Padlý voják Tomáš Procházka bude pohřben s vojenskými poctami

Na letišti v pražských Kbelích přistál ve středu asi dvacet minut před půlnocí armádní speciál s pozůstatky štábního praporčíka Tomáše Procházky, který padl v Afghánistánu při pondělním útoku. Do nejvyšší praporčické hodnosti byl padlý voják povýšen in memoriam před odletem. Ministr obrany Lubomír Metnar mu také udělil Kříž obrany státu – nejvyšší resortní vyznamenání. Procházka bude pohřben s vojenskými poctami.

Pozůstatky Tomáše Procházky do České republiky přepravil vojenský speciál, ve Kbelích přistál před tři čtvrtě na dvanáct v noci. Na letišti na něj čekal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata, přítomen byl i prezident republiky Miloš Zeman. Svůj hold mu přišli vzdát také americký velvyslanec Stephen King nebo pražský arcibiskup Dominik Duka.

Zhruba po půlhodině začal obřad k uctění padlého. Rakev s pozůstatky vynesla z letadla čestná jednotka, kterou doprovázel i jeden z Procházkou cvičených psů, a položila ji na černý katafalk.

Dále promluvil vojenský kaplan Petr Šabaka. „Dobrý Bože, jsi-li, daruj Tomášovi i nám pokoj. Amen. A i my si, prosím, buďme vzájemně oporou v bolesti,“ zakončil krátkou řeč. Pak zazněla státní hymna a vojáci odnesli za zvuků Blíž k tobě, Bože můj rakev do pohřebního vozu. Tam se s Procházkou rozloučili jeho blízcí.

Pieta za padlého Tomáše Procházku (zdroj: ČT24)

„Chci promluvit bez patosu, dramatizování i tabuizování. Je to o životě, o životě v jeho tečce a v jeho dokonalosti. Zemřelý vydal všechno, co měl,“ plánoval kaplan Šabaka předem.

  • Speciální síly na pomoc rodině padlého vypsaly charitativní sbírku. Své příspěvky mohou lidé posílat do Nadačního fondu speciálních sil do 23. listopadu na účet číslo 43-9412310217/0100 s použitím variabilního symbolu 601.

Ve Kbelích byli i vojáci padlému služebně blízcí. „Byl obrovským profesionálem jak v oblasti vševojskové, tak v oblasti kynologie,“ řekl Andrej Vítek – náčelník centra vojenské kynologie, kde Procházka sloužil. „Výcvik prováděl srdcem a výsledky byly znát ve vztahu pes–psovod, psovod–pes,“ dodal. 

Tomáš Procházka, který zemřel po útoku afghánského vojáka na základně Šindánd, bude pohřben s vojenskými poctami. Souhlasila s tím jeho rodina. Místo a čas pohřbu budou upřesněny.

Přiletěli i dva zranění vojáci

Letoun zpět do Česka přepravil také část příslušníků 10. strážní roty, kteří v uplynulých měsících hlídali spojeneckou základnu Bagrám. V Afghánistánu je vystřídali kolegové z 11. strážní roty.

Zároveň přiletěli i dva z vojáků, kteří v Afghánistánu utrpěli zranění: jeden zraněný z minulého týdne a druhý, který byl zraněn tento týden. Ze Kbel je pak vrtulníky přepravily do Ústřední vojenské nemocnice v Praze 6. Podle ředitele speciálních sil Pavla Koláře je jejich stav dobrý, v nemocnici je nyní čeká další vyšetření.

Do Česka se vrátili rovněž oba psi, kteří s padlým Procházkou sloužili. Nyní je čeká karanténa a poté se rozhodne, jakému vojenskému kynologovi budou přiděleni. Ve své armádní službě budou pokračovat.

V posledních dvou týdnech utrpělo zranění sedm českých vojáků. Při incidentu, kdy zahynul Tomáš Procházka, utrpěli zranění i dva příslušníci speciálních sil. Minulý týden pak bylo zraněno pět Čechů, z toho jeden vážně, když u jejich obrněného automobilu explodoval civilní vůz naplněný výbušninou. Vážně zraněný voják zůstává v Afghánistánu.

„Jsem si jistý, že celý Afghánistán čeká na vyšetřování ve smyslu unikátnosti té události. Intenzivně se na tom pracuje,“ dodal Kolář.

Zdravotním stavem vojáků se v úterý zabývali poslanci na uzavřeném jednání sněmovního výboru pro obranu. Jeho předsedkyně Jana Černochová (ODS) novinářům poté řekla, že se zlepšuje. Informaci potvrdil i zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský.