„Právě jsem strávila dvě hodiny přípravou pohřbu mé dcery. Prezidente Trumpe, prosím, dělejte něco.“

Pozůstalí obětí středečního masakru na střední škole v Parklandu na Floridě se vypořádávají se svou ztrátou i veřejně na sociálních sítích. Kromě vyjádření smutku také často apelují na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zpřísnil kontroly držení zbraní. Patří mezi ně matka čtrnáctileté Alyssy Alhadeffové, která je jednou z obětí střelce Nicolase Cruze. Výzvu prezidentovi i pozůstalým adresovala taky šestnáctiletá studentka Sarah Chadwicková, která ztratila své spolužáky.

Lori Alhadeffová přišla při střelbě na floridské škole o svou čtrnáctiletou dceru. V rozhovoru pro televizní síť HLN vyzvala truchlící matka Donalda Trumpa, aby začal okamžitě něco dělat.

„Střelec – blázen prostě vejde přímo do školy, vyrazí okno ze dveří, za kterými je moje dítě, a začne střílet,“ řekla Alhadeffová. „Prezidente Trumpe, ptáte se, co můžete udělat. Můžete zabránit tomu, aby se zbraně dostávaly do rukou dětí, dát detektory kovu ke každému vchodu do školy. Co můžete udělat? Můžete udělat dost.“

Čtrnáctiletá Alyssa Alhadeffová patřila mezi 17 obětí střelce Nicolase Cruze. Její matka v rozhovoru Donalda Trumpa prosila, aby dalšímu podobnému útoku zabránil.

„Právě jsem strávila dvě hodiny přípravou pohřbu mé dcery, které bylo 14 let. Prezidente Trumpe, prosím, dělejte něco. Potřebujeme akci. Právě teď ji potřebujeme. Tyhle děti potřebují bezpečí,“ plakala.

„Bojuju za všechny ty děti (z Parkladnu). Za všechny. Protože to ony se do té školy budou muset vrátit. A to ony se musí cítit v bezpečí,“ řekla.

Studentka vyzvala pozůstalé, aby svůj hněv a smutek využili v boji o přísnější kontrolu držení zbraní

Zloba k americkému prezidentovi míří i z řad přeživších studentů. Poté, co na svém účtu na Twitteru vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí, mu studentka Sarah Chadwicková v komentáři vzkázala, aby namísto frází zavedl opatření pro kontrolu zbraní.

„Řada mých spolužáků je mrtvá. Udělejte něco namísto posílání modliteb. Ty nic nevyřeší. Ale kontrola zbraní může předejít tomu, aby se tohle opakovalo,“ napsala.

Ve svém tweetu, který sdílelo více než 65 tisíc lidí a nyní již není dostupný, se Sarah nevyhnula ani nadávkám prezidentovi. Později se za svoje vyjádření omluvila: „Doufám, že víte, že jsem truchlící šestnáctiletá dívka, která ztratila přátele, učitele a vrstevníky. Byla jsem a stále jsem rozzuřená. Omlouvám se za svůj komentář, ale ne za svůj hněv.“

Později Sarah vyzvala i všechny ostatní, aby svůj hněv a smutek přeměnili v akci: „Prosím, telefonujte, piště e-maily našim zákonodárcům a proste je o změnu. To, co se stalo včera, už se nesmí opakovat.“