Při střelbě na střední škole na Floridě zemřelo 17 lidí. Střílel vyloučený student, policie ho obvinila

Miřejovský: Útočník se na střelbu připravoval, tragédii se dalo zabránit (zdroj: ČT24)

Při střelbě ve škole na jižní Floridě zemřelo nejméně sedmnáct lidí a pět dalších bojuje v nemocnici o život, celkem se nemocnice starají o třináct zraněných. Oznámil to místní šerif Scott Israel. Policie po útoku zadržela a později obvinila ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy devatenáctiletého Nikolase Cruze, bývalého studenta, kterého vedení školy nedávno z kázeňských důvodů vyloučilo. Střelec vyzbrojený útočnou puškou do budovy vtrhl krátce před koncem vyučování a zřejmě spustil požární alarm, aby studenti vyběhli na chodby.

Šerif Israel upřesnil, že dvanáct obětí zemřelo uvnitř budovy školy, dvě těla byla nalezena venku u školy, další na ulici a dvě oběti podlehly zraněním v nemocnici. Podle BBC zastřelil Cruz tři lidi ještě před vstupem do školy. Mezi mrtvými byli studenti i dospělí.

„Zatím jsme identifikovali dvanáct obětí a právě kontaktujeme jejich rodiče. U ostatních pátráme po dokladech, některé děti je u sebe neměly. Batohy nechaly ve třídách a neměly ani mobilní telefony. Snažíme se potvrdit jména dětí i dospělých,“ uvedl šerif.

Pachatel, o kterém jsou vyšetřovatelé přesvědčeni, že jednal sám, už byl obviněn ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy a ještě ve čtvrtek stane před soudem. Soud bude projednávat možnost jeho propuštění na kauci, informovala mluvčí státního žalobce Constance Simmonsová. Vzhledem k závažnosti činu ale podle ní nelze předpokládat, že by měl dostat šanci být vyšetřován na svobodě. 

Muž podezřelý ze střelby na floridské střední škole
Zdroj: Reuters

Na střední školu Marjory Stoneman Douglas ve floridském Parklandu útočil devatenáctiletý Nicholas Cruz. V současnosti nebyl studentem školy, v minulosti ji ale navštěvoval. Jeden ze studentů uvedl, že střelec byl problémový a že všichni čekali, že něco podobného udělá. Policie Cruze vyslýchá, jeho motivy zatím nezveřejnila.

 „Cruz masakr dlouhodobě připravoval. Zmiňoval se o tom na sociálních sítích, nahrával videa, říkal o tom ve svém okolí - dokonce svým spolužákům. Nikdo na něj ale bezpečnostní složky neupozornil. Útoku by se přitom dalo snadno zabrátnit,“ uvedl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Otázka, proč nikdo před útokem nevaroval, je podle něj aktuálně v USA velké téma. Lidé z Cruzova okolí se s podezřením na policii neobrátili prý z obavy, že se jeho hněv pak obrátí proti nim.

Střelba na Floridě si vyžádala 17 obětí, další bojují o život (zdroj: ČT24)

Cruzovy profily na sociálních médiích už začala policie prověřovat. Například na instagramu Cruz zveřejnil své fotografie s brokovnicí a s pistolí, na dalších pózuje s obličejem zakrytým šátkem a ohání se dlouhými noži. Jiné příspěvky obsahují výhrůžky typu „chci střílet lidi svou AR-15“.

Dostat se ke zbrani AR-15 je podle redaktora časopisu ATM Dušana Rovenského poměrně jednoduché. „Je to dlouhá zbraň používaná ke sportovní střelbě nebo lovu. Pravidla získání této zbraně jsou na Floridě jednodušší než v případě pistolí, kdy musí zájemce tři dny počkat, než zbraň dostane. V tomto případě s ní ale rovnou odejde z obchodu,“ upřesnil. Curz se ke zbrani dostal i přes to, že byl agresivní vůči své přítelkyni a dříve byl v péči psychiatrické kliniky.

Cruz chtěl podle Miřejovského zastřelit nebo zranit co nejvíce lidí, vzal si s sebou mnoho zásobníků. „Proto použil civilní verzi vojenské zbraně AR-15 a lovecké střely s kalibrem.223, které způsobují masivní poranění,“ upřesnil Miřejovský.

Floridský senátor Bill Nelson řekl, že se Cruz zjevně na čin dobře připravil. „Měl plynovou masku, dýmovnice a zapnul protipožární alarm, aby žáci vyběhli ze tříd,“ řekl Nelson, který hovořil s vyšetřovateli.

Od střelby na škole Columbine v roce 1999 zažilo střelbu ve Spojených státech 170 škol. Dohromady na nich v té době studovalo 150 tisíc dětí. To jsou lidé, kteří si nesou do života fyzická zranění nebo psychické problémy.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v USA

Studenti si mysleli, že jde o protipožární cvičení

„Ke střelbě došlo asi 15 minut před koncem poslední školní hodiny,“ uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský.

Podle studentů se rozezněl požární poplach. Mysleli si, že jde o protipožární cvičení, které naposledy shodou okolností proběhlo o den dříve. Pak ale následovalo minimálně šest výstřelů. Ve škole vypukla panika. Někteří učitelé se se studenty zabarikádovali, jiní se je snažili vyvést ven.

Podle některých informací alarm spustil útočník, aby ve škole vyvolal chaos. Pak začal střílet.

Bezpečnostní složky u parklandské střední školy
Zdroj: Reuters

Televizní stanice NBC6 na svých záběrech z vrtulníku v přímém přenosu ukázala evakuaci desítek studentů, všichni prošli policejní kontrolou, protože policie nevěděla, zda se mezi nimi nesnaží uniknout i útočník.

Právě o to se Cruz nakonec pokusil. Odhodil zbraň a v davu studentů školu opustil. Zatčen byl až po hodině v sousedním městě Coral Springs.

Bezpečnostní složky mají pro tyto případy jasně daný postup. Nejprve místní policejní jednotky uzavřou areál a počkají na zásahovou jednotku, která pak školu projde. A přestože se to zdá kruté, nevěnují se raněným, prioritní je pro ně najít střelce a eliminovat ho.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v USA
Zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský ke střelbě na Floridě (zdroj: ČT24)

„Na místo dorazil dokonce i policejní tank, který má případného útočníka zneškodnit, prorazit nějakou zeď, aby se k němu muži z bezpečnostních složek mohli dostat,“ uvedl Miřejovský krátce poté, co se informace o útoku objevila.

Trump i jeho žena vyjádřili rodinám soustrast

Americký prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že jeho myšlenky jsou s rodinami obětí šílené střelby na Floridě. „Žádné dítě, učitel nebo kdokoliv jiný by se ve školách v Americe už nikdy neměl cítit v nebezpečí,“ uvedl Trump.

Trump v rozhovoru s guvernérem Floridy Rickem Scottem nabídl místní policii federální pomoc. Rodinám obětí vyjádřila soustrast i první dáma Melania, podobně reagoval taky viceprezident Mike Pence. Podle Kremlu vyjádřil Trumpovi soustrast také ruský prezident Vladimir Putin.

Středeční střelba obnovila debatu o kontrole zbraní. Floridský republikánský senátor Marco Rubio ale ještě ve středu varoval před unáhlenými závěry v debatě o zpřísnění kontroly zbraní. Podle novináře Dana Anýže „chybí Spojeným státům vůle přijmout dlouhodobé řešení. Je to skoro epidemie,“ dodal s odkazem na četnost podobných útoků.

Sám Trump v minulosti odmítl spojovat případy masových střeleb se snadnou dostupností zbraní. Po listopadovém masakru v texaském kostele, při kterém zahynulo 26 lidí, Trump tvrdil, že problémem jsou duševní poruchy, nikoli zbraně.

Střelba v Parklandu je jeden z nejhorších útoků střelnou zbraní v amerických školách. Počtem obětí je nejtragičtější od prosince 2012. Střelec tehdy ve městě Newtown ve státě Connecticut zavraždil 20 dětí a šest dospělých zaměstnanců základní školy.

Kvůli četnosti takových incidentů mnohé školy, včetně té v Parklandu, organizují každý rok nácvik obrany proti střelcům. Studenti se učí rychle se shromáždit ve třídách za zabarikádovanými dveřmi.