Po Češích střílel afghánský voják ze vzdálenosti asi sto metrů, mrtvého čeká transport ve středu

Brífink k úmrtí českého vojáka v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Útočník z afghánské armády podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na koaliční síly. Padlý český voják, dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka,  bude přepraven do Česka ve středu, uvedl v úterý na tiskové konferenci ministr obrany Lubomír Metnar.

„Při útoku byl smrtelně zraněn rotný Tomáš Procházka a jeho dva kolegové utrpěli těžké zranění. Zraněným vojákům byla poskytnuta zdravotní pomoc a byli transportováni na základnu Bagrám do vojenské nemocnice. Zranění vojáci jsou mimo ohrožení života,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

„Byl to nečekaný a bezprecedentní útok na české vojáky. Jsou cvičeni v boji proti nepříteli, ale tohle byl útok z vlastních řad od spojenců,“ dodal.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata odmítl, že by se jednalo o cílený útok na české vojáky. „Jednotka jela převzít materiál k dostavbě základny. Po převzetí materiálu se jednotka vydala zpátky ke své minizákladně. Při návratu na základnu po nich byla vedena střelba, vojáci na to okamžitě reagovali, vjeli do naší základny, kde začalo poskytnutí první pomoci,“ popsal celou událost Opata. 

„Vojáci vědí, co se může stát. Jsou na to připraveni.“

„Podle našich informací to byla střelba z ruční zbraně M-14 na vzdálenost 80 až sto metrů, všichni naši vojáci na sobě měli balistickou ochrannou výstroj tak, jako by se pohybovali mimo základnu,“ řekl Opata.

Čeští vojáci podle šéfa Ředitelství speciálních sil Pavla Koláře s útočníkem nepřišli do žádného kontaktu. Kolář tak vyvrátil informace zahraničních médií, že střetu předcházela hádka mezi napadenými a střelcem.

Padlý voják, rotný Tomáš Procházka, byl kynologem z Centra vojenské kynologie Chotyně. Při útoku na základně Šindánd v Afghánistánu seděl na korbě toyoty, kde převážel svého psa. Útočník v afghánské vojenské uniformě podle náčelníka generálního štábu Opaty nebyl z jednotky, kterou cvičí čeští vojáci. „Afghánské jednotky útočníka bezprostředně po incidentu zastavily a zajaly,“ dodal náčelník generálního štábu.

Na zapojení českých sil do operací v Afghánistánu to podle ministra obrany nic nezmění. „Z Afghánistánu neodcházíme, naše mise pokračuje. V misi Resolut Support je 39 zemí a tak to i zůstane,“ odmítl Metnar úvahy o stažení českých sil z Afghánistánu.

„Vojáci vědí, jaké úkoly plní v Afghánistánu, co je tam může potkat, co se tam může stát. Počítají s tím rizikem a poradí si s ním, tak, jak si s ním poradili vždycky,“ ujistil i Opata. 

„Tělo padlého vojáka připravujeme transportovat zítra ve večerních hodinách,“ řekl Metnar. Padlý voják nebyl příslušníkem speciálních sil, řekl jejich šéf Pavel Kolář. Byl členem jednotky, která 601. skupině speciálních sil pomáhá.

Je to už třetí útok na české vojáky za necelé tři měsíce. Bilance je čtyři mrtví a sedm zraněných.

„Co se týče motivu útočníka, je to věc, která je v procesu šetření. Zvažujeme dvě varianty, že útočník jednal spontánně sám na základě vnějšího podnětu, nebo že byl provázán s Talibanem,“ dodal náčelník generálního štábu.

Podle někdejšího náčelníka generálního štábu Armády České republiky Jiřího Šedivého je ale podobný útok velmi psychicky náročný.  „Proti našim vojákům začal střílet voják, který měl být spojencem, to je střelba do zad. A to je něco, co znejisťuje celý kolektiv nejen našich vojáků, ale zcela jistě i dalších koaličních vojsk, protože je velmi těžké odhadnout, zda za sebou máte vojáka, který bude s vámi bojovat proti Talibanu, anebo vás střelí zezadu, to je na psychiku hodně náročné,“ uvedl ve vysílání České televize Šedivý. 

A podle něj je nutné počítat i s tím, že v afghánské armádě mohou být skryty „nějaké buňky nebo struktury“ Talibanu. 

Podle šéfa speciálních sil Koláře se podobné útoky takzvaných insiderů stávají dle statistiky asi desetkrát do roka. Vojáci speciálních sil jsou na západě Afghánistánu od začátku léta, jejich mise bude trvat šest měsíců.

Zranění jsou mimo ohrožení života

Dva zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. „Jedno zranění je lehké, voják bude dnes propuštěn, druhé zranění je střepinové v oblasti boku hrudníku, taktéž to není život ohrožující. Voják je po operaci a komunikuje,“ řekl ke stavu zraněných Opata. 

České jednotky v provincii Herát pomáhají už několik let cvičit afghánské ozbrojené složky – tedy policisty, vojáky i piloty. Afghánskou armádní uniformu měl na sobě i muž, který v pondělí začal střílet přímo na základně Šindánd. 

Podle amerického listu The New York Times se k útoku přihlásilo teroristické hnutí Taliban. Deník ale zároveň zveřejnil výpovědi dvou nejmenovaných afghánských představitelů, podle kterých byla střelba důsledkem hádky. Čeští vojáci se přitom stali cílem útoku jen náhodou.

Afghánští představitelé uvádí, že zadržený útočník truchlil kvůli smrti policejního šéfa Abdula Razaka, který zahynul minulý čtvrtek při atentátu v provincii Kandahár. Muž byl údajně naštvaný propagandou ze sociálních sítí, podle které nese podíl na smrti Razaka americký generál, který z atentátu vyvázl živý.

Soustrast rodině padlého vojáka vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman. „Pan prezident vyjadřuje upřímnou a hlubokou soustrast rodině a blízkým českého vojáka, který padl při výkonu služby v Afghánistánu. Pan prezident přeje brzké uzdravení raněným a vyjadřuje jednoznačnou podporu českým vojákům, kteří bojují v Afghánistánu s mezinárodním terorismem. Tito stateční bojují za nás za všechny,“ vzkázal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Babiš zároveň avizoval, že chce situaci řešit, aby se podobné útoky neopakovaly.

Terčem atentátu se čeští vojáci stali také minulý týden ve středu. Auto naložené výbušninami zaútočilo na projíždějící koaliční patrolu nedaleko základny Bagrám. Pět vojáků bylo zraněno – z toho jeden těžce.

Pátého srpna se pak stal další útok na české vojáky v zemi. Tři muži zemřeli na hlídce poté, co se před nimi odpálil sebevražedný atentátník.

Opata: Jsme na sto procentech

Podle Opaty se nyní armáda bude zabývat posuzováním postupu výcviku afghánských ozbrojených sil. Zdůraznil, že mentoring je nejkomplikovanější práce, kterou provádí výhradně speciální síly, které jsou nejlépe cvičenou jednotkou.

Mentor se musí soustředit na svou činnost, kvůli ochraně ho vždy doprovází takzvaní guardian angels (strážní andělé). V balistice a technických prostředcích už není podle Opaty kam se posunout. „Jsme na sto procentech,“ řekl.