Volby v Afghánistánu provázejí bombové útoky na voliče. K urnám se přesto tvořily fronty

Události: Volby v Afghánistánu provázejí násilnosti (zdroj: ČT24)

Volby v Afghánistánu provázejí útoky na hlasovací místnosti. Zatím největší sebevražedný útok se odehrál v Kábulu a zemřelo při něm nejméně patnáct lidí. Několikrát odložené parlamentní volby i přes problémy začaly na řadě míst v zemi v sobotu ráno. Radikální hnutí Taliban opakovaně vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo, že se bude snažit útočit na volební místnosti.

Při většině útoků byly použity improvizované výbušniny a rakety. Nejzávažnější byl sebevražedný atentát ve volební místnosti v Kábulu. Útočník se odpálil přímo v místnosti a zabil přitom pět policistů a deset civilistů. Zraněno bylo více než 25 lidí.

Podle agentury Reuters afghánské úřady zaznamenaly asi tři desítky incidentů. V severoafghánském městě Kunduz bylo zraněno 53 lidí a tři lidé přišli při různých incidentech o život. Na východě v provincii Nangarhár bylo při výbuchu zraněno sedm lidí a na západě v provincii Ghór si exploze vyžádala životy nejméně 11 policistů. 

Volby v Afghánistánu
Zdroj: Reuters/Mohammad Ismail

Afghánský prezident Ašraf Ghaní chtěl voličům jít příkladem a šel volit do školy v Kábulu brzy ráno poté, co se otevřely volební místnosti. Zároveň přitom Afghánce vyzval, aby šli k volbám. Uposlechlo ho mnoho spoluobčanů, kteří u volebních místností po celé zemi tvořili dlouhé fronty.

Hlasování se neobešlo bez problémů

Na mnoha místech byli ale lidé nuceni čekat kvůli organizačním problémům. Několik volebních místností nemohlo být otevřeno kvůli nedostatku pozorovatelů, jinam včas nedorazily volební materiály a na řadě míst nefungovaly přístroje ověřující totožnost hlasujících podle biometrických údajů. Vzápětí volební komise oznámila, že v některých volebních okrscích bude hlasování, které mělo podle plánu skončit v 16:00 místního času (13:30 našeho času), prodlouženo do neděle.

Volební místnosti se otevřely v 7:00 místního času (4:30 našeho času). Hlasování, v němž se na 2500 kandidátů uchází o 250 křesel v afghánském parlamentu, se původně mělo konat již v roce 2015, bylo ale opakovaně odkládáno kvůli špatné bezpečnostní situaci a sporům kolem volební reformy.

Ženy i kočovníci mají samostatné místnosti

Úřady se snaží dokázat, že organizaci zvládnou. K zajištění klidného průběhu voleb afghánská vláda nasadila 54 tisíc příslušníků bezpečnostních sil. Hraniční přechody s Pákistánem byly uzavřeny a doprava ve velkých městech byla omezena, či přímo zastavena. 

Separátní místnosti mají voličky, náboženské menšiny i kočovníci. Pro negramotné, kterých je v zemi kvůli dekádám válek většina, má každý kandidát na plakátech i volebních lístcích obrázkový symbol.

Zhruba třetina ze 7000 volebních center ale zůstala podle zpravodajského serveru BBC News kvůli bezpečnostním hrozbám uzavřena. V centrální provincii Ghazní se kvůli politickému a etnickému napětí hlasování vůbec neuskuteční a v jižní provincii Kandahár bylo o týden odloženo po čtvrtečním zabití mocného šéfa provinční policie.

Podezření vyvolávaly už registrace voličů

K volbám se zaregistrovalo 8,9 milionu lidí, existuje ale silné podezření, že značná část registrací byla provedena na základě falešných dokladů tak, aby podvodníci mohli vhazovat do uren více lístků pro své favority.

Neregulérnostem měly letos zamezit přístroje ověřující totožnost hlasujících podle biometrických údajů. Na využití přístrojů se ale afghánští političtí vůdci dohodli teprve před několika týdny, pracovníci volebních středisek nebyli k jejich obsluze vyškoleni a podle pozorovatelů nejsou přístroje propojeny s datovým centrem, takže nemohou spolehlivě zabránit opakovanému hlasování. 

Od svržení Talibanu v roce 2001 se v Afghánistánu jedná o třetí parlamentní volby, předchozí se konaly v letech 2005 a 2010. Hlasování je považováno za test před ještě sledovanějšími prezidentskými volbami, chystanými na 20. dubna 2019, a obecně za klíčovou událost na cestě země k demokracii.

Předběžné výsledky by měly být zveřejněny 10. listopadu, konečné mají být známy po období vyhrazeném pro stížnosti nejpozději 20. prosince, uvedl zpravodajský server BBC News.