V Afghánistánu padl další český voják, dva byli zraněni

Při útoku na vozidlo české jednotky v afghánské provincii Herát zemřel 42letý český voják. Další dva vojáci byli zraněni, ale nejsou v ohrožení života. Uvedla to česká armáda. Podle NATO na Čechy zaútočil afghánský voják, bližší podrobnosti ale aliance nezveřejnila.

„Dne 22. října 2018 okolo 11:20 hodin našeho času došlo na základně Šindánd v provincii Herát k útoku na vozidlo české jednotky. Jeden voják rotný T. P. (ročník 1976) padl a další dva byli zraněni,“ informovala mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. 

„Vojáci byli z 1. jednotky podpory a vlivu, která působí v provincii Herát, aby pomohla s výcvikem afghánských ozbrojených složek,“ řekla Dvořáková. 

Vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byli letecky převezeni do vojenské nemocnice na základně Bagrám, dodala. Podle ní jsou zranění vojáci mimo ohrožení života. Ministerstvo už informovalo rodiny vojáků a poskytlo jim psychologickou pomoc.

O útoku informovala i Severoatlantická aliance, která uvedla, že na spojenecké síly zaútočil afghánský voják a jednoho vojáka NATO zabil a další dva zranil. NATO ale neupřesnilo, jaká byla národnost obětí.

Další podrobnosti ministerstvo obrany ani armáda nesdělily. Na úterní dopoledne však svolaly mimořádnou tiskovou konferenci. Zúčastnit se jí má ministr obrany Lubomír Metnar (za ANP) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Babiš chce bezpečnost vojáků řešit s ministrem

„Prožívám nejtěžší období kariéry. Žádná slova nenahradí bolest v srdcích rodin, i tak jim musím vyjádřit svoji nejhlubší soustrast a zraněným vojákům popřát hladké zotavení. Pro rodiny i zraněné vojáky uděláme maximum možného a potřebného,“ reagoval ministr obrany Lubomír Metnar.

Právě s ministrem Metnarem chce premiér Andrej Babiš (ANO) situaci řešit. „Další ztráta života v Afghánistánu mě zasáhla, proto budu s ministrem obrany mluvit i o tom, jestli je možné přijmout opatření, která by eliminovala tyto útoky,“ uvedl Babiš. Rodině padlého vojáka vyjádřil soustrast a zraněným popřál brzké uzdravení. 

Nesmírně hrdý je na české vojáky, kteří v Afghánistánu bojují proti terorismu, i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Napsal to na Twitteru. „Tito hrdinové každý den riskují vše, abychom my doma byli v bezpečí,“ dodal.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru vyslovil obdiv a dík českým vojákům, kteří v cizině bojují za bezpečnost České republiky. Stejně jako on vyjádřili soustrast rodině padlého a zraněným popřáli brzké uzdravení také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a šéf ODS Petr Fiala. „Obdivuji statečnost našich účastníků mise v Afghánistánu. Jejich působení má velký význam pro mezinárodní společenství a zaslouží si naši úctu a plnou podporu,“ doplnil na Twitteru předseda občanských demokratů.

Podle poslance KDU-ČSL Marka Výborného jsou čeští vojáci hrdinové a vlastenci. „Boj se zlem v podobě mezinárodního terorismu musíme vést společně se spojenci dál. Čest památce zemřelého vojáka!“ napsal na Twitteru.

Slabé místo

„Není úplně normální, aby v relativně krátké době byly provedeny tři útoky na vojáky jednoho státu. Je potřeba se nad tím zamyslet,“ řekl v ČT bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a dodal: „Obecně platí, že si útočníci vybírají nejslabší místo, a bylo by asi nepříjemné, kdybychom na základě analýzy, která se dívá na ty případy třeba z jiného pohledu, zjistili, že tím slabým místem byli naši vojáci.“

Bývalý šéf české mise v afghánském Lógaru Matyáš Zrno nepovažuje za pravděpodobné, že by se Taliban nebo jiní bojovníci proti západním jednotkám soustředili konkrétně na české vojáky. „Devadesát devět procent příslušníků Talibanu nerozlišuje, kdo je kdo v rámci koaličních sil. To bychom je přeceňovali,“ řekl.

Třetí letošní útok na Čechy

Letos jde už o třetí útok na české vojáky v Afghánistánu. Minulý týden bylo při útoku na českou patrolu v okolí základny Bagrám zraněno pět vojáků, jeden z nich vážně. Těžce zraněného muže lékaři dvakrát operovali v Afghánistánu, do Česka by měl být převezen na konci tohoto týdne. Atentátníci útočili automobilem naloženým výbušninami na obrněný vůz českých vojáků.

Na začátku srpna zabil sebevražedný atentátník tři české příslušníky mise NATO, kteří hlídkovali nedaleko základny v Bagrámu. Při útoku byli zraněni také dva afghánští a jeden americký voják. K atentátu se přihlásilo radikální islamistické hnutí Taliban, které podniká podobné atentáty proti členům mise NATO či afghánským bezpečnostním silám.

Afghánistánem už prošlo devět tisíc Čechů

Česká armáda působí v Afghánistánu od roku 2002. Od té doby do země poslala více než devět tisíc vojáků, mezi nimi příslušníky polních nemocnic, strážních jednotek, chemické ochrany, rekonstrukčních týmů, ale i bojových jednotek. Čtrnáct z nich na misi zemřelo.

V současnosti slouží v Afghánistánu téměř 350 českých vojáků, kteří působí především na kábulském letišti a na základně Bagrám. V provinciích Herát a Lógar pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek. Český parlament letos v červnu rozšířil mandát mise a navýšil možný počet členů.

Místa působení českých vojáků v Afghánistánu
Zdroj: ČT24