vojáci, kteří zahynuli na misích v Afghánistánu

  • 3. května 2007 - Českého vojáka Nikolaje Martynova připravila o život v provincii Badachšán lavina kamení a bahna; dva další vojáci byli zraněni.
  • 17. března 2008 - Při útoku sebevraha zemřel příslušník jednotky vojenské policie Milan Štěrba; dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce.
  • 30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják Radim Vaculík poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.
  • 31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul český voják Robert Vyroubal, když se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení; při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.
  • 9. října 2011 - V olomoucké vojenské nemocnici zemřel rotmistr Adrian Werner, který byl v červenci těžce zraněn při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak.
  • 8. července 2014 - Pět českých vojáků se stalo obětí exploze improvizovaného výbušného zařízení v okolí základny Bagrám v provincii Parván. Útok na místě nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů. Rotmistr Jaroslav Lieskovan zemřel na následky těžkého zranění 14. července v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
  • 5. srpna 2018 - Tři čeští vojáci zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu; hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván.
  • 22. října 2018 - Dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka zahynul při útoku na základně Šindánd. Kynolog z Centra vojenské kynologie Chotyně seděl na korbě toyoty, kde převážel svého psa. Byl součástí skupiny přepravující materiál na dostavbu základny české jednotky.
Stav zraněného českého vojáka se zlepšil, z Afghánistánu se vrátí koncem týdne
Zdravotní stav českého vojáka zraněného minulý týden při útoku v Afghánistánu umožní na konci týdne jeho převoz do Česka. Přiletí pro něj armádní speciál. Uvedla to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.
Češi v Afghánistánu
Vážně zraněného vojáka přepraví do Česka speciál příští týden
Vážně zraněného českého vojáka přepraví letecký speciál z Afghánistánu do Česka příští týden. Podle lékařů prospěje rekonvalescenci ještě několik dní umělého spánku. Poškození míchy u něj žádná z operací nepotvrdila. Kromě něj se terčem sebevražedného atentátníka ve středu stalo ještě dalších pět českých vojáků, z nichž čtyři utrpěli zranění. Posledního z nich propustí z bagrámské vojenské nemocnice v sobotu.
Afghánistánem prošlo přes devět tisíc českých vojáků. Chemici, lékaři, rekonstrukční tým i bojové jednotky
Česká armáda působí v Afghánistánu od roku 2002. Od té doby do země poslala více než devět tisíc vojáků, mezi nimi příslušníky polních nemocnic, strážních jednotek, chemické ochrany, rekonstrukčních týmů, ale i bojových jednotek. Třináct z nich na misi zemřelo. V současnosti slouží v Afghánistánu téměř 350 českých vojáků, kteří působí především na kábulském letišti a na základně Bagrám.
Útok v Afghánistánu nemířil přímo na české vojáky, míní Opata
Pumový útok v Afghánistánu nemířil cíleně na české vojáky, ale na kolonu koaličních vozidel. První v sestavě jelo americké auto, řekl na tiskové konferenci náčelník generálního štábu AČR Aleš Opata. Při útoku bylo zraněno pět českých vojáků, všichni jsou mimo ohrožení života. Tři již byli propuštěni z nemocnice, jeden zůstává na pozorování. Těžce zraněný voják je již po druhé operaci ve stabilizovaném stavu, a jakmile to jeho zdravotní stav dovolí, bude převezen do Česka, řekl ministr obrany Lubomír Metnar (nestr. za ANO).
Atentátníci zranili v Afghánistánu pět českých vojáků, jednoho těžce
V Afghánistánu bylo zraněno při útoku na hlídku pět českých vojáků. Jeden byl zraněn těžce, po operaci je mimo ohrožení života. Další voják zůstává v nemocnici. Tři vojáci byli z nemocnice propuštěni a vrátili se k jednotce. Atentátníci zaútočili automobilem naloženým výbušninami na obrněný automobil českých vojáků. Sdělila to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Ministr obrany Lubomír Metnar vojákům poděkoval za odvahu a odhodlání.
Co se stalo v Afghánistánu? S jistotou se to nedozvědí ani příbuzní padlých, říká Jiří Šedivý
Informaci Lidových novin o zásahu speciálních sil české armády proti pachatelům srpnového útoku na hlídku NATO, při kterém zahynuli tři čeští vojáci, oficiální místa nepotvrdila. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý řekl České televizi, že se nic jiného ani nedá čekat. Zásada, že se speciální operace nekomentují, platí v celém světě a nic se nejspíše nedozvědí ani pozůstalí.
Dokonaná odveta. Výsadkáři zabili v Afghánistánu strůjce útoku na české vojáky
České speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku, při němž zahynuli tři čeští vojáci. Dalšího spoluorganizátora Češi zajali. Napsaly to Lidové noviny (LN), kterým informaci potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. K odvetné akci došlo údajně již několik týdnů po atentátu.
Čeští vojáci v Afghánistánu po smrti tří mužů už nejsou v první linii
Čeští vojáci, kteří v Afghánistánu hlídají koaliční základnu Bagrám, už nebudou na výjezdech do nebezpečných míst chodit v první linii. Deníku Právo to řekl zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský. Místo toho budou čeští vojáci podporovat a krýt své afghánské kolegy.
Sebevražedný atentátník, který zabil tři české vojáky, nebyl sám, potvrdilo armádní vyšetřování
Sebevražedný atentátník, který zabil tři české vojáky v Afghánistánu, nebyl sám. Potvrdila to zpráva o šetření incidentu ze začátku srpna. Útok byl podle české armády předem připraven, uvedla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová. Atentát teď vyšetřuje Vojenská policie.
V Plzni se lidé naposledy rozloučili s padlým vojákem Patrikem Štěpánkem
Rodina i veřejnost se v Plzni naposledy rozloučily s Patrikem Štěpánkem, který se společně s dalšími dvěma českými vojáky stal obětí sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Před kostelem, kde byla pohřební mše, vzdalo vojákovi hold kolem tří set lidí. Pohřeb se na přání rodiny konal bez účasti médií.
Hluboká nad Vltavou se rozloučila s Kamilem Benešem. Padl na misi v Afghánistánu
Pohřbem s vojenskými poctami se v Hluboké nad Vltavou rozloučila rodina, armáda a veřejnost s Kamilem Benešem, jedním ze tří vojáků, kteří se stali obětí sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Mezi smutečními hosty byli ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.
Přelet bitevníků, čestná salva a plné náměstí. V Chomutově pohřbili padlého z Afghánistánu
Přeletem bitevních letadel začal v poledne v Chomutově pohřeb českého vojáka Martina Marcina – jednoho ze tří, kteří padli při sebevražedném útoku v Afghánitánu. Před kostelem sv. Ignáce z Loyoly se shromáždilo asi 300 lidí. Mezi nimi byli Marcinovi přátelé i příbuzní, vojáci a také další hosté. Nechyběl ani náčelník generálního štábu české armády Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar.
Opatův rozkaz: Dopadnout a ztrestat komplice atentátníka, který zabil české vojáky
Čeští vojáci v Afghánistánu dostali nový úkol. Náčelník generálního štábu Aleš Opata jim rozkázal dopadnout a potrestat komplice sebevražedného atentátníka, který u základny Bagrám zabil v neděli tři české vojáky. Armáda k tomu chce využít hlavně ty své příslušníky, kteří už v Afghánistánu jsou. Pomáhat jim mají i spojenecké jednotky.
Vojáci zabití v Afghánistánu budou mít pohřeb se všemi poctami. Zúčastní se i ministr Metnar
Martin Marcin, jeden ze tří českých vojáků zabitých atentátníkem v Afghánistánu, bude mít vojenský pohřeb se všemi poctami v úterý 14. srpna ve 12 hodin v Chomutově, zjistila Česká televize. Další z padlých vojáků, Kamil Beneš, bude mít pohřeb se všemi poctami 16. srpna v Hluboké nad Vltavou. Všech smutečních obřadů se zúčastní ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).