Zabitý český voják byl kynolog, při útoku seděl na autě se svým psem

Třetí útok na české vojáky za necelé tři měsíce. S celkovou bilancí čtyř mrtvých a sedmi zraněných. S tím se musí vyrovnávat účastníci české mise v Afghánistánu. V pondělí zemřel dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka z Centra vojenské kynologie v Chotyni. Sloužil na základně Šindánd v afghánské provincii Herát. Tam má česká armáda jednotku speciálních sil.

Padlý voják, dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka, byl kynologem z Centra vojenské kynologie Chotyně. V osudný okamžik byl součástí skupiny převážející materiál na dostavbu základny české jednotky.

Při útoku na základně Šindánd v Afghánistánu seděl na korbě toyoty, kde převážel svého psa. 

Padlý voják nebyl příslušníkem speciálních sil, řekl jejich šéf Pavel Kolář. Byl členem jednotky, která 601. skupině speciálních sil pomáhá. Na misi se speciálními silami byl dlouhodobě připravován.

„Čeští vojáci na základně Šindánd se dnes s padlým kolegou rozloučí a budou pokračovat v operační činnosti dál,“ uvedl v úterý náčelník generálního štábu Aleš Opata.

„Tělo padlého vojáka připravujeme transportovat zítra ve večerních hodinách,“ řekl v úterý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Letadlo by mohlo v Česku dosednout kolem 22. hodiny. Zda se padlý voják dočká vojenských poct a jakých, zatím od vedení armády nezaznělo.

Dvaačtyřicetiletý Tomáš Procházka na misi, která měla trvat šest měsíců, odjel letos 28. srpna. S rodinou žil v Hrádku nad Nisou. Před místní radnicí už vlaje černý prapor. Ve vestibulu radnice připravila pietu s jeho fotografií, lidé tam mohou zapalovat svíčky.

Padlý voják bude povýšen in memoriam

Rotného Tomáše Procházku povýší ministr obrany Lubomír Metnar in memoriam na štábního praporčíka. A dá se očekávat, že obdrží i některé z resortních vyznamenání. „Ministr obrany chce padlého vojáka povýšit do hodnosti štábního praporčíka,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Rozhodnutí se podle něj připravuje. Dá se předpokládat, že se ministr rozhodne Procházkovi udělit i některé z resortních vyznamenání.

Pro českou armádu to je druhá ztráta na životech od začátku srpna, kdy po útoku sebevražedného atentátníka zahynuli tři vojáci. Metnar je tehdy také povýšil in memoriam na štábní praporčíky a udělil jim nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu.

Trojici vojáků padlých na počátku srpna chce prezident Miloš Zeman v neděli udělit medaili Za hrdinství. Procházku pravděpodobně letos mezi vyznamenané nezahrne.

„Je nutné si uvědomit, že rodina českého vojáka, který padl v Afghánistánu, nyní prožívá hluboký zármutek, řeší bolestivou otázku posledního rozloučení a účast na ceremoniálu v tak krátkém čase po tragické události by byla pro ni mimořádně přetěžká,“ sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka také vyjádřil v úterý soustrast rodině zemřelého. Zároveň české vojáky podpořil. „Tito stateční bojují za nás za všechny,“ citoval slova prezidenta Ovčáček. Dodal, že účast českých vojáků na misi  v Afghánistánu má mimořádnou a jasnou podporu Zemana, v žádném případě by se neměli stahovat.