Dokonaná odveta. Výsadkáři zabili v Afghánistánu strůjce útoku na české vojáky

Události: Odveta za Čechy zabité v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

České speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku, při němž zahynuli tři čeští vojáci. Dalšího spoluorganizátora Češi zajali. Napsaly to Lidové noviny (LN), kterým informaci potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. K odvetné akci došlo údajně již několik týdnů po atentátu.

Podle deníku Češi vypátrali teroristy, kteří u přípravy útoku asistovali, na základě zpravodajských informací od aliančních spojenců. Na pachatele poté zaútočila 601. skupina speciálních sil generála Moravce z Prostějova.

Bez komentáře, zní z vlády i z armády

Premiér Andrej Babiš (ANO) ani americká ambasáda v Praze nechtěli podle LN informaci komentovat. „Koaliční operace speciálních sil nekomentujeme,“ řekl k zásahu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Stejně se vyjádřil i náčelník generálního štábu Aleš Opata. Nekomentovat akce speciálních jednotek podle něj souvisí s operační bezpečností vojáků. „Nikdy jsme to v minulosti nedělali a ani to dělat nebudeme,“ dodal.

Já to nechci potvrzovat, nechci se k tomu vyjadřovat. Myslím, že jsou věci, které není potřeba komentovat.
Andrej Babiš
premiér

Útok na hlídku složenou z vojáků české, americké a afghánské armády se uskutečnil letos 5. srpna. K incidentu došlo v Čárikáru, což je hlavní město provincie Parván – osm kilometrů od základny Bagrám. Sebevrah se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly.

Tři Češi – Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek – zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří byli v době výbuchu ještě v obrněných vozidlech.

Již dříve zástupci vedení armády uvedli, že útok byl předem připraven a sebevražedný útočník nebyl sám. Zdůraznili rovněž, že čeští vojáci svým postupem zachránili další životy. K útoku se přihlásil radikální Taliban.

Čeští vojáci v Afghánistánu hlídají koaliční základnu Bagrám. Za úkol mají mimo jiné kontrolovat místa, ze kterých v minulosti povstalci ostřelovali základnu raketami. Češi působí také na základně kábulského mezinárodního letiště.

Zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský v září deníku Právo řekl, že Češi nadále nebudou na výjezdech do nebezpečných míst chodit v první linii. Místo toho budou podporovat a krýt své afghánské kolegy.

Češi působí v Afghánistánu v rámci mise Rozhodná podpora, která je v běhu od roku 2015, má hlavně poradní funkci a poskytuje afghánským silám podporu a výcvik v boji proti Talibanu, Islámskému státu a dalším radikálním skupinám. K červenci 2018 působilo v rámci mise přes šestnáct tisíc vojáků z 39 zemí světa.

V Afghánistánu zemřelo celkem třináct českých vojáků

Včetně tří obětí srpnového sebevražedného útoku zahynulo dosud v Afghánistánu třináct českých vojáků. Celkově česká armáda přišla v zahraničí o 28 mužů.

Již v roce 2014 se čeští vojáci stali u základny Bagrám oběťmi bombového útoku. Tehdy zahynulo pět vojáků – čtyři na místě, jeden později v nemocnici po převozu do Prahy. Při útoku sebevraha zemřel v roce 2008 český vojenský policista, jen měsíc po něm zahynul další český voják v terénním autě, pod kterým vybuchla nastražená nálož.