Babiš chce kvůli KSČM vyřadit misi v Pobaltí z jednání sněmovny. Lidovci mluví o handlu

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce z pátečního hlasování sněmovny o armádních misích vyřadit prodloužení kontingentu v Pobaltí. Jednalo by se tak pouze o misích v Afghánistánu, Iráku a Mali. Posílení pobaltské mise vadilo komunistům a stalo se důvodem sporu při vyjednávání podpory pro druhou Babišovu vládu. Lidovci ale trvají na projednání všech misí dohromady.

Už v polovině června vyrazí první čeští vojáci do Pobaltí střežit vzdušný prostor. Celkem jich tam bude pod velením NATO působit až 290. Mise má skončit v lednu a ministerstvo obrany ji chce o rok prodloužit. To se nelíbí komunistům, kteří pohrozili odřeknutím podpory vznikající vlády ANO a ČSSD.

„Neexistuje usnesení Rady bezpečnosti, které my vždycky vyžadujeme, když máme schválit nějakou misi. Jsme hluboce přesvědčeni, že zvyšovat vojenskou přítomnost Severoatlantické aliance – ať je složena z kohokoliv – na hranicích s Ruskem je kontraproduktivní,“ míní místopředseda branného výboru Alexander Černý (KSČM).

Plán misí do roku 2020 budou poslanci schvalovat v pátek. Kromě Pobaltí obsahuje návrh posílení kontingentů v Afghánistánu o 140 vojáků, v Iráku o 45 a v Mali o 70 vojáků. Premiér v demisi teď navrhuje, ať sněmovna hlasuje jen o těchto třech zemích.

„KSČM nemá, jak jsem to pochopil, problém s navyšováním našich vojáků v Iráku, Mali a Afghánistánu,“ řekl Babiš ve středu po jednání vlády. Schvalování mise v Pobaltí podle něj může počkat na dobu, až bude mít vláda důvěru.

Lidovci trvají na projednání všech misí

Lidovci, kteří zařazení bodu na pátek iniciovali, ale dál trvají na projednání všech misí dohromady. „Odmítáme, aby zahraniční mise byly otázkou nějakého handlu mezi hnutím ANO a komunisty. Je to otázka našeho bezpečí, a to je priorita. Není možné vyčkávat do konce roku a potom říct: A nyní pojedete do zahraničí. Je to zodpovědnost vůči našim vojákům, aby měli čas se na ty mise připravit,“ říká Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Jako problematické vidí zúžení návrhu i místopředseda branného výboru Alexander Černý. Vláda totiž předložila plán misí nejdřív Senátu, který už ho schválil. „Jakákoliv, byť dílčí změna jednoho slova v usnesení, které přijal Senát, by znamenala, že naše usnesení, bude-li se jakkoliv odlišovat, bude znamenat, že se tím Senát bude zabývat znovu,“ uvádí Černý.

Zařazení bodu na program páteční schůze podpořili poslanci šesti klubů včetně ANO, tedy většina dolní komory. Proti byla kromě KSČM ještě SPD. Občanští demokraté se zdrželi – mise podporují, jejich posílení by ale měla předložit vláda s důvěrou sněmovny.