Vrah z Newtownu měl doma hotový zbrojní arzenál

New York - Američan Adam Lanza, který 14. prosince na základní škole v Newtownu postřílel 20 dětí a šest dospělých a předtím i svou matku, měl k dispozici rozsáhlý arzenál dalších zbraní a stovky zásobníků s municí, které nepoužil. Ukazují to dokumenty, které po skončení devadesátidenního informačního embarga dnes zveřejnil soud.

Prezident Barack Obama si na dnešek do Bílého domu pozval rodiče zavražděných dětí, v jejichž přítomnosti apeloval na kongresmany, aby se v dubnovém hlasování vyslovili pro omezení prodeje poloautomatických zbraní. Podle něj jde o největší příležitost zamezit šíření násilí páchaného střelci, která se Američanům naskytla za posledních více než deset let. Nic by na tom prý neměl změnit čas, který od tragédie v Newtownu uplynul. „Hanba nám, pokud zapomeneme,“ prohlásil prezident.

Vyšetřovatelé u Lanzy v domě našli několik střelných zbraní, tři samurajské meče nebo dvoumetrovou tyč s kopím na jedné a mačetou na druhé straně. Kromě arzenálu objevili i certifikáty Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) na jména Lanzy a jeho matky. Mladík byl jedním z téměř pěti milionů členů této mocné lobbistické organizace. Právě NRA je hlavní překážkou snahy prezidenta Baracka Obamy o zákonnou regulaci prodeje útočných zbraní. S touto iniciativou přišel Bílý dům právě po prosincovém masakru.

Prokuratura uvalila na případ tříměsíční embargo, které mělo umožnit podrobně prozkoumat Lanzův soukromý život. Některé informace z vyšetřování však již dříve unikly do médií. Nově zveřejněné dokumenty například potvrdily zprávy o tom, že Lanzovo mrtvé tělo bylo nalezeno ve škole a oblečeno do vojenských oděvů a neprůstřelné vesty. Lanza si podle dokumentů oblíbil i virtuální střelbu - vyšetřovatelé u něj našli herní konzoli a jeden z jeho známých jim řekl, že byl náruživým hráčem známé střílečky Call of Duty. Kromě toho měl ve stole řadu papírových terčů, dalekohledy a střelecké ochranné pomůcky na oči a uši.

Prosincová tragédie zvedla v USA vlnu odporu vůči snadné dostupnosti poloautomatických střelných zbraní. Do čela této vlny se postavil prezident Obama. Na přelomu roku však proti změnám vystoupila NRA, jejíž výkonný viceprezident Wayne LaPierre prohlásil, že násilí na školách mohou zastavit pouze ozbrojení strážci. Poslední názorové sondy mezi kongresmany naznačují, že lobbistická snaha NRA bude úspěšná a nové normy omezující držení zbraní neprojdou.

Obamův projev byl jednou z řady akcí, které na dnešek naplánovali odpůrci zbraní. Další z nich je protest obyvatel Newtownu u sídla jedné ze střeleckých organizací, kde dali najevo nesouhlas s postojem a aktivitami NRA. Místní lidé jsou rozhořčeni tím, že se stali terčem telefonátů ze strany zbraňové lobby, která je přesvědčuje, že přísnější kontrola prodeje zbraní není dobrý nápad.