Do afghánského parlamentu chce nová generace kandidátů. Věří v bezpečnou zemi

V Afghánistánu se blíží termín voleb do parlamentu. Uskutečnit by se měly už 20. října, je však stále možné, že se odloží stejně jako před třemi roky. O mandáty se letos uchází nová generace kandidátů. Tvoří je převážně mladí odborníci a podnikatelé, které neodrazují ani velká bezpečnostní rizika. Hlasování je všeobecně vnímané jako zkouška před ještě sledovanějšími prezidentskými volbami chystanými na jaro 2019.

Jednou z kandidátek nového ražení je Zakia Vardaková. Její rodinu dlouhá desetiletí válek v Afghánistánu těžce poznamenala. Sovětští vojáci jí před 40 lety zabili otce, Američané o 20 let později zajali a mučili jejího manžela a její bratr byl letos v létě zavražděn v metropoli Kábulu. Vardaková se přesto nevzdala naděje a ve volbách se uchází o křeslo v parlamentu, píše britský deník The Guardian.

Úspěšná inženýrka se před několika lety prakticky vzdala podnikání a rozhodla se plně soustředit na boj za práva žen. Po bratrově smrti ji příbuzní žijící v zahraničí přemlouvali, aby se k nim připojila. Vardaková to ale odmítla a s přesvědčením, že se Afghánistán pořád ještě může změnit a mírová země jejího dětství může být obnovena, vstoupila do nebezpečného, korupcí zaplaveného prostředí afghánské politiky.

Parlamentní volby přicházejí ve složitou dobu

Násilnosti jsou v Afghánistánu téměř na denním pořádku. Zemí zmítají s takovým množstvím civilních i vojenských obětí, že afghánské bezpečnostní složky přestaly počet mrtvých ze svých řad zveřejňovat. Radikální hnutí Taliban kontroluje největší část území od svého pádu a ohrožuje další oblasti. Další hrozbu představuje místní odnož teroristické organizace Islámský stát, která v zemi šíří sektářské násilí.

Ačkoli afghánská vláda, její američtí spojenci i Taliban jsou přístupnější než dřív myšlence vzájemných mírových rozhovorů, příprava mírového dialogu se s blížícími se volbami zpomalila. Taliban totiž nemá motivaci jednat s vládou, která může být za několik měsíců vystřídána jinou.

Riziko útoků v místech, kde se shlukují lidé, ovlivňuje kampaň

Hrozba násilí navíc značně komplikuje volební kampaň. Vzhledem k tomu, že atentátníci v poslední době napadli školy či sportovní kluby, představují shromáždění velkého počtu lidí obrovské riziko jak pro kandidáty, tak pro jejich příznivce. Zajištění bezpečnosti a pronájem veřejných prostor jsou ve městě, kde se o necelých 40 křesel uchází 800 kandidátů, drahé. Vardaková se proto osobně schází s vlivnými osobnostmi místní komunity, kontaktovat další voliče jí pomáhají najatí dobrovolníci.

„Mluvím s lidmi osobně a říkám jim, co jsem dokázala. Pomáhá mi také velká skupina mladých lidí, kteří navštěvují dům za domem s mým životopisem a vysvětlují, proč jsem tou správnou kandidátkou,“ prohlásila.

Není sama, kdo věří, že v Afghánistánu může opět zavládnout demokracie. Je součástí nové generace kandidátů, kterou tvoří převážně mladí odborníci a podnikatelé ucházející se o mandáty navzdory bezpečnostním rizikům a hořkým zkušenostem s předchozími parlamenty, jež byly kritizovány jako zkorumpované a neefektivní.

Podezření vyvolávají už registrace voličů

Obavy z rozsáhlé korupce vyvolala již registrace voličů. Počet registrovaných je totiž až příliš vysoký, než aby se mu dalo věřit, uvedl ústav Afghanistan Analysts Network. Podezřelý je podle něj především obrovský zájem o hlasování v konzervativních oblastech, kde bývá tradičně nízká účast a řada registračních center nemohla být kvůli násilnostem otevřena.

„Největší procento zaregistrovaných voličů je v těch nejméně bezpečných provinciích. Čtyři z nich – Paktíja, Nimrúz, Nangarhár a Núristán – zaznamenaly víc registrací, než je odhadovaný počet oprávněných voličů,“ upozornil analytik Scott Worden.

Parlamentní volby se měly konat již před třemi lety, ale byly odloženy. Někteří opoziční vůdci žádají další odklad, který by umožnil uvést spolehlivě do provozu kontrolu biometrických údajů voličů k ověření jejich identity. Úřady také například zrušily hlasování v neklidné provincii Ghazní na východě země.

Západní země, které volby financují, ale trvají na tom, že se parlamentní i prezidentské volby uskuteční. „Všichni se shodují na tom, že nebudou dokonalé. Ale myslím si, že budou lepší, než lidé očekávají,“ prohlásil nejmenovaný vysoký diplomat. Výsledky však budou téměř jistě zkresleny kvůli podvodům.