Poslanci schválili zahraniční mise. Vojáci pojedou do Afghánistánu, Mali i Pobaltí

Události: Poslanci schválili zahraniční mise (zdroj: ČT24)

Poslanci na svém pátečním jednání podpořili rozšíření zahraničních misí české armády. Více vojáků bude v Afghánistánu, Iráku i Mali a také budou v příštích dvou letech působit v Pobaltí. Přes úvahy, že by ANO mohlo podpořit rozdělení hlasování do více bloků, aby vyšlo vstříc komunistům – ti mají problém především s misí v Pobaltí – schvalovali poslanci nakonec vše v jednom bloku. Hlasování předcházela vzrušená diskuse, ve které vláda čelila kritice opoziční ODS.

Více českých vojáků bude v příštím roce v Iráku, Afghánistánu a Mali. Zároveň by měly stovky vojáků zamířit do Pobaltí, kde budou působit v rámci Posílené předsunuté přítomnosti NATO a také by měli hlídat vzdušný prostor pobaltských zemí.

Neprošly návrhy ODS na rozdělení hlasování, poslanci tak v souladu s tím, co řekli v úterý, schvalovali všechny mise naráz. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) označila výsledek hlasování za „enormní úspěch“. Upozornila, že se podařilo schválit mise až do roku 2020. „To znamená, že ne každý rok nebo půlroku bude muset ministr obrany chodit do Poslanecké sněmovny žádat o mandát,“ podotkla ministryně v demisi.

ODS chtěla hlasovat o misích zvlášť, protože se jí nelíbilo, že návrh předložila vláda v demisi. Vhodné by podle jejích poslanců bývalo bylo hlasovat nejprve jen o těch misích, které je třeba schválit bezodkladně.

„Ty první mise – jde o mise v Pobaltí a Afghánistánu – podpoříme hned, protože spěchají, protože to je významná součást naší zahraniční politiky. Schvalování těch ostatních ať se odloží až do doby, kdy tu budeme mít vládu s důvěrou, a pak je podpoříme také,“ řekl Petr Fiala (ODS).

Armádní zahraniční mise
Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Proti takovému postoji se ohradil premiér v demisi Andrej Babiš, podivili se nad ním také komunisté. „Postoj občanských demokratů, který je právě v souvislosti tady s těmito hlasováními, mi připadá poněkud účelový. Není důležité, jestli je vláda v demisi, či jakákoliv,“ řekl předseda jejich poslanců Pavel Kováčik, který však zároveň ujistil, že komunisté budou „hlasovat v souladu s naším programem a nezklameme naše voliče tím, že se budeme chovat účelově“.

Předseda ODS však ujistil, že pokud se nepodaří hlasování o misích rozdělit, podpoří strana všechny. To se také stalo. Mise v balíku podpořili všichni přítomní poslanci ODS i většiny dalších stran. Proti byli komunisté a SPD, zdržel se Pirát Tomáš Vymazal.

Předseda občanskodemokratického klubu Zbyněk Stanjura však i po hlasování kritizoval Andreje Babiše a jeho taktiku. Podle Stanjury hlasovala pro vládní plán misí „skutečná opozice“ kvůli závazkům vůči spojencům a bezpečnosti země. Naopak předseda ČSSD byl spokojen. „Splnilo se to, co požadovala sociální demokracie, abychom neustupovali z našich spojeneckých závazků,“ uvedl.

Ze sněmovní debaty: Důvěra, kůrovec a zesměšňování ministryně

Diskuse poslanců, která se měla věnovat zahraničním misím, se na chvíli dostala do jiné roviny. Na Fialova slova, že by se část misí měla schvalovat až poté, co vznikne nová vláda a získá důvěru, reagoval Andrej Babiš slovy: „My jsme mluvili s kůrovcem a potvrdil nám, že když budeme mít důvěru, tak přestane požírat naše lesy. A také jsme volali nahoru a nahoře nám řekli, že když budeme mít důvěru, tak začne pršet a nebudeme ohroženi vodou.“

Vysloužil si tak nevlídné reakce od některých opozičních poslanců. „Pane premiére, přes všechny zkušenosti, které s vámi máme, tak dokážete i dnes překvapit. Já opravdu nechápu, kde berete tu drzost a zpupnost zlehčovat a dělat si legraci ze současné situace?“ řekl mu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek dodal, že je mu za Babiše hanba.

Osobní rovině se přiblížila také výměna názorů ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) a předsedkyně branného výboru Poslanecké sněmovny Jany Černochové (ODS). „Výbor pro obranu pod vedením paní předsedkyně Černochové standardně probíhá tak, že já se tam cítím jako zástupkyně možná první třídy základní školy,“ postěžovala si Šlechtová, které Černochová vytkla nepřítomnost na poslední schůzi výboru. „Myslím si, že byste mě neměla neustále takovým způsobem zesměšňovat,“ dodala Šlechtová.

Jana Černochová však ministryni obrany v demisi ujistila: „Myslím, že paní ministryni nemusíme nikdo zesměšňovat, protože paní ministryně se zesměšňuje sama, ať už to je jejími větami o tom, že legionáři bojovali s Hitlerem nebo psíkem na hrobě neznámého vojína.“

KSČM kvůli misím váhá s podporou nové vlády

KSČM ovšem dala již v polovině května najevo nelibost na tím, že se rozšíření zahraničních misí dostalo i do programového prohlášení eventuální koaliční vlády ANO a ČSSD. Zdráhají se kvůli tomu kabinet podpořit. „Pokud by to zůstalo součástí programového prohlášení, pak by nebyla podpora KSČM možná,“ vzkázal ANO a sociálním demokratům předseda KSČM Vojtěch Filip.

Poté, co sněmovnou prošlo posílení proti jejich vůli – a mimo jiné i hlasy potenciální koalice ANO a ČSSD – vyjádřili komunisté rozmrzelost. Ze strany zní, že se jednání o případné podpoře zkomplikuje, ačkoli se komunisté z jednání nestahují. Vojtěch Filip uvedl, že situaci vnímá tak, že návrh předložila ještě stará vláda, která důvěru komunistů nemá.

„Jestli stojí o naši podporu, alespoň při aktu udělení důvěry vládě, budou muset vzít na vědomí, že máme také nějaké požadavky a priority. Buď se podle toho zařídí, nebo budou muset hledat jinou alternativu,“ doplnil poslanec KSČM Alexander Černý.

Původně naznačoval Andrej Babiš, že by se mohlo z hlasování o misích vyjmout Pobaltí, a vyjít tak komunistům vstříc. V diskusi s Petrem Fialou však řekl, že trvá na hlasování o celém balíku misí naráz. „Bod je o misích. My jsme je navrhli, hlasujme en bloc. A hned. Potřebujeme jít do práce,“ zaznělo ve sněmovně z úst premiéra v demisi. To se potom potvrdilo, rozdělení hlasování poslanci ANO nepodpořili.

Pobaltská mise, resp. její rozšíření i na příští rok byl pro komunistickou stranu největší problém. „Zvyšovat vojenskou přítomnost Severoatlantické aliance na hranicích s Ruskem je kontraproduktivní,“ prohlásil Alexander Černý. SPD naproti tomu měla výhrady zejména vůči misi v Afghánistánu, kterou považují již za příliš dlouhou. „Taliban v Afghánistánu posiluje, roste i produkce opia, takže máme s touto misí problém,“ uvedl Radovan Vích z hnutí.

Soudci bez ochrany proti pokutám

Ještě před misemi schválili poslanci návrh na zrušení přestupkové imunity pro ústavní soudce. Předloha, která přišla ze Senátu, prošla dolní komorou bez úprav. Ústavní soud (ÚS) podle generálního sekretáře Iva Pospíšila bere rozhodnutí sněmovny na vědomí, s případnou změnou je srozuměný.

Po jednání o misích se sněmovna vrátila k projednávání unijního fiskálního paktu, o kterém poslanci hovořili již ve čtvrtek, ale debatu nedokončili. Ačkoli ministři Schillerová (za ANO) či Stropnický (ANO) ujišťovali, že přistoupení k fiskálnímu paktu neznamená pro Česko nic ve vztahu k euru, zástupci ODS a SPD vyjádřili obavy, že jde o první krok na cestě k jeho zavedení.