Přelet bitevníků, čestná salva a plné náměstí. V Chomutově pohřbili padlého z Afghánistánu

Přeletem bitevních letadel začal v poledne v Chomutově pohřeb českého vojáka Martina Marcina – jednoho ze tří, kteří padli při sebevražedném útoku v Afghánitánu. Před kostelem sv. Ignáce z Loyoly se shromáždilo asi 300 lidí. Mezi nimi byli Marcinovi přátelé i příbuzní, vojáci a také další hosté. Nechyběl ani náčelník generálního štábu české armády Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar.

Rodák z nedalekých Počápel Martin Marcin byl pohřben s vojenskými poctami v chomutovském kostele sv. Ignáce z Loyoly. Na pohřební vůz čekala před kostelem čestná stráž, ale i příbuzní a přátelé padlého a další lidé.

Samotnému obřadu předcházel přelet dvojice bitevních letadel Alca nad náměstím 1. máje a ukončila jej čestná salva, když vojáci vynášeli rakev z kostela. Samotného pohřbu v kostele se na přání rodiny nezúčastnili zástupci médií. Mezi smutečními hosty naopak byli náčelník generálního štábu Aleš Opata, chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ten Marcinovi i dalším dvěma padlým vojákům udělil Kříž obrany státu, nejvyšší možné vyznamenání. 

Před kostelem stála během celého obřadu čestná stráž. Když vojáci vynášeli rakev, zazněla čestná salva a mimo jiné také česká hymna. Někteří přihlížející pak pokládali květiny i přímo do pohřebního vozu s Marcinovou rakví.

Události v regionech: Martina Marcina na poslední cestě doprovodily vojenské pocty (zdroj: ČT24)

„Bylo to velmi dojemné. I když jsem Martina osobně neznal, stal jsem se součástí toho příběhu. Vojáci si uvědomují, že je riziko, že na misi zemřou, ale připravit se na to nedá. Všichni odjíždějí s tím, že se vrátí domů,“ řekl novinářům vojenský kaplan Vladimír Moravec.

  • převodem na účet č. 44665522/0800, variabilní symbol 918
  • dárcovskou zprávou podle částky, kterou chce dárce přispět, ve tvaru DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777
Byl to pohřeb důstojný, při kterém se loučila rodina, armáda a chomutovská veřejnost s někým, koho měli rádi, kdo jim byl blízký a kdo položil život ve službě pro tuto zemi. Pro rozloučení s hrdinou, takovým člověkem, není žádný obřad dostatečně velký. Tím, že byl Marcin spolu s kolegy vyznamenán Křížem obrany státu, signalizuje ministerstvo obrany, že jejich oběť hodnotí nesmírně vysoko.
Eduard Stehlík
vojenský historik a ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany

Na pomoc rodinám padlých vojáků vypsal Vojenský fond solidarity charitativní sbírku. Každý den na ni lidé pošlou několik set tisíc korun. Aktuální stav sbírky byl v době pohřbu podle Jindřicha Pleschera z tiskového oddělení generálního štábu šest milionů korun.

Ačkoli se pohřeb konal v severních Čechách nedaleko obce, kde se Marcin narodil, v posledních letech žil na opačné straně Čech v Dívčicích na Českobudějovicku. Jeho sousedé se ale rozhodli, že do Chomutova na pohřeb vyrazí. Obec také rozhodla, že padlému vybuduje pamětní desku. „Byl to voják, který tam padnul i kvůli nám. Že se ty věci dějí v zahraničí? On tam jezdil, aby se neděly u nás doma,“ řekl dívčický starosta Radek Livečka.

Šestatřicetiletý Martin Marcin a dva mladší vojáci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek zahynuli 5. srpna v afghánském Čárikáru, když se před nimi odpálil sebevražedný útočník. Tři čeští vojáci byli součástí šestičlenné hlídky. Další tři jejich členové – dva Afghánci a Američan – utrpěli zranění.

Štábní praporčík Marcin byl z trojice nejzkušenější, v armádě sloužil patnáct let. Zahynul na své páté zahraniční misi: dvakrát sloužil  v Kosovu a třikrát v Afghánistánu.

Pohřeb Kamila Beneše proběhne ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou, pohřeb třetího padlého, Patrika Štěpánka, se uskuteční v pátek v Plzni. I tito dva vojáci se na poslední cestě dočkají vojenských poct.