Střelec zabil v baptistickém kostele v Texasu 26 lidí

26 lidí zemřelo při střelbě v baptistickém kostele v Sutherland Springs v Texasu. Uvedla to americká televize CNN s tím, že dalších 20 lidí je zraněných. Útočník, který začal střílet do lidí během bohoslužby, je po smrti.

Tragédie se stala kolem 11:30 místního času (kolem 18:30 SEČ). Policisté střelce krátce pronásledovali a pak ho zneškodnili. Není jasné, jestli ho zastřelilila policie, nebo jestli se zabil sám, podle aktuálních informací je ale po smrti. Jeho totožnost ani motiv policie nezná.

Na místě zasahuje mnoho policistů a záchranářů včetně dvou vrtulníků. Situací se zabývá i FBI. Podle dostupných informací by už ale nemělo hrozit žádné další nebezpečí.

Carrie Matula, která pracuje na blízké čerpací stanici, řekla televizi NBC, že slyšela „střelbu z poloautomatické zbraně“ a začala se zajímat, co se děje. „Je to malý baptistický kostel. Je to stará budova. Nevím, jestli měli bezpečnostní kamery nebo nějakou takovou techniku. Akorát vím, že neměli hlídané parkoviště,“ uvedla.

Místo střelby v Texasu
Zdroj: ČTK/AP/Nick Wagner

„Nikdy jsem si nemyslela, že se to stane tady. Tohle se stává ve velkých městech. Nikdy bych si nemyslela, že k tomu může dojít tady. Tady je příliš malá komunita. Nedává to smysl,“ dodala.

Soustrast obětem vyjádřil jak texaský guvernér Greg Abbot, tak prezident Donald Trump, který je na cestě po Asii. Oba napsali, že se modlí za všechny, které tento čin zasáhl a poděkovali těm, kdo na místě zasahovali.

Město Sutherland Springs leží v jižní části Texasu, asi 65 kilometrů východně od San Antonia. Žije tam asi 400 lidí.

K incidentu v Texasu došlo přibližně měsíc po nejtragištějším masakru střelnou zbraní v dějinách USA. Začátkem října při něm zahynulo v Las Vegas 58 lidí a přes 500 jich bylo zraněno. Útočník tam střílel do davu 22 tisíc účastníků koncertu country zpěváka Jasona Aldeana konaného v rámci pravidelného festivalu Route 91 Harvest. Pachatel se sám zastřelil ještě před příchodem policie, která ho šla zneškodnit do 32. patra hotelu, z něhož střílel.

Vydáno pod