Zákaz návštěv. USA po útocích na Čechy omezily kontakty s afghánskými vojáky

Americká armáda v reakci na poslední útok na české vojáky v Afghánistánu omezila osobní kontakty mezi svými příslušníky a členy afghánských bezpečnostních složek. Informoval o tom americký list The Washington Post. Spojené státy mimo jiné dočasně stáhly svoje vojáky z afghánských bezpečnostních zařízení.

Psovoda Tomáše Procházku zastřelil v pondělí na základně Šindánd v provincii Herát právě afghánský kolega. Podle vedení tuzemské armády útok cílil na koaliční síly, pachatel byl bezprostředně po něm zajat.

Omezení kontaktů s Afghánci je standardním postupem v případě útoku příslušníků afghánských bezpečnostních sil na zahraniční jednotky, sdělil teď listu The Washington Post mluvčí spojenecké mise vedené Spojenými státy David Butler.

USA reagují také na útok v sídle guvernéra jihoafghánské provincie Kandahár, při němž byl minulý týden zabit vlivný afghánský policejní šéf Abdul Razak, zástupce tajné služby a guvernér provincie, uvedl dále Butler s tím, že americká armáda udržuje běžný kontakt s afghánskými činiteli prostřednictvím telefonátů a e-mailů. Některé schůzky se mimo jiné konaly i na půdě amerických zařízení.

Nejmenovaný afghánský armádní činitel řekl, že americkým jednotkám „bylo nařízeno několik dní nenavštěvovat afghánskou stranu na jejích základnách“, Afghánci se ale podle něj mohou s americkými vojáky setkat v bezpečnostních zařízeních spojenců. Aktivní je údajně i společné řídicí a velitelské středisko.

Přestože se Taliban přihlásil k odpovědnosti za útok na české vojáky v Herátu, podle informací některých médií útočící Afghánec nebyl povstalec, ale loajální voják, jehož pobouřily spekulace, že Razakovu smrt zosnovaly Spojené státy, které podobnou interpretaci incidentu v Kandaháru popírají. Rovněž k útoku v Kandaháru se hlásí Taliban.

Padlý voják Tomáš Procházka bude pohřben s vojenskými poctami. Armádní speciál s pozůstatky přistál na letišti v pražských Kbelích ve středu.

V posledních dvou týdnech utrpělo zranění sedm českých vojáků. Při incidentu, kdy zahynul Tomáš Procházka, utrpěli zranění i dva příslušníci speciálních sil. Minulý týden pak bylo zraněno pět Čechů, z toho jeden vážně, když u jejich obrněného automobilu explodoval civilní vůz naplněný výbušninou. Vážně zraněný voják zůstává v Afghánistánu.