V USA je víc zbraní než dospělých, nejvíce zastřelených je na Aljašce a v Louisianě

V noci na pondělí zabil v Las Vegas střelec nejméně 59 lidí a 527 dalších zranil. Pachatelem byl místní občan, čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock, který ještě před dopadením spáchal sebevraždu. Pálil do davu lidí, kteří se účastnili festivalu country hudby. Tragická událost opět otevírá debatu o tom, nakolik zbraně zůstanou pevnou a neměnnou součástí amerického života.

Byla to nejnebezpečnější masová střelba v moderní historii USA. Podobné útoky se přitom poměrně často opakují – navzdory neustálým debatám o regulaci zbraní. Podle Centra pro kontrolu nemocí zemřelo v roce 2014, což je nejaktuálnější rok s dostupnými údaji, 33 594 Američanů na zranění způsobená střelnými zbraněmi.

Zbraně jako majetek civilistů ve světě
Zdroj: small Arms survey

Celostátní průměr v USA činí 10,5 zastřelených na 100 tisíc obyvatel. Toto číslo se však v jednotlivých státech značně liší. Kaiser Family Foundation shromáždila pro všechny státy USA statistické údaje o úmrtnosti v důsledku použití střelných zbraní za rok 2015. Zkombinovali různé příčiny smrti související se zbraněmi, včetně útoků střelnou zbraní, policejní střelby, sebevražd za použití zbraní a náhodných výstřelů.

Státy s nejvyšší mírou zastřelených jsou Aljaška (23,4) a Louisiana (20,5). Aljaška nevyžaduje, aby měli obyvatelé povolení k přepravě zbraní. Louisiana to sice vyžaduje, nicméně jen pro některé typy zbraní a pušky.

Státy na opačném konci spektra zahrnují Massachusetts (3) a Havaj (3,6). Oba státy mají jedny z nejpřísnějších zákonů o kontrole zbraní v zemi.

Procento domácností v USA s jednou nebo více zbraněmi
Zdroj: gunpolicy.org

Střelba v Las Vegas opět otevřela debatu o vlastnictví zbraní v Senátu. Civilisté přitom vlastní více než tři čtvrtiny celkového počtu zbraní ve světě. Američané jsou v počtu ozbrojených civilistů světovou jedničkou.

Za posledních 15 let se množství střelných zbraní v USA ztrojnásobilo. Jen v roce 2013 jich vyrobily americké společnosti téměř 11 milionů. Zhruba čtyři procenta šla na export, dalších 5,5 milionu se však do země opět dovezlo.

Počet úmrtí střelnou zbraní na 100 000 obyvatel
Zdroj: Sydney School of Public Health/Wired

Ačkoliv USA nemá nejvyšší počet úmrtí střelnou zbraní na světě, řadí se v této smutné statistice mezi první patnáctku zemí. Figuruje na dvanáctém místě. Na jedenáctém místě s 10,9 zastřelenými na 100 tisíc obyvatel je přitom Burundi, africká země sužovaná válkou, do které americké úřady svým občanům důrazně doporučují necestovat.